Hlavní obsah

Švédsko - Česko 1:3Hokejisté se probudili. Góly tří Tomášů zařídily tři body

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Möller 1 : 0
31. Vincour 1 : 1
50. Filippi 1 : 2
56. Zohorna 1 : 3
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Trápení z Prahy bylo v moskevském Ledovém paláci okamžitě zapomenuto. Čeští hokejisté se v hlavním dějišti Channel One Cupu probudili k nejlepšímu výkonu sezóny a pod tříbodovým ziskem za výhru 3:1 nad Švédy jsou podepsány góly tří Tomášů - Vincoura, Filippiho a Zohorny. Národní tým přitom porazil Tre Kronor teprve podruhé za posledních devět vzájemných zápasů.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Čeští hokejisté Jakub Jeřábek (5), Milan Doudera, Petr Koukal, Tomáš Vincour (81) a Lukáš Radil (vpravo) se radují ze vstřelené branky na turnaji Channel One Cup v Moskvě proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

České mužstvo, které v Moskvě postrádá nemocného Horáka, neudělalo až tak radikální změny v sestavě oproti tomu, jak dohrávalo v Praze s Finy. Obranné dvojice se ale střídaly v jiném pořadí, místa si prohodila pravá křídla Radil a Valský a v brance pak dostal přesně po 366 dnech příležitost Francouz.

Daleko výraznější proměna ale byla v herním projevu reprezentantů, kteří v nové hale umístěné v moskevském Parku legend začali hodně aktivně. Od prvního střídání se tlačili před Svenssona a dostávali se i k ohrožení švédské branky. Rutta i Kolář ji však v dobré pozici minuli a při přečíslení parádně napadajícího Koukalova útoku bohužel zlomil centr hůl a puk tak sklouzl k soupeři.

Nebezpečnou akci předvedli ale i Švédové. Thuresson pálil z prostoru mezi kruhy, Francouz naštěstí střelu zlikvidoval a obstál i proti dorážkám. Čeští reprezentanti hráli s chutí a ve 33 letech nejstarší z nich Koukal se málem na hraně brankoviště dostal k volnému puku, který na poslední chvíli šťastně stačil zasednout Svensson, hvězda mistrovského týmu Skelleftea.

Möller potrestal Kempného vyloučení

Narůstající aktivitu dobře bruslících hráčů národního týmu trochu přibrzdilo vyloučení dlouhána Urbana, který stejně jako minule proti Finům nedovoleně atakoval gólmana soupeře v brankovišti. Naštěstí švédská přesilovka nebyla díky vzorné obranné práci české čtveřice nebezpečná.

Ještě před cestou do kabin Jarůšek šikovně vybojoval puk ve středním pásmu a prodral se do šance. Obránce Kronwall však tečoval puk nad branku. Za vyloučení Kempného v úvodu druhé části pak reprezentanti draze zaplatili. Přesilovku, při níž se dlouho nedařilo Švédům usadit v útočném pásmu, využil ve 25. minutě Möller pohotovou střelou od modré čáry, když Francouz zjevně puk neviděl.

O chvíli později mohlo být s českým mužstvem ještě hůř. Při Normanově střele se ale Francouz nalepil k tyčce a puk ukryl ve výstroji. Gólman Čeljabinsku si pak poradil i s akcí Peterssona a ve 31. minutě už to bylo z pohledu národního týmu daleko veselejší.

Vyrovnání a slibná přesilovka 5 na 3

Radil posunul při kombinaci na jeden dotek puk na Vincoura, který z ideální pozice vystřelil po ledě a kotouč se s tečí brusle obránce Hersleyho odrazil do švédské branky - 1:1. Švédové málem hned kontrovali, Peterssona ale v další šanci vychytal Francouz.

Šanci strhnout vedení na svou stranu dalo českým hokejistům 90 vteřin v pěti proti třem, ale dvojitá přesilovka se výrazně nepovedla. Reprezentanti málo stříleli, a když už se Kundrátek odhodlal, pokaždé trefil blokujícího Gustafssona. „Chyběla tam rána za jedničky po nějaké rychlé finální přihrávce. Dlouho jsme ten puk drželi," zalitoval Martin Zaťovič.

Do výrazné šance se ještě v pokračující početní výhodě dostal Gulaš, který dostal puk doslova na podnose od Kováře, ale zblízka trefil jen výtečného Svenssona. Čeští hráči udrželi dobrý pohyb i ve třetí části a Švédové jen se štěstím drželi nerozhodný stav, počet zásahů jejich gólmana šplhal ke třicítce.

Aktivita národního týmu nakonec přinesla kýžené ovoce. Nejdřív to byly opakovaně šance pro agilního Jarůška. Když byl v jedné z nich zastaven jen za cenu faulu, povedlo se přesně v čase návratu hříšníka Wallmarka využít i přesilovku.

Výtečný závěr českého celku

Jeřábkova dělovka od modré čáry se od zadního mantinelu odrazila před branku k Filippimu, který v pádu dokázal dorazit kotouč za Svenssonova záda. O 61 sekund později dostal puk ze vzduchu do švédské sítě i Jan Kovář, ale učinil tak za přispění hry vysokou hokejkou, což si sudí potvrdili u videa.

Stav tedy zůstával 2:1 po Česko, které ale mělo dál ve třetí části režii zápasu jasně v rukou. Radilova přihrávka našla rozjetého Tomáše Zohornu, který svým pohybem zmátl švédské beky a místo toho, aby postupoval mezi nimi, raději přibrzdil a přesnou střelou zápěstím překonal Svenssona.

Švédové už 2 a půl minuty před koncem sáhli k power play, ale k vážnému ohrožení Francouze se nedostali. Naopak Vincour střelou přes celé kluziště jen těsně minulu prázdnou branku soupeře. Ale to vůbec nevadilo, národní tým mohl slavit po výborném výkonu první úplný bodový zisk v sezóně.

Channel One Cup v Moskvě:
Švédsko - Česká republika 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Branky: 25. Möller – 31. Vincour, 50. Filippi, 56. T. Zohorna, hlavní rozhodčí Bulanov a Anisimov (oba Rus.), vyloučení 5:3, využití 1:1, 6250 diváků.
Švédsko: Svensson – Hersley, Kronwall, Junland, Gustafsson, Ahnelöv, Rahimi, Nilsson, Sundström – Petersson, Engqvist, Omark – Möller, Sjögren, Lindström – Tedenby, Rosén, Wallmark – Thuresson, Zackrisson, Norman.
Česko: Francouz – Kundrátek, Kempný, Rutta, Kolář, J. Jeřábek, Doudera, Šimek, T. Voráček – Gulaš, Jan Kovář, Zaťovič – Radil, Koukal, Vincour – Valský, Filippi, T. Zohorna – Jarůšek, Urban, Buchtele.
Tabulka Channel One Cupu:
1.Rusko210019:53
2.Švédsko210015:43
3.ČR210013:43
4.Finsko210014:83

Reklama

Související témata: