Hlavní obsah

Jdu do klubu s nejvyššími ambicemi, tvrdil po podpisu smlouvy s Kometou kanonýr Ton

Čestmír FolkSport.czPrávo

Po loňském přestupu obránce Hanzlíka je čtyřicetiletý kanonýr Petr Ton dalším sparťanem, který oblékne dres úhlavního rivala. Nejlepší střelec základní části hokejové extraligy v uplynulé sezóně podepsal roční smlouvu s Kometou.

Foto: Kocourek Martin, ČTK

Nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku hokejové extraligy Petr Ton bude v nadcházející sezóně hrát za Kometu Brno.

Článek

Co vás do Brna přivedlo?

Ve Spartě jsem byl jedenáct let, a tak jsem po tak dlouhém působení v domácí nejvyšší soutěži zpočátku preferoval spíš zahraniční angažmá. Měl jsem nabídky z Finska, Německa i Švýcarska, ale jednání se hrozně táhla. Takže jsem nakonec po dohodě s rodinou kývl Kometě, která o mě dlouhodobě projevovala značný zájem. Vycítil jsem to z rozhovorů s jejím šéfem Zábranským i trenérem Kýhosem. Jsem přesvědčený, že přicházím do klubu, který má nejvyšší ambice.

Hrálo nějakou roli, že v Brně už působí i další bývalí sparťani Hanzlík, Ptáček či Koreis?

Hlavně s Honzou Hanzlíkem jsem přestup konzultoval a získal od něj pár informací. Je pro mě důležité, že mi se seznamováním v novém prostředí trochu pomohou kluci, které dobře znám. Ale říkám na rovinu, že bych do Komety šel i v případě, že by v Brně nebyli.

Pořád ještě cítíte křivdu z nuceného odchodu ze Sparty?

Přiznávám, že jsem doufal, že mi ještě o rok prodlouží ve Spartě smlouvu. Mrzí mě, že se to nestalo, ale za křivdu to nepovažuju. V minulé sezóně jsme po nezdaru právě s Kometou nepostoupili do finále, a tak vedení rozhodlo, že s jedním z lídrů týmu už spolupracovat nebude. Prostě šli jinou cestou a já to respektuju.

Ještě pořád o nepovedeném sedmém semifinále s Brnem přemýšlíte?

Dlouho mi trvalo, než jsem ten zápas dostal z hlavy. Utkání, v němž jsme vedli 2:0 a 3:1, jsme nakonec trestuhodně pustili. My jsme si ale měli jako favorit počínat v sérii tak, aby k rozhodujícímu sedmému duelu vůbec nedošlo.

Zrazovalo vás od přestupu do Komety hodně lidí?

Dost kamarádů a známých mi říkalo, že by upřednostnili odchod do ciziny. Ale nenašel se snad nikdo, kdo by mi přímo říkal, ať do Brna nechodím.

Sparta je pro Kometu nenáviděným soupeřem. Neobáváte se kvůli tomu negativních reakcí?

O tom jsem dost přemýšlel. Je jasné, že přestup mezi tak velkými rivaly vzbudí rozruch. Došel jsem k závěru, že ne každému se zavděčím. Věřím, že většina brněnských příznivců mi bude fandit, ale jsem připravený na to, že se možná dočkám i negativních reakcí. Já jsem ale především hokejista a jdu tam, kde vidím možnost zahrát si dobrý hokej. V případě Komety to platí dvojnásobně.

S jakými ambicemi tedy přicházíte?

Jsem přesvědčený, že v Brně je tak kvalitní mužstvo, které může bojovat o titul. S takovým záměrem ale vstoupí pochopitelně do nové sezóny mnohem víc týmů.

A na kolik gólů si troufáte?

Je mi jasné, že mě do Brna berou především jako střelce a hráče do přesilovek. Já se ovšem považuju i za tvořivé pravé křídlo, které je schopno připravovat šance ostatním. Dobře ale vím, že minimálně dvacet až pětadvacet branek bych dát měl.

Kdo bude vaším nahrávačem? Už jste přemýšlel, s kým byste mohl za Kometu v jedné formaci nastupovat?

Svoje nové spoluhráče samozřejmě většinou dobře znám. Určitě by nebylo špatné chodit na led třeba s Vojtou Němcem nebo s Leošem Čermákem. Teprve ale uvidíme, s kým nám to nejlíp sedne.

Nastřílí Petr Ton za Kometu v příští sezóně více než 20 gólů?
Ano
90,4 %
Ne
9,6 %
Celkem hlasovalo 2771 čtenářů.

Reklama

Související témata: