Hlavní obsah

Hradec Králové - Plzeň 3:0Hokejisté Hradce porazili v zápase o druhé místo Plzeň

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Šimánek 1 : 0
29. Květoň 2 : 0
53. Knotek 3 : 0
Záznam online reportáže

Souboj o druhé místo v hokejové extralize ovládl Hradec Králové. Ve 39. kole soutěže zdolal Mountfield na domácím ledě mistrovskou Plzeň 3:0 a brankář Ondřej Kacetl si připsal první vychytanou nulu v nejvyšší soutěži v kariéře. Hradec si tak připsal druhou výhru v posledních šesti zápasech, Plzeň nenavázala na předešlé tři vyhrané duely.

Foto: David Taneček, ČTK

Jiří Šimánek (druhý zleva) z Hradce Králové oslavuje první gól v utkání proti Plzni.

Článek

Do boje o druhé místo šli domácí ve výrazně lepší sestavě než v minulých zápasech. Poprvé se představil útočník Pospíšil, jenž přišel z Liberce. Především se však z marodky vrátili tahouni: kapitán Šimánek, zkušené křídlo Kudrna a zadák Ptáček, rekordman v počtu extraligových startů. Zato Plzeň přijela bez svého kapitána Martina Straky.

Další výraznou změnou v sestavě Hradce byla rošáda na postu gólmana. Dlouhodobou jednička Kantora vystřídal Kacetl. Ten se do branky postavil od začátku utkání poprvé od 20. října. Přesto se stal klíčovým mužem Draisaitlova výběru. Vytáhl se především ve druhé třetině, za stavu 1:0 pro domácí. Během dvou minut chytil tři vyložené šance Škody. Dvakrát si poradil s příležitostmi útočníka Lva - poprvé lapil jeho bombu do lapačky, podruhé mu vystihl kličku. A chvíli poté si na něj nepřišel ani protřelý matador Vlasák.

Jeho zákroky byly klíčové, udržely totiž mužstvo ve vedení. Do něj se Mountfield dostal v úvodní části poté, co přežil nápor úřadujícího mistra. V 16. minutě se ukázalo, jak moc jsou pro Hradec důležití Kudrna se Šimánkem. Při přesilovce pět na tři první nezazmatkoval a poslal puk do šance Šimánkovi, který si připsal dvacátý gól v sezoně. Pro Kudrnu to byl 499. kanadský bod v extraligové kariéře.

Přesilovky byly vůbec v zápase určující, také druhý zásah totiž Hradec zaznamenal v početní výhodě. Od modré čáry prostřelil ve 29. minutě Květoň hradbu hráčů i brankáře Machovského. Za stavu 2:0 se domácí mohli soustředit na svou typickou hru - pečlivé bránění a rychlé protiútoky. Plzeň se proto příliš nedostávala do velkých šancí, nedařilo se jí ani při přesilovkách. Naopak Východčeši udeřili sedm minut před koncem duelu potřetí. Golfovým úderem propálil gólmana Machovského Knotek. Na brance se podílel také exliberecký Pospíšil.

39. kolo hokejové extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC Škoda Plzeň 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Šimánek (Kudrna, Frühauf), 29. L. Květoň (Ptáček, Marha), 53. Knotek (Pospíšil, Škoda). Rozhodčí: Fraňo, Pavlovič - Hejl, Kajínek. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. Diváci: 5117.
Hradec: Kacetl - Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Marha, L. Květoň - Pospíšil, Knotek, Škoda - Švihálek, Červený, Rousek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
Plzeň: Machovský - Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, Slovák, Marcel, Mozík, Boháč - Holec, Lev, J. Sýkora - Duda, Vlasák, Pletka - Indrák, Kašpařík, Schleiss - M. Dvořák, T. Sýkora, Pitule. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Reklama

Související témata: