Hlavní obsah

Smoleňák jako mstitel! Tohle se prostě nedělá, vysvětloval odplatu za zákeřný faul na Klepiše

Zachoval se jako správný kapitán. Když pět minut před koncem druhé třetiny zůstal Jakub Klepiš ležet na ledě po zákeřném zákroku do oblasti hlavy a krku od Švéda Daniela Rahimiho, český hokejový útočník Radek Smoleňák okamžitě přispěchal s pomstou. Zadáka týmu Tří korunek počastoval několika přesnými ranami pěstí a pokračoval v tom i poté, když už se zdálo, že rozhodčí mají vše pod kontrolou. Smoleňák se jim vysmýkl a nepřestával v „domlouvání“ Rahimimu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jakub Klepiš padá hlavou k ledu po faulu švédského obránce Daniela Rahimiho během utkání turnaje Channel One Cup.

Článek
Fotogalerie

„Kuba je jedním z našich nejlepších hráčů a tohle se prostě nedělá! Byl jsem u toho první a takhle by se podle mě zachoval každý. Něco jsme si k tomu řekli, takový je hokej," snažil se český kapitán situaci nezveličovat. Zatímco on za své jednání inkasoval osobní trest na deset minut, pro Rahimiho duel za drsný faul po trestu na pět minut a do konce utkání skončil. Zprvu otřesený Klepiš následně zbytek utkání dohrál.

Následnou přesilovku (dokonce dvojnásobnou) Češi využili, když zareagovali na švédské tři slepené trefy a odskočili na 4:3, jenže zbytek dlouhé početní převahy sehráli mizerně. „Pomalu jsme se ani nedostali do pásma. Jeden hrál a čtyři ostatní na něj koukali. Je to k zamyšlení, takové přesilovky musíme využít," litoval obránce Ondřej Němec.

„V tak dlouhé přesilovce bychom měli vyslat aspoň patnáct střel. Jenže my jsme jich moc neměli, s pukem jsme se moc mazlili. Přitom gólman Nilsson dnes nebyl úplně nejlepší," mrzelo Smoleňáka. A ještě větší roztrpčení zavládlo z třetí třetiny, v níž tým Tre Kronor otočil z nepříznivých 3:4 na konečných 6:4.

Němec: Druhá polovina zápasu? Katastrofa!

„Druhá polovina zápasu byla z naší strany katastrofa. Nevím, z jakého důvodu jsme přestali Švédy dohrávat a bruslit. Dali jsme jim šance k tomu, aby se vrátili do zápasu, prostě jsme přestali hrát a bylo hotovo. Takhle zkušený tým, jaký máme, nemůže ztratit vedení 3:0," uvědomoval si Němec.

Smoleňák nechtěl svádět kolaps na nervozitu, která mohla některé hráče pohltit z takřka vyprodané pražské O2 areny. „Byla by výmluva tvrdit, že nemůžeme hrát kvůli tomu, že dorazí skoro dvacet tisíc lidí. To bychom pak mohli hrát někde ve sklepě. Je to jen v nás a nikoliv v lidech, kteří nám přišli fandit," věděl český kapitán.

„Jsem zklamaný. Kdy se totiž člověku poštěstí hrát před plnou O2 arenou? Sedmnáct tisíc lidí dělalo, co mohlo, aby nás podrželi, jenže tohle je katastrofa. Je k zamyšlení, že jsme prohráli i čtvrtý zápas v sezóně. Tuhle sérii už musíme ukončit a taky někdy vyhrát," zlobí se Němec.

Smoleňák s ním jenom souhlasí a jako polehčující okolnost nebere ani fakt, že na listopadovém turnaji Karjala Češi ani v jednom zápase herně nepropadli. „To je sice krásný, ale co z toho máme, když jsme ani jednou nevyhráli? Nejsme tu od toho, aby nás lidé chválili a my se jim zalíbili. Za to si nic nekoupíme, musíme vyhrávat. Když zvítězíme po ošklivém výkonu, budeme jedině rádi."

Reklama