Hlavní obsah

Slávisté se učí dýchat u atletky Fuchsové

Michal OsobaPrávo

Nepodcenit žádný detail, takové je motto hokejistů Slavie při finále hokejové extraligy. Když trenér Růžička objevil možnost angažovat do svého týmu bývalou vynikající běžkyni Helenu Fuchsovou, okamžitě se s ní spojil.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Helena Fuchsová

Článek

Nejedná se však o výpomoc kondiční, jak by se od někdejší vicemistryně Evropy na 400 metrů dalo čekat, Fuchsová se spíše snaží vyhnat únavu ze svalů hokejistů.

"Dělám s nimi kompenzační tréninková cvičení, protahuji je, učím je správně dýchat. A když chtějí, tak je i namasíruji," popisuje Fuchsová širokou škálu svých aktivit. Své "svěřence" si rozmazluje medem, její přítel totiž chová včely. "Hlavně Radku Dlouhému a Michalu Vondrkovi chutná, občas jim přinesu kilo nebo dvě."

Odbornost zaručena

O odbornost Fuchsové nemusejí mít hráči obavy, na všechny své činnosti má diplomy. "Vystudovala jsem soukromou školu Palestra, kde jsem si udělala různé kurzy. Ale většina sportovců má pro tělo cit, a když se ho naučí vnímat, mají k této práci blízko," vysvětluje.

Když před dvěma lety končila s aktivní kariérou, představovala si, že u svého sportu setrvá. "Plánovala jsem, že zůstanu na Olympu, jenže mých služeb nechtěli využít," mrzí ji.

Už tehdy spolupracovala s juniorskými hokejisty Slavie a přes otce současné brankářské dvojky Hronka byla doporučena i slávistickému bossovi. A je pravděpodobné, že její angažmá u slávistického A-týmu se prodlouží. "Pan Růžička už něco naznačoval, ale teď ho tím nechci otravovat, když má spoustu práce s mužstvem," říká.

Beránek nepřišel

Po tréninku mívá vyhrazený prostor v kabině hostů, kam za ní někteří hráči docházejí. "Do Sazka Areny docházím tak jednou dvakrát týdně, vždy když mi pan Růžička zavolá. Občas za mnou někteří kluci přijedou i domů, když potřebují třeba masáž," vykládá Fuchsová. Její práce využívají zejména gólmani, ale i ostatní hráči, jen kapitán Beránek stále nepřišel. "Slíbil, že dorazí, ale pořád to oddaluje," usmívá se.

Vloni pomáhala hokejistům Sparty, a tak ji pražské finále pohltilo. "Snažím se chodit na všechny zápasy, ale občas mi to koliduje s dalšími aktivitami. Pomalu se v hokeji začínám orientovat, i když občas se přítel diví, na co se ho to ptám, když se kolem hokeje pohybuju tak dlouho," směje se bývalá běžkyně.

I kvůli masírování se musí pořád udržovat v kondici. "Nezdá se to, ale je na to potřeba dost síly, přece jen mužský mají pořádné svaly," vypráví Fuchsová, jejíž konec kariéry uspíšily zdravotní potíže - měla sníženou imunitu. "Od té doby se to hodně zlepšilo, dokonce jsem zvažovala, že bych se vrátila k atletice, ale věk nezastavím, navíc moc času teď na běhání nemám," pousměje se čtyřicetiletá Fuchsová.

Atletické prostředí ale zcela neopustila: "Na Palestře vedu atletické kurzy, navíc mám z dob své aktivní kariéry dost kamarádů, třeba kladivářka Lucka Vrbenská za mnou pořád chodí na masáže." Vydrží atleti víc bolesti než hokejisté? "Kdepak, hokejisti jsou tvrďáci, to my atleti byli vždycky větší bolístky," dodává s úsměvem.

Reklama

Související témata: