Hlavní obsah

Bříza si hokej užívá, ale finále je náročné

Tomáš FlieglSport.cz

Pokud se zeptáte jakéhokoliv účastníka finálové série hokejové extraligy, kdo je jejím klíčovým hráčem, dostanete stejnou odpověď - Petr Bříza. Sparťanský gólman předvádí fantastické výkony a jen díky jeho zákrokům žijí naděje Sparty na obrat v každém utkání. Třikrát udržel Bříza své barvy ve hře dostatečně dlouho, než přišel obrat. "Finále si užíváme," tvrdí sparťanská legenda.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář Sparty Petr Bříza likviduje šanci Josefa Beránka.

Článek

Sparta v sérii absolutně nezvládá úvody zápasů, pokaždé inkasuje jako první. "Zápasy jsou pro nás jako přes kopírák. Pak už je to jenom o tom, jestli nám soupeř odskočí o víc gólů nebo ne," kroutil hlavou po zápase jednačtyřicetiletý Bříza.

Slavii ve čtvrtém finále nestačil ani dvougólový náskok, Sparta třemi brankami v poslední dvacetiminutovce otočila průběh. "Závěry se nám dařily i v základní části, nikdy nevěšíme hlavu. Tým má sebevědomí, naopak soupeře může takový obrat psychicky srazit dolů. Takové obraty jsou moc cenné," uvědomuje si gólman.

Famózní vedení

Hosté ale v T-Mobile aréně v pátek nebránili svůj náskok jako o den dříve. "Slavia po vedení nepolevila a chtěla svůj náskok zvýšit. Donutila nás k chybám, ale po kontaktním gólu zápas hned vypadá jinak. Navíc jsme pak rychle vyrovnali," připomněl Bříza trefu Petra Tona pouhé dvě minuty po snížení Jaroslava Hlinky.

Sparta vede ve finálové sérii 3:1 na zápasy, stále jí ale k zisku titulu chybí poslední krok. Před dvěma lety vedla nad stejným soupeřem v semifinále soutěže stejným rozdílem, ale nakonec vypadla. "O tom se samozřejmě bude psát, to je pochopitelné. Ale bylo hodně sérií, které se už nikdy neopakovaly. Osobně to neřeším, je to pryč. Pro nás je vedení 3:1 famózní," pochvaloval si sparťanský veterán stav série.

Do sauny jedině hromadně

Oba týmy nyní čeká dvoudenní volno, v pondělí může série skončit na ledě Slavie v Sazka Aréně. "V sobotu si dáme nějaký dobrý koláč, zajdeme do sauny a zregenerujeme. Jestli chodíme do sauny hromadně? Jasně, vždyť nám říkají buzerantů parta, tak to máme nakázaný," smála se sympatická domácí opora.

Petr Bříza chytá svoje poslední play-off, na Spartě už je údajně před podpisem kontrakt pro Dušana Salfického. Bříza by se měl z ledu přesunout do pozice v managementu Sparty. "To zatím vůbec neřeším, vždyť jsme uprostřed finálové série. Hrajeme svůj hokej, chceme si ho užít. V pondělí to bude bitva jako ostatně každý zápas," přemýšlel Bříza nad pondělním pátým duelem.

V případě výhry Sparty v Sazka Aréně se na ledě Sparty pravděpodobně v soutěžním utkání představil naposledy. Možná i proto si mohl vybrat muziku, za jejíž tónů odcházel z ledu. "Byl to Frank Sinatra - My Way," připomněla americkou legendu ta sparťanská hokejová. Pokud Sparta získá titul, bude to "Břízova cesta", jak se skvěle rozloučit s kariérou.

Reklama

Související témata: