Hlavní obsah

Kometa nemá co ztratit. Sám to dobře znám, přiznává zatím střelecky mlčící Leška

Brno

Šestnáct zápasů, nula na kontě vstřelených branek. Zkušený útočník Petra Leška zatím v play off střelecky mlčí, kromě něj gólovou radost během vyřazovací části zatím nezažil z pravidelně nastupujících forvardů Zlína už jen o generaci mladší Petr Holík.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Útočník Zlína Petr Leška v souboji s brněnským Ondřejem Dlapou.

Článek

Jenže pohled na jednu část ofenzivní statistiky holohlavého šikuly klame, deset gólových asistencí mnohem více vypovídá o jeho přínosu pro tým. Parťákům z útočné formace Jaroslavu Balaštíkovi s Bedřichem Köhlerem vytrvale připravuje šance a má velký vliv na to, že Zlín dělí během finálové série s Kometou jediná výhra od mistrovských oslav.

Ty už mohly ve městě probíhat, ale dorazit Kometu v nejkratším možném termínu se svěřencům Rostislava Vlacha nepovedlo. Do čtvrtého zápasu si Zlín nepřenesl úpornou a pečlivou defenzívní hru z předchozích duelů.

Prospali začátek

„Začátek jsme prospali, tak nějak jsme čekali, co se bude dít,“ okomentoval Leška úvodní dvacetiminutovku úterního zápasu, v podání jeho týmu nejhorší v celé sérii.

Jako by pohled na nový Masarykův pohár, kolem něhož procházeli hráči na led brněnské Kajot arény, zlínské hráče svazoval. „Já si to nemyslím. To se prostě stává, že v sérii jsou momenty, kdy se někomu daří míň,“ nesvaloval obrannou nedůslednost na nervozitu.

Brňané zápas hráli s vědomím, že v případě zaváhání bude jejich posledním v sezóně, a za stavu 0:3 na zápasy se můžou už jen pokusit o zázrak. „Situace, kdy tým prohrává 0:3, dobře znám,“ pousmál se Leška, jenž už v extralize načal druhou tisícovku startů. „Z týmu to spadne, nemá co ztratit a ten zápas si jakoby užívá,“ popisuje rozpoložení Brna.

Na oslavy nemyslí

Osmatřicetiletý Leška ale má v plánu nechat Kometu si užít už jen páteční duel a pak odstartovat mistrovskou party.

Takovou, jakou spolu s Balaštíkem, Ondřejem Veselým a momentálně zraněným obráncem Radimem Tesaříkem pamatuje ze současného hráčského kádru Zlína z dosud jediné mistrovské sezóny v historii klubu v ročníku 2003/2004.

„Slavit titul před domácím publikem by bylo perfektní, ale my na to nechceme myslet,“ brání se euforickým představám.

Právě Leška jako jeden z nejzkušenějších členů kádru má za úkol pomoci mladíkům v sestavě zkoncentrovat se a urvat poslední ze dvanácti vítězství, která jsou v play off nezbytná k titulu. „Už jsme si říkali, že nesmíme koukat, co bylo a co může být, ale je třeba se soustředit na hru,“ zdůrazňuje.

Rozhodne forma a odhodlání

Ani zkušenosti z loňského vypjatého finále se smutným koncem pro Zlín podle Lešky nehrají roli. „Teď rozhoduje momentální forma a odhodlání,“ ví.

A také přesilovky, při nichž by si hráči PSG měli počínat efektivněji než v úterý, kdy pohrdli i dlouhou dvojnásobnou početní převahou. Už je má Kometa přečtené? „Samozřejmě trochu má, ale pořád rozhoduje provedení,“ říká Leška.

„Nám scházel lepší pohyb, přesnost přihrávek, větší agresivita ve startu na puk i před brankou,“ vyjmenoval chybějící ingredience nezbytné ke gólovému trestání soupeřových faulů.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články