Hlavní obsah

Nic nedám, žádné placení, smál se třinecký Plíhal po prvním hattricku sezóny

Třinec

Třinecký Tomáš Plíhal hrál proti Olomouci teprve druhý zápas v české extralize, a to mu bude 31 let. Odchovanec Liberce strávil mnoho let v zámoří, kde odehrál i 93 utkání v NHL za San Jose Sharks, a posledních pět sezón strávil ve špičkových finských klubech.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Třinecký Tomáš Plíhal mezi olomouckými Radimem Kucharczykem (vlevo) a brankářem Tomášem Vošvrdou.

Článek

Vsadil byste si na to, že to budete vy, kdo první dosáhne hattrick v nové sezóně?

Tak na to bych určitě nevsadil.

Kterého ze tří gólů si ceníte nejvíce?

Toho prvního. Puk jsem musel doklepávat několikrát. Takové branky mám rád, takové potřebuji dávat. Moje hra, to je clonit brankáři, být nepříjemný, číhat na dorážky nebo střely tečovat.

Jak vám bylo, když Třinec dostal od Olomouce branku ve 13. vteřině a vy jste byl na ledě?

Na střídačce jsme si s klukama řekli, že to házíme za hlavu, že jim to vrátíme a to se brzy podařilo. Vidíte, mně nakonec třikrát.

Jakou odezvu měl váš střelecký úspěch bezprostředně po utkání u spoluhráčů?

Už po mně něco chtějí, ale já jim nic nedám (smích). Oni se ale určitě důrazně připomenou. V Americe ani ve Finsku se za první gól nebo hattrick do hráčské kasy neplatí.

Co říkáte české extralize?

Na porovnávání třeba s finskou jsou dva zápasy málo. Akorát jsem postřehl, že se hraje jinak, než jsem byl zvyklý. Ve Finsku se dávají krátké přihrávky na hokejku a ne, že někdo vezme puk a vystřelí ho na někoho vepředu. Dlouhé přihrávky se tam nenosí.

Za devět dnů čeká Oceláře zápas o postup do čtvrtfinále Ligy mistrů s Tapparou Tampere, odkud jste v létě do Třince přišel. Jaké jsou šance na postup?

Vysoké. Máme na to, abychom je přejeli. Pár kluků z týmu v létě odešlo jako já, ale kostra zůstala.

Co poradíte trenérům?

Podle mne žádné rady nebudou potřebovat, perfektně nás připravují na zápasy se všemi soupeři. Samozřejmě, když se zeptají, rád se o zkušenosti podělím.

Reklama

Související témata: