Hlavní obsah

Každý útok Sparty by hrál jinde první lajnu, tvrdí Kumstát

Praha

Podivnou příchuť měl pro Petra Kumstáta úterní zápas v Karlových Varech. V dresu Sparty si zahrál proti týmu, v němž působil deset let a kde také získal mistrovský titul. Navrch se dvěma asistencemi podílel na vítězství 6:1 a zatímco se Pražané těšili z premiérové výhry na cizím ledě v sezóně, Energie jako první extraligový klub odvolala trenéra. „To už jde ale mimo mě, já už si na Spartě zvyknul,“ říká jednatřicetiletý, bezmála dvoumetrový útočník.

Foto: Milan Malíček, Právo

Útočník Sparty Petr Kumstát.

Článek

Neměl jste před zápasem trochu nahnáno z toho, jak vás fanoušci Karlových Varů přijmou coby sparťana?

Trošku asi jo. Ale přivítání bylo opravdu pěkné. Po deseti letech, co jsem nastupoval za Vary, jsem měl docela zvláštní pocity. Určitě to bylo jiné, než když hrajete proti jiným soupeřům. Z naší strany byl ten zápas docela dobrý, i když nějaké chyby jsme taky udělali. Výsledek byl ale v pořádku.

Pro vás jistě, karlovarského trenéra Žemličku ovšem připravil o zaměstnání. Jste v kontaktu s bývalými spoluhráči? Co na ten bídný rozjezd říkají?

S klukama jsem se po utkání moc nebavil. Sem tam si napíšeme jen s Martinem Zaťovičem. Ale jak to je s trenérem, to už je věc vedení klubu ve Varech, jde to mimo mě.

Vy sám jste měl s Žemličkou, jinak kovaným sparťanem, ve Varech korektní vztahy?

Já myslím, že jo. Úplně v pohodě.

Teď už se považujete za sparťana?

Zvyknul jsem si výborně. Je tu skvělé zázemí, všechno funguje. S manželkou jsme se rychle zabydleli v Karlíně. Mám to kousek do haly a jsme tu opravdu spokojení.

O Spartě se říká, že má určité fluidum, atmosféru, kterou v jiných českých klubech nenajdete. Nakonec to musel připustit i váš trenér Jandač, ačkoli se tomu zpočátku bránil. Je asi jiné, když přijedete do Třince jako hráč Varů, nebo jako sparťan...

Stoprocentně je to jiné. Sparta má velké ambice i spoustu nepřátel. Každý se na ni chce vytáhnout, protože má historii, tradici. Mezi soupeři není moc oblíbená. Jsou tu ale výborní hráči. Každý náš útok by v jiném klubu mohl hrát první lajnu. Prosadit se dokážou všichni, to je na tom výjimečné.

Pomohlo vám v adaptaci na nový klub i to, že je s vámi karlovarský spoluhráč Lukáš Pech?

Samozřejmě. Jsme na sebe zvyklí, hráli jsme spolu docela dlouho. Je to mnohem jednodušší.

Před dvěma lety jste Spartu sestřelil v jednom zápase čtyřmi góly. Měl jste to od spoluhráčů v kabině na talíři?

Ona už je to celkem dlouhá doba a teď už se to ani neřešilo. Spoluhráče mám výborné, hraje tu spousta hvězd. Potřebujeme se jen dát dohromady a uhrát úspěch, který si tak přejeme.

Jaké máte ještě zkušenosti se zápasy proti Spartě?

Mně se na ni vždycky dařilo. Dal jsem jí svůj první gól v extralize i první hattrick. Rád si taky vzpomenu na semifinále 2009, kdy byla favoritem, jenže nám se povedlo ji s Vary zaskočit.

Nebál jste se, že třeba i kvůli tomu byste mohl mít problémy se sparťanskými fanoušky?

To byly ale všechno sportovní věci. Tady se fandí parádně a my budeme jen rádi, když bude chodit víc a víc lidí.

V minulosti se říkalo, že kolem vás krouží kluby KHL. Přesto jste po odchodu z Varů zase zvolil extraligu. Proč vlastně?

Měl jsem prostě smlouvu ve Varech a tu jsem dodržel. Vary mě nikam nepustily a teď už jsem na zahraniční angažmá ani nepomýšlel. Já byl rád, když se mi ozvala Sparta, a její nabídku jsem moc rád přijal.

Brala vás jako mašinu na góly a body. Jaké jste si dal do sezóny osobní cíle? Zatím si držíte průměr bod na zápas...

Každý chce dávat góly a být vidět. Já budu ale hlavně rád, když se bude dařit Spartě. To je náš úkol.

Reklama

Související témata: