Hlavní obsah

Růžička vytvořil nový rekord v produktivitě základní části

Aktualizováno

Třinecký hokejový útočník Martin Růžička díky gólu a asistenci při porážce na ledě Zlína 2:4 vytvořil nový rekord v produktivitě základní části samostatné české extraligy. Sedmadvacetiletý kanonýr má na kontě ze 48 zápasů 78 bodů za 38 branek a 40 asistencí. Překonal maximum Richarda Krále, který v ročníku 1999/2000 rovněž v dresu Třince nasbíral 77 bodů za 24 gólů a 53 přihrávek.

Článek

Celkový rekord drží ještě z federální ligy ze sezóny 1976/77 Milan Nový z Kladna, který nasbíral 93 bodů za 59 branek a 34 asistencí. Ten zůstane pro Růžičku nedostižný, přestože bilanci ještě může rozšířit ve čtyřech zápasech.

Růžička navíc s 38 góly vyrovnal výkon Davida Moravce ze základní části samostatné české ligy z ročníku 1997/98. "Oboje je cenné stejně. Abych řekl pravdu, tak se s nimi moc neznám. S Ríšou Králem jsem byl jednou na hodinovém tenise a Davida Moravce znám jako hráče, ale neznám se s ním osobně," řekl Růžička po utkání novinářům.

Na kontě má Růžička už z roku 2011 rekord v kanadském bodování play off, poté co v 18 zápasech nasbíral 33 bodů za 17 branek a 16 asistencí. Překonal tehdy výkon Žigmunda Pálffyho z roku 1992, kdy slovenský útočník v dresu Trenčína zaznamenal ve 13 duelech 26 bodů za 18 branek a osm přihrávek. Po tehdejším zisku titulku s Třincem odešel Růžička na rok do Kontinentální ligy, kde hrál za Chabarovsk.

Vítězství v produktivitě má v této sezóně s obrovským náskokem jisté. Individuální úspěch v podobě rekordu nechtěl přeceňovat. "Abych řekl pravdu, tak jsem tomu moc pozornosti nevěnoval. Soustředil jsem se na svoji hru a abych pomohl týmu. Je důležité, že teď už možná od toho budeme mít klid a budeme se moct soustředit na lepší výsledky jako tým. Vůbec jsme se o tom nebavili a nechtěli jsme to ani řešit. Nemáme úplně ideální období a musíme začít vyhrávat," doplnil.

Statistiky by vyměnil za výhru týmu

Jeho tým prohrál se Zlínem 2:4 a po předchozí porážce z Českých Budějovic 3:5 vyšel podruhé po sobě bodově naprázdno. "Hokej je týmová hra, ve které se na individuální statistiky nehraje. Můj rekord je sice pěkný, ale prohráli jsme, tak trenér nemohl přijít do kabiny a pochválit mě. To je nesmysl, tak to v hokeji nechodí. Musíme se probudit a začít vyhrávat, protože důležitá jsou vítězství," uvědomoval si.

Svým gólem ve 23. minutě snížil na 1:2. "Hrabal nahodil puk na branku. Vystřelil jsem spíš z nouze a gólmanovi to propadlo mezi rukou a tělem. Ani přesně nevím, jak ten gól padl," prohlásil Růžička, po jehož asistenci ve 46. minutě pak Václav Varaďa zkorigoval na konečných 2:4. "Viděl jsem Václava Varaďu u tyčky, tak jsem naznačil střelu, po ledě mu přihrál a on skóroval," popsal. Po Varaďově gólu si schoval puk na památku. "Vystavím si ho a přidám k ostatním, které mám ze Zlína i z loňského play off."

Utkání ve Zlíně začalo netradičně již v 15:30. Vedení klubu si od tohoto kroku slibovalo zvýšení návštěvnosti a Růžičkovi brzký start zápasu nijak nevadil. "Na dřívější začátek se nemůžeme vymlouvat, protože soupeř začínal stejně jako my. Nemůžeme se dívat ani na tabulku. Hlavně musíme předvádět hokej, jaký chceme, a aby byl vítězný," uzavřel Růžička.

Reklama

Související témata: