Hlavní obsah

Slavia - Sparta 4:9Sparta podruhé v řadě nasázela devět gólů! Slavii hned sedmkrát ztrestala při přesilovkách

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Čermák 1 : 0
5. Klimek 1 : 1
11. Klimek 1 : 2
17. Doležal 2 : 2
21. Réway 2 : 3
23. Buchtele 2 : 4
25. Vlasák 3 : 4
30. Pletka 4 : 4
32. Polášek 4 : 5
34. Sabolič 4 : 6
43. Buchtele 4 : 7
49. Sabolič 4 : 8
57. Polášek 4 : 9
Záznam online reportáže

V pátek nadělili Karlovým Varům devítku, o dva dny později hokejisté Sparty stejný počin zopakovali i v pražském derby. Na ledě Slavie zvítězili jednoznačně 9:4, za což vděčí především parádně sehraným přesilovým hrám. Holešovičtí jich zužitkovali hned sedm a před více než desetitisícovou návštěvou, nejvyšší v letošní sezóně v O2 aréně, se radovali z třetí výhry nad městským rivalem v probíhajícím ročníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanští hokejisté (zleva) Karel Pilař, Adam Polášek, Martin Réway a Lukáš Klimek slaví gól v derby proti Slavii.

Článek
Fotogalerie

V dresu Sparty si odbyl premiéru útočník Michal Vondrka, který v minulosti devět let oblékal dres Slavie a v roce 2008 s ní vyhrál mistrovský titul. Fanoušci sešívaných Vondrkovi přestup ze Slovanu Bratislava do týmu svého úhlavního rivala neodpustili a před zápasem rozvinuli transparent: „Víš co, Mižu, jdi do pr..." s přeškrtnutým číslem 24, které ve Slavii nosil.

Skóre se poprvé měnilo už po 129 vteřinách hry, když se před hostujícího gólmana Novotného dostal Čermák a napodruhé už s dorážkou nezaváhal. Jenže Slavia se z vedení radovala jen dvě minuty. Při první přesilovce zápasu vykombinovali sparťané domácí čtveřici a na Klimka zívala zcela prázdná branka. Puk se mu sice na chvíli zamotal mezi nohama, pak ale zamířil přesně.

V osmé minutě trefil Eminger z mezikruží horní tyčku, v jedenácté minutě už ale Klimek po příhře Réwaye skóre otočil. Místo aby Sparta vzápětí vedla už o dva góly, bylo naopak srovnáno. Buchtele totiž sklepnutím ze vzduchu nastřelil tyč, zatímco na druhé straně uspěl nadvakrát v přesilovce Jiří Doležal.

Vlasák oslavil 40. narozeniny gólem

V úvodu prostřední části hry ale hosté odskočili na dvoubrankový rozdíl a opět se prosadili při přesilovkách. Réway nejprve projel s pukem na hokejce celé kluziště a Furcha překonal i díky teči slávisty Šenkeříka, za další dvě minuty navíc uspěl na brankovišti dorážející Buchtele.

Slavia se ale nevzdávala. Vlasák, rovněž v početní výhodě, ranou do odkryté Novotného branky snížil a stylově tak oslavil své dnešní čtyřicáté narozeniny. A když pak v polovině utkání skóroval i Pletka, který se tak dočkal prvního gólu za Slavii ve druhém utkání, začínalo se od znovu.

Jenže Sparta si ztracený náskok rychle vzala zpět. V 31. minutě hrála svou pátou přesilovku a i po ní si udržovala stoprocentní bilanci! Polášek zamířil přesně mezi betony Furcha, který zamířil na střídačku a přepustil své místo Adamu Svobodovi. Ten ale čisté konto udržel jen dvě minuty, pak ho o něj připravil Sabolič. Jak jinak než z přesilovky.

Polášek zužitkoval sedmou sparťanskou přesilovku

Na posledních padesát vteřin druhé třetiny se do slávistického brankoviště vrátil Furch a jeho spoluhráči měli výtečnou možnost utkání zdramatizovat, jenže minutu a 55 vteřin dlouhou početní převahu pět na tři nevyužili. A když ve 43. minutě zvýšil už na 7:4 Buchtele (prvním gólem, kterého Sparta nedosáhla v přesilovce), bylo definitivně rozhodnuto. Ve 49. minutě navíc přidal osmý gól Sabolič a hostující fanoušci spustili skandování „deset, deset".

Sešívaní se pak už třetím špatným střídáním v zápase připravili o dvouminutovou přesilovku pět na tři. To Sparta naopak stejně dlouhou početní převahou nepohrdla a Polášek dělovkou uzavřel na 9:4 pro hosty.

44. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Slavia Praha - HC Sparta Praha 4:9 (2:2, 2:4, 0:3)
Branky a nahrávky: 3. M. Čermák (J. Doležal, Andres), 17. J. Doležal (M. Čermák), 25. Vlasák (Šenkeřík, Sklenář), 30. Pletka (Bednář) - 5. Klimek (J. Hlinka, Réway), 11. Klimek (Réway, J. Hlinka), 21. Réway (Polášek, F. Novotný), 23. Buchtele (Vondrka, Piskáček), 32. Polášek (J. Hlinka, Pilař), 34. Sabolič (Piskáček), 43. Buchtele (Vondrka), 49. Sabolič (Eminger, Buchtele), 57. Polášek (J. Hlinka, Réway). Vyloučení: 11:11. Využití: 2:7. Diváci: 10 152.
Slavia: Furch (32. - 40. a 41. - 60. A. Svoboda) - Šenkeřík, Kolařík, Šulc, Krejčí, J. Novák, Roupec, A. Růžička - Vlasák, Bednář, Pletka - Holec, Vas, Kolář - Stránský, Sklenář, Poletín - M. Čermák, J. Doležal, Andres. Trenéři: Gregor a J. Beránek.
Sparta: F. Novotný - Pilař, Polášek, Ďaloga, Piskáček, Eminger, J. Mikuš, Hrbas - Réway, J. Hlinka, Klimek - Sabolič, Buchtele, Vondrka - Kumstát, Rolinek, Dvořáček - M. Procházka, Volek, Chlapík. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama