Hlavní obsah

Bednář: Novinky extraligy jsou zbraní pro chytré hráče

Praha

Extraligové osobnosti jako Straka či Nedvěd skončily, pořád je ale na koho chodit. Diváckým tahákem může být i kapitán Slavie Jaroslav Bednář. „Nemyslím, že bych byl nějaký poutač, který vyprodá haly. Udělám ale maximum, abych fanoušky pobavil nějakou hezkou akcičkou, chci a musím dávat góly. Hlavně být zdravý, pak přijde i ta show,“ říká 37letý útočník.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kapitán hokejové Slavie Jaroslav Bednář s koučem Ladislavem Lubinou.

Článek

Dokážete odhadnout, jak se odrazí v extralize letní změna pravidel?

Třeba hybridní icing bude zbraní pro chytré hráče. Když se najde šikovný obránce, který ví, kam má puk nastřelit, a k němu dobře bruslící útočník se schopností správně dojet puk, pak z toho budou obrovské věci. Třeba Zlín má na tohle vhodné typy. Slyšel jsem, že některá mužstva na to měsíc už připravují taktiku, pro jiná může přijít velký šok, protože na to nebudou připravená a proberou se teprve, když jim soupeři takhle nasází pár gólů.

Změnilo se zvětšením útočného pásma i pojetí přesilovky?

Hrozně moc. Když jsme teď trénovali pět na tři, tak jsem málem nedostřelil z modré čáry do brány vzduchem, jak je to hrozná dálka. Taky tahle změna bude hodně o chytrosti a bruslení, kdo v tom obstojí, získá velkou výhodu.

Cítíte, že právě na vás Slavia v koncovce hodně spoléhá?

Moje pozice se nemění, znovu se ode mě očekává bodový přínos. S příchodem Tomáše Vlasáka a při jeho kvalitě by to pro mě mohlo být ale lehčí. Šlape nám to spolu, ta chemie tam prostě je. Oba už nejsme z kategorie rychlíků, takže vzadu to za nás musí trochu odbruslit Mára Tomica, ale zase dokážeme zrychlit chytrou nahrávkou. Jak Vlasy poslepu píchne puk a dá třeba žábu přes dvě hokejky, to se jen tak nevidí.

Jak klub přečkal průvan letních změn, včetně odchodu trenérské ikony Vladimíra Růžičky?

Jasně, Růža tady už na střídačce není, ale daří se nám i bez něj. Všichni věděli, že s odchodem sedmi hráčů je nějaká síla pryč, a přestože příprava vypadala dobře, jsem jeden z těch, co krotí emoce. Nesmíme moc lítat ve vzduchu a začít ze sebe zničehonic dělat hokejisty. Ve Slavii jsou hlavně dříči, kteří musejí hrát jen to, na co mají.

V čem se projevil rukopis nového trenéra Lubiny?

Především v letní přípravě. Byli jsme jako dostihoví koně. Nepamatuju, že bych někdy naběhal tolik, co letos. Až to někdy všem lezlo ušima, ale je to znát. Odrazová síla, kondice a vytrvalost jsou lepší než dřív. Jenže až od pátku se ukáže, jak na tom ve skutečnosti jsme.

Reklama

Související témata: