Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:2 SNČeští hokejisté podlehli Finům v nájezdech a nadále čekají na první výhru v sezóně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Lepistö 1 : 0
24. Radil 1 : 1
26. Simon 1 : 2
42. Salminen 2 : 2
65. Donskoi (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Soči
Aktualizováno

Čeští hokejisté získali na Channel One Cupu první bod. Ve svém druhém vystoupení na turnaji prohráli s Finskem 2:3 po samostatných nájezdech. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se nedočkali první výhry v sezóně ani na pátý pokus. Druhý díl letošního ročníku Euro Hockey Tour uzavřou v neděli, kdy od 12 hodin SEČ nastoupí v Soči proti domácímu Rusku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační trenér Vladimír Růžička (vpravo) a jeho asistent Ondřej Weissmann udělují pokyny svým svěřencům.

Článek

Trenéři provedli v sestavě oproti čtvrtečnímu duelu se Švédskem hned několik změn. Mezi tři tyče se postavil Jakub Kovář z Jekatěrinburgu, poprvé si na turnaji zahráli obránce Vojtěch Mozík i jeho spoluhráč z Plzně útočník Dominik Simon. Premiérové starty za národní tým si připsal zadák Vladimír Eminger a také útočníci Tomáš Mertl s Erikem Hrňou.

A právě posledně jmenovaný byl smutným hrdinou úvodní dvacetiminutovky. Třinecký forvard dorazil v 5. minutě puk za Koskinena, jenže sudí těsně před tím přerušili hru a gól neuznali.

Český tým bez zraněného Romana Červenky nastoupil do zápasu s jasným cílem zvítězit a začal velmi aktivně. Po Horákově přihrávce měl první gól na holi Radil, jeho pokus na bližší tyč ale finský brankář vyrazil.

Krátce nato mohl otevřít skóre i Smoleňák, jenže v dobré pozici přestřelil. Seveřané se osmělili v 8. minutě. Salmela obdržel pas mezi kruhy, jeho rána ovšem minula českou klec. Vzápětí nevyzrál na českého gólmana po rychlé kombinaci ani Jormakka. Suomi nakonec přece jen odcházeli do kabin s lepší náladou. Zmiňovaný Hrňa totiž v samém závěru nešťastně změnil směr Lepistöho střely a Kovář poprvé kapituloval. Vyrovnat ještě mohl Mertl, jenže z otočky neuspěl.

Obrat během dvou minut

Prostřední třetina začala finskou přesilovkou, v níž se k nebezpečné dorážce tlačil Enlund. Další minuty však patřily Čechům. Po náporu elitní formace a několika slibných příležitostech se puk po nádherné Sobotkově přihrávce dostal k Radilovi, jenž křížnou střelou našel skulinku v Koskinenově výstroji. A radost českého týmu byla záhy ještě větší. Uběhly jen dvě minuty a jedenáct vteřin, když po plzeňské spolupráci mezi Mozíkem a Simonem druhý jmenovaný švihem do růžku branky dokonal obrat! Plzeňský forvard se těšil z premiérové trefy v národním mužstvu.

Čechům rychlé trefy dodaly sebevědomí a v polovině střetnutí mohl zvýšit náskok Polášek, Koskinen byl ale připraven. Kovář měl ve druhé třetině podstatně méně práce než jeho protějšek, přesto musel ve 36. minutě vytáhnout parádní zákrok proti Petrellovi, jenž měl na hokejce vyrovnání.

Národní tým měl zaděláno na první výhru v sezóně, jenže hned zkraje třetí periody přišly komplikace. Za příliš mnoho hráčů na ledě obdržel český celek dvouminutový trest a Finové početní výhodu zužitkovali. Dělovku od modré čáry Kovář neudržel a Salminen zblízka dopravil puk do odkryté klece.

Seveřané byli od vyrovnávacího gólu aktivnější, přesto mohli brzy znovu prohrávat. Nejprve Birner nedokázal využít nabídku Filippiho. Vzápětí měl Kempný v přesilovce hodně prostoru a času zamířit, jenže Koskinen jeho ránu kryl.

Nájezdy ukončil Donskoi

Před spoře zaplněnými ochozy toužily po výhře oba týmy. Největší příležitost si v 55. minutě vypracoval Fin Ramstedt, kotouč za Kovářova záda ale nepropasíroval.

V prodloužení přečkal český tým těžké chvilky poté, co byl Němec vyloučen za podražení. Finové svírali svého protivníka, Jakub Kovář ale tým několika výbornými zákroky podržel.

Na řadu nakonec přišly samostatné nájezdy, které dospěly až do sedmé série. V ní nejdříve neuspěl Jan Kovář, aby na druhé straně zařídil Seveřanům bonusový bod Donskoi.

Výsledek znamená, že Rusové jsou již jistými vítězi turnaje. Čeští hokejisté se v nedělním klání s domácí sbornou pokusí odpoutat z poslední příčky.

Hokejový turnaj Channel One Cup v Soči, součást Euro Hockey Tour:
ČR - Finsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Radil (Sobotka), 26. Simon (Mozík) - 20. Lepistö (Pesonen, Ramstedt), 42. Salminen (Lepistö, Hietanen), rozhodující sam. nájezd Donskoi. Rozhodčí: Bulanov, Karabanov - Medveděv, Birin (všichni Rus.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 4684.
ČR: Jakub Kovář - Němec, Kempný, Eminger, Krajíček, Zámorský, Kolář II, Mozík, Polášek - Radil, Sobotka, Horák - Hrňa, Jan Kovář, Zaťovič - Klepiš, Mertl, Smoleňák - Simon, Filippi, Birner. Trenéři: Vladimír Růžička, Jaroslav Špaček a Ondřej Weissmann.
Finsko: Koskinen - Hietanen, Lepistö, Lindell, Salmela, Mäenpää, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Leino, Immonen, Salminen - Jormakka, I. Filppula, Osala - Donskoi, Koskiranta, Enlund - Pesonen, Ramstedt, Petrell. Trenéři: Kari Jalonen, Lauri Marjamäki a Ville Peltonen.
Tabulka Channel One Cupu:
1.Rusko220005:26
2.Švédsko210018:73
3.Finsko201013:42
4.ČR200116:91
Porazí čeští hokejisté ve svém závěrečném vystoupení na Channel One Cupu domácí Rusko?
Ano
28,5 %
Ne
71,5 %
Celkem hlasovalo 1021 čtenářů.

Reklama

Související témata: