Hlavní obsah

Hradec Králové - Pardubice 3:2Východočeské derby rozhodl ve prospěch Hradce kapitán Šimánek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Špaček 0 : 1
22. Dej 1 : 1
27. Nahodil 1 : 2
35. Šimánek 2 : 2
48. Šimánek 3 : 2
Záznam online reportáže

Hokejisté Hradce Králové porazili v první východočeském derby sezóny Pardubice 3:2. Výrazně se o to zasloužil kapitán domácích Jiří Šimánek, který duel rozhodl svoji druhou brankou v zápase ve 48. minutě.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Brankář Robert Kristan z Pardubic a Jiří Šimánek z Hradce.

Článek

I páté derby po návratu Hradce Králové do hokejové extraligy bylo vyprodané. Kapacita hradeckého stadionu se však po letní rekonstrukci snížila, a tak bylo na tribunách necelých sedm tisíc diváků.

Duel ve skvělé atmosféře začal šancí domácího útočníka Deje, jenže precizně zasáhl Kristan. Dejova chvíle však přišla později. Jenže nejprve se do hlavní role obsadil hráč, od něhož se to příliš nečekalo.

Pardubický benjamínek Špaček, teprve sedmnáctiletý talent, vstřelil zatím životní branku, svou první v extralize. A byl to parádní zásah. Centr třetí formace si vzal puk už v obranném pásmu, projel středem hřiště a od modré čáry vypálil. Puk trefil brilantně do horního rohu a Pardubice od 5. minuty vedly.

Nebyla to jediná Špačkova ukázka šikovnosti a pohotovosti. Ve druhé třetině se dostal k odraženému puku a jen těsně minul branku. Ve třetí části pak jeho volej z levé strany vyrazil pozorný Kantor ramenem.

Hosté tedy po první části vedli. "Vytěžili z minima maximum," pronesl hradecký forvard Rastislav Dej. Byl to právě on, kdo srovnal. Prosadil se ve 22. minutě, kdy vystřelil zpoza nohou hostujícího kapitána Čáslavy. Skrytý pokus slovinský brankář Kristan pustil.

Hrál se svižný zápas, tempo nebrzdila ani mlha, která se opět objevovala nad ledem, ani kaluže, jež se držely v pásmech obou týmů. Domácím tentokrát nevycházela jejich tradiční zbraň, a to přesilovky. Zato hosté se v jedné z nich trefili. Ve 27. minuty zužitkoval křížnou přihrávku útočnou třetinou Nahodil. Kantor se nestačil přesunout a zasáhnout.

Hradec byl pozadu, jenže do děje zápasu vstoupil jeho první útok, největší chlouba domácích. Vyrovnání přišlo ve 35. minutě. A byla to klasická akce, do které se zapojila cela elitní trojka. Kudrna zadovkou posunul na Mertla a centr našel před bránou svého kapitána. Šimánek tvrdou ranou do horního rohu nedal Kristanovi ani nejmenší šanci.

Závěrečná část byla vyrovnaná a rušná. Nejprve se zaskvěl domácí gólman Kantor, jenž vsedě zlikvidoval Kolářovu šanci. A poté, ve 48. minutě, udeřil znovu Šimánek. Obránce Frühauf, ač tísněný u mantinelu, mu poslal puk a levé křídlo podruhé pokořilo Kristana. Šimánek navíc mohl uzavřít hattrick po chybě mladíka Špačka, jehož přihrávku zbrzdila kaluž, ale přestřelil. Na konci podržel domácí především při Radilově příležitosti Kantor, hostům nepomohla k vyrovnání ani power play.

4. kolo hokejové extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 3:2 (0:1, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. Dej (Jank, Mikuš), 35. Šimánek (Mertl, Kudrna), 48. Šimánek (Frühauf) - 5. M. Špaček (Gregorc), 27. Nahodil (Radil, Tybor). Rozhodčí: T. Horák, Pešina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. Diváci: 6890 (vyprodáno).
Hradec Králové: Kantor - Frühauf, Slovák, Mikuš, Jank, Vašíček, Pláněk, Piegl - Kopta, Šimánek, Mertl - Kudrna, Pospíšil, Kukumberg - Dej, Červený, Knotek - P. Beránek, Valcourt, Nedvídek - Skokan. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
Pardubice: Kristan - Píša, Čáslava, Benák, Ščotka, Gregorc, Kočí, Havlík -P. Sýkora, T. Zohorna, Cetkovský - Radil, Nahodil, Tybor - Kolář, M. Špaček, Starý - Semorád, Kaut, Voženílek - Moučka. Trenéři: Venera a M. Říha ml.

Reklama

Související témata: