Hlavní obsah

Snad Nedvěd na Floridě nepřemluví Ručinského, aby taky skončil, směje se Kysela

Josef PešoutSport.cz

Generální manažer Litvínova Robert Kysela si nedopřává volno od hokeje ani poté, co jeho týmu skončila sezóna jedenáctým místem v extralize. Pozorně sledoval zápolení litvínovské farmy z Mostu v baráži o první ligu. A taky registruje události, které přináší závěr tohoto soutěžního ročníku na nejvyšší tuzemské scéně. Ochotně se proto o hokejovém dění rozpovídal i pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Litvínovský útočník Martin Ručinský.

Článek

Začněme krátkým shrnutím sezóny z litvínovského pohledu.

Těší mě prvoligová záchrana Mostu, protože mladí hráči budou mít dál možnost působit v kvalitní soutěži. Ale rozhodně to neberu jako úspěšnou tečku, která by měla vyvolat v Litvínově nadšení. Nejdůležitější jsou výsledky litvínovského áčka. A všichni víme, že jsme nedopadli zrovna slavným způsobem.

Uvažujete o povolání některých nadějných hráčů z farmy do prvního týmu?

V Mostě se dobře rozehrál Pavelka, zlepšil se Kafan, slibnou sezónu měl i brankář Horák. S litvínovským trenérem Radimem Rulíkem se poradíme, koho vzít do letní přípravy a koho ještě nechat na farmě.

Jak to vypadá s brankářem Petrem Fraňkem?

V poslední sezóně pořádně nechytal, nebo spíš nechytal nikde. Má vleklé potíže s koleny. Přesto jsme si ho nechali jako záložního gólmana, kdyby šlo do tuhého. Nikdo Petra takříkajíc nevyhazoval ani jsme mu neukončovali smlouvu. Je litvínovskou ikonou, vždyť ještě loni chytil kladenskému Jardovi Jágrovi v extralize dvě penalty v jednom zápase (úsměv). Teď ukončil kariéru a zařadil se v Litvínově mezi trenéry mládeže, takže bude pro klub pracovat v jiné pozici.

Jsme-li u končících extraligových osobností, co říkáte na loučení některých hvězd?

Nejplatnějším hráčem extraligy byl plzeňský Martin Straka. Úžasně skromný, rozumný kluk. Spousta hráčů se od něj mohla naučit neuvěřitelné hokejové věci. Je obrovská škoda, že končí. Jeho loučení mě moc mrzí. U libereckého Petra Nedvěda mě to mrzí stejně. Ví se, že jsou velcí kamarádi s naším Martinem Ručinským. Momentálně jsou společně na Floridě na golfu a doufám, že Petr nebude Martina lámat, aby se na hokej taky vykašlal a aby zůstali na Floridě celý rok (úsměv).

Věříte, že Martin Ručinský bude pokračovat s hokejem v Litvínově?

Chtěl bych, aby Martin ještě našel motivaci, byť říkal, že právě skončená sezóna byla jeho poslední. Je jedním z nejlepších bruslařů a záleží jen na něm, jak se rozhodne. Respektuji, že mu je třiačtyřicet let, bydlí v Praze a denní dojíždění není ideální. Já kdybych měl v jeho věku patřičné zdraví a výkonnost, tak bych hrál dál. Ale nemám z toho ani jedno (úsměv).

Jak jste přijal sestupy Kladna a Chomutova z extraligy?

Přiznám se, že je mi líto pádu Kladna. Za prvé jsem za něj také odehrál několik sezón a za druhé želím sestupu kvůli panu Jaromíru Jágrovi staršímu. Mám ho rád, velmi dobře jsem s ním vycházel a dovolím si říci, že jsme přátelé. Pro něj musel být sestup hodně nepříjemným zážitkem. Nechci nic hodnotit, ale zdá se mi, že kladenský klub je nějak pomalý a zkostnatělý. Neměli letos dobře postavený tým. Všechno stálo jen na Pavlu Paterovi. Totálně mě překvapil pád Chomutova, který disponoval silnějším kádrem, než jaké dosahoval výsledky. Vážně jsem si myslel, že se v extralize udrží. Chomutov zřejmě skončí s bezuzdným rozhazováním peněz, což jim schvaluji. Asi odejdou starší a dražší hráči a fungování se postaví na nižších nákladech.

Předpokládám, že jste si všímal i extraligového finále. Jaké jste měl pocity, když jste na střídačce Komety Brno sledoval v roli trenéra litvínovského odchovance Vladimíra Kýhose?

S Vláďou Kýhosem jsem ještě hrál za Litvínov, udržujeme slušné vztahy. Na druhou stranu se ví, že z postu trenéra odešel z Litvínova za velmi nepříjemných okolností, a to, co prohlašoval v novinách o minulém vedení klubu, se nedělá. Proto je asi i spousta lidí, kteří mu nynější úspěchy v Brně nepřejí. Ale já mu je přeji. Možná je to pro něj satisfakce. Klobouk dolů, jak zvládli semifinále se Spartou. Já ji tipoval za jasného mistra a neuměl jsem si představit, kdo by dokázal Spartu v play-off čtyřikrát porazit. Vláďa je trenérským šéfem Komety a byla to od něj i hráčů výborná práce. Kýhos je komplikovaná povaha, samorost, nerad volí kompromisy a třeba si nadělá i nepřátele. Desetkrát si natluče pusu, ale pojedenácté dovede tým k úspěchu. Budiž mu to přáno, je to přece litvínovský odchovanec.

Reklama

Související témata: