Hlavní obsah

Hokejisté Plzně končí s oslavami, pohár dostal opět zabrat

Hokejisté Plzně mají za sebou přes dva týdny, které prožili na vlnách oslav a euforie z dobytí vytouženého mistrovského titulu. O to více si je užili veteráni v dresu Západočechů, kteří každým rokem zvažují, zda pokračovat v kariéře. A mistrovský pohár dostal znovu zabrat. Nyní Plzeňští vyhlížejí, zda je napodobí i fotbalisté tamní Viktorie a další oslavy budou následovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Hrající plzeňský asistent Jaroslav Špaček s mistrovským pohárem.

Článek

"Já chviličku slavil, pak jsem se po týdnu dostal domů a vyřizoval resty, na které se v play off nedostalo, třeba kolem domu, takže to pomalu dávám dohromady," popsal novinářům útočník Tomáš Vlasák.

"Já jsem po týdnu oslav onemocněl," prohlásil s úsměvem Jaroslav Špaček, jenž z pozice asistenta naskočil překvapivě do finálové série, přestože již loni ukončil kariéru.

"Byly tam nějaké oslavy asi pět šest dnů. Já jsem spokojený, protože jsem za tu dobu už stihl postavit celý mančaft," pochvaloval si kapitán Martin Straka, který o historicky prvním plzeňském zlatu rozhodl v sedmém finále ve Zlíně v čase 96:15.

Přestože mu z pozice generálního manažera a jednatele začalo brzy znovu období povinností, bylo vidět, jak z něho po zisku titulu velká porce tíhy a odpovědnosti spadla.

Pohár? Prožil toho hodně...

Určitou euforii prožívají stále všichni. "Ty vzpomínky tam zůstanou asi celý život. V Plzni je to umocněné tím, že to bylo poprvé," uvedl Vlasák. "Ještěže ale Martin toho góla dal, protože jinak bychom hráli ještě teď. Vůbec nevím, kdo jiný by toho góla mohl dát," dodal Špaček.

Mistrovský pohár přežil ve své základní podobě, jen vrchní "zrcátko" poklice chybělo. "To má manželka doma v kabelce. To byl takový kousek, co už neměl cenu tam dávat, pořád odpadával. Až ho budeme vracet, tak to tam pak naletujeme zpátky," ujišťoval Straka.

Pohár měl ovšem za sebou mnohem více, než se mohlo na první pohled zdát. "Taky upadla obě ucha a minulý týden nám upadlo to víko. I to už je zase zpátky a vypadá docela stabilně," přiznal Straka. "Prožil toho hodně," doplnil Vlasák.

Jedno ucho má prý na starosti právě Špaček. "Já nějak praštil do stolu a byl i trochu od krve," potvrdil. "Je tam taky jedna zvláštnost - chybí tam štítek loňského vítěze Pardubic. Za celý rok ho tam nestihli dát," řekl trochu tajuplně Straka. "A taky odpadla Jihlava, ta byla někde vevnitř," dodal s úsměvem Vlasák, majitel zlatého hattricku ze světových šampionátů v letech 1999 až 2001.

Brzy možná přijdou i fotbalové oslavy

"Je to samozřejmě krásný a nádherný, ale s těma klukama jste měsíc, tři týdny, zatímco tohle je práce, která začíná v létě tou nepopulární letní přípravou, pak jste spolu celou dobu v kabině... Nechci vůbec snižovat MS, ale tohoto si cením víc, právě proto, že jste s těma klukama celý rok. Je to neskutečná dřina a úsilí, ale je to pak hrozně sladký, když se to povede," porovnával Vlasák.

Brzy ale možná přijdou další oslavy. "Jen čekám, že zabojuje fotbalová Viktorka a ty oslavy si ještě protáhnu," těšil se Špaček a Straka připustil, že vše se už v náznacích na západě Čech plánuje.

Všichni se sešli v Praze, kde zástupci klenotnické společnosti D.I.C. ocenili výkony tria plzeňských velikánů luxusními hodinkami s diamanty v ceně okolo 250 tisíc korun. "To abych se teď bál o ruku," podotkl s úsměvem Vlasák. "Je to fantastický dárek. Určitě je budu nosit a bát se toho nebudu. Byla by škoda je nenosit," uzavřel Špaček.

Reklama