Hlavní obsah

Kratěna si i s pěti tituly užívá atmosféru finále

PRAHA

Už posedmé zažívá atmosféru finále play-off sparťanský útočník Ondřej Kratěna. Tolik zkušeností s bojem o titul nemá žádný jiný účastník prestižního pražského souboje. Třikrát slavil prvenství v dresu Vsetína a dvakrát se Spartou, pouze před pěti lety stál na straně poražených.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Sparťanské opory Ondřej Kratěna a Jaroslav Hlinka (vpravo).

Článek

"Finálovou sérii jsem dosud hrál pětkrát, v roce 2000 jsem nemohl nastoupit kvůli zlomené ruce, ale kluci to vyhráli za mne. Než bych ale nějak vzpomínal, tak si raději užívám to letošní finále proti velkému rivalovi," prohlásil 28letý hokejista, jenž ani nemá ligové medaile doma vystavené.

Bylo možná symbolické, že právě Kratěnův proměněný nájezd rozhodl nedělní první zápas. Brankáře Fraňka překonal střelou mezi betony a ani na chvilku nezapochyboval, že historicky první vítězství Sparty na ledě Sazka Areny je zařízeno. "Zakončení mi vyšlo tak, jak jsem chtěl, a hned jsem viděl, že je to gól," usmíval se Kratěna, jenž pro finále přijal roli kapitána.

Zaskočil tak za Chabadu, který je už po operaci slepého střeva, ale po včerejším propuštění z nemocnice rychle spěchal na rozbruslení za spoluhráči. "Hned po zápase jsem ho ale telefonicky informoval, jak plním své kapitánské povinnosti." Atmosférou pražského souboje byl Kratěna nadšen. "Hrálo se před nabitým hledištěm, v parádní kulise. Mám rád vyhecovaná utkání, v nichž jde o všechno. Pražské derby má vždy značný náboj a fakt, že jde o titul, to jen zesiluje," přiznává.

I v krizi věřili

Finálové účasti Sparty právě v této sezóně si ale hodně cení, vždyť týmu se do Vánoc nedařilo a před listopadovou výměnou trenérů klesl až na dvanácté místo tabulky. "Hodně jsme se trápili, ale pořád jsme věřili, že se to otočí a půjdeme herně i výsledkově nahoru. Kdybychom to zabalili a sezónu jen dohráli, tak by to nikomu nepomohlo. Postavili jsme si před sebe cíl v podobě účasti v play-off a šli za ním."

Ve vyřazovací části našla Sparta obrovskou pohodu. "Nejsme pod tlakem. Do elitní osmičky jsme se dostali na poslední chvíli jen tak tak a pak si v kabině řekli, že si zápasy maximálně užijeme a budeme se hokejem bavit. Zatím to vychází perfektně a daří se nám i proto, že výborně chytá Bříza," přiznal Kratěna, jenž se v prvním zápase finálové série nebál loterie nájezdů.

"Nesrazil nás ani stav 1:3, kdy jsme pořád doufali, že tam ještě něco spadne a vyšlo to, takže jsme věřili, že by se mohlo povést vyhrát. Vždyť máme v zádech nejlepšího gólmana soutěže a v týmu šikovné střelce."

Reklama

Související témata: