Hlavní obsah

Bříza Hrušku nechtěl zranit, byla to neohrabanost

PRAHA

Brankář Sparty Petr Bříza tvrdí, že v žádném případě nechtěl v pátém finálovém zápase play-off hokejové extraligy zranit slávistu Davida Hrušku. Jeho zákrok holí, za který byl patnáct vteřin před uplynutím 60. minuty vyloučen na pět minut a do konce zápasu, podle jeho slov vyplynul z neohrabanosti zaviněné patnáctikilovou výstrojí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář Sparty Petr Bříza likviduje šanci kapitána Slavie Josefa Beránka.

Článek

Situací se v úterý zabývala disciplinární komise a Bříza žádný další trest nedostal.

"Vyjížděl jsem na střídačku, abychom mohli hrát power play a ztratili jsme puk. Bylo to do mého protipohybu, takže jsem musel udělat velkou kličku a ten faul jde na úkor neohrabanosti. Chtěl jsem udělat klasickou závoru, zavřít ho," řekl dnes Bříza novinářům v hale pražské Sparty, která v pondělí prohrála 2:3.

Kvůli velké výstroji se prý musel složitěji otáčet a Hruška si zatím najel do volného prostoru. "Ocitl jsem se v poli a musel jsem se chovat jako obránce. Sekání to bylo, ale nebyl tam žádný úmysl," uvedl jednačtyřicetiletý brankář.

Proti slávistickému útočníkovi se rozhodl zakročit automaticky. "Když jsem dvacet let naučený zabraňovat gólům, tak jsem mu chtěl nějak zoufale zabránit, aby šel dál. Musel jsem zareagovat během půl vteřiny. Hokejku jsem směřoval dolů a o nic jiného nešlo. Myslím, že jsem mu ty ruce ani moc netrefil," řekl Bříza.

Nic jiného nemohl udělat

Rozhodně se prý nejednalo o žádný zkrat ani nervové selhání. "To určitě ne. Nemohl jsem dělat nic jiného. Musel jsem udělat zákrok, abych mu zabránil skórovat do prázdné branky. O nic jiného nešlo," tvrdí. Hned na ledě jej zaskočil i trest, který mu rozhodčí dali. I proto se zdálo, že se mu z ledu moc nechce. "Trest jsem neslyšel, ale nenapadlo mě, že dostanu pět minut plus do konce. Myslel jsem, že to bude dva plus deset nebo jen dvě minuty. Až pak mě vyzvali, že mám jet pryč," uvedl nejlepší brankář play-off podle statistik.

Hned po zápase se Bříza soupeři omlouval, i když jen prostřednictvím obchodního ředitele Slavie Ladislava Blažka. "Hned jsem mu říkal, že se omlouvám, pokud se mu něco stalo a že v tom nebyl úmysl. Na ledě jsem ale viděl, že se mu nic nestalo a i Láďa říkal, že je v pohodě," řekl Bříza, podle kterého Hruška svůj pád "trochu prodal".

Trest by byl nesmysl

Slavia hned po zápase potvrdila, že s největší pravděpodobností podá podnět disciplinární komisi soutěže, aby se Břízovým faulem zabývala. Dnes to také udělala a brankář tuto snahu chápe. "Asi je to přirozené, že to zkusí. Nicméně si myslím, že při posouzení logiky věci bych neměl být potrestaný. Hokej hraji dost dlouho a takové zákroky jsme nikdy nedělal. Kdyby to byl brutální faul, že bych někoho vyloženě sekal, tak by to bylo něco jiného. Tady si myslím, že je to nesmysl za to trestat," řekl Bříza.

Disciplinární komise mu dnes odpoledne dala za pravdu a klíčový hráč Sparty se může v klidu chystat na páteční šestý zápas série. Jeho tým vede 3:2 na utkání a má druhou šanci rozhodnout o titulu.

Reklama