Hlavní obsah

Brno loupilo na Spartě a je třetí. Třinec pokořil hranici 100 bodů, ve Vítkovicích padlo dvanáct gólů

jsv, škvSport.cz
Aktualizováno

Přímý souboj o třetí pozici v Tipsport extralize zvládla lépe brněnská Kometa. Ve šlágru 45. kola zvítězila na ledě pražské Sparty 3:2 a předstihla ji v tabulce. Vítkovice v přestřelce udolaly poslední Slavii 7:5. Druhý Litvínov si poradil s pátým Hradcem Králové 5:2, Plzeň prohrála s vedoucím Třincem 4:6. V boji o účast ve vyřazovací části zdolal Liberec nováčka z Olomouce 5:1, Karlovy Vary pak podlehly Mladé Boleslavi 0:3. Pardubice prohrály s mistrovským Zlínem 2:3.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hokejisté Brna slaví gól na ledě Sparty. Zleva Jakub Koreis, Tomáš Vondráček a Martin Dočekal.

Článek
Fotogalerie

Brno mělo v Holešovicích skvělé začátky do všech tří třetin. Před téměř osmitisícovou návštěvou překonal gólmana Januse, který si odbyl premiéru v české nejvyšší soutěži, již po 88 vteřinách hry Dočekal. Situace to byla pro domácí hodně smolná, Dočekalův pokus totiž nešťastně srazil za záda slovenského brankáře sparťanský bek Mikuš. Zkraje prostřední části pak navýšil vedení hostů Vondráček a ve 29. sekundě závěrečné periody upravil na 3:0 pro Kometu střelou z kruhu Jan Hruška.

Sparťané se ale nevzdávali a dokázali duel pořádně zdramatizovat. Zásluhou Klimka s Rolinkem snížili na rozdíl jediné branky, na prodloužení ale nedošlo. Kometa sice před svými fanoušky obdržela v této sezóně od Sparty pokaždé osm gólů, led Pražanů však v probíhajícím ročníku soutěže už podruhé dobyla.

Vítkovice přestřílely Slavii, Hlinka dosáhl na hattrick

Brankové hody viděli hokejoví příznivci ve Vítkovicích. Ostravané vedli nad poslední Slavií v 16. minutě už 4:1. O tříbrankový náskok v prostřední části hry sice nečekaně přišli, nakonec se ale domácí přece jen radovali z tříbodového zisku. Výhru Vítkovic zpečetil trefou do odkryté klece Michal Hlinka, který završil hattrick. Gólem a dvěma asistencemi se blýskl Rostislav Olesz.

Červenobílí si připsali čtvrtou porážku v řadě. Jsou stále beznadějně na chvostu tabulky a ztratili šanci na start v předkole play off. Ostravanům se před vlastním publikem daří, vyhráli deset z posledních jedenácti duelů.

Další přestřelka se zrodila v Plzni. Lídr z Třince v závěru úvodní dvacetiminutovky utekl Indiánům na dvoubrankový rozdíl a vedení si už dokázal ustrážit. Oceláři ovládli osmnáctý z posledních dvaceti zápasů a jako první v probíhající sezóně pokořili hranici sto bodů.

Plzeňský zadák Petr Kadlec odehrál jubilejní 1100. zápas v nejvyšší domácí soutěži.

Mistr ze Zlína vyhrál popáté v řadě

Druhou pozici si výhrou nad Hradcem Králové upevnil Litvínov. Chemici zvítězili ve svém hájemství posedmé za sebou a přerušili soupeři z východu Čech šestizápasovou sérii výher. Verva využila v utkání tři přesilovky, branku a nahrávku zaznamenal Jakub Petružálek. Žlutočerní ziskem 87 bodů překonali klubový rekord, kterým bylo dosud 86 bodů z ročníku 2008/2009.

Skvělou formu potvrdil i po reprezentační pauze mistrovský Zlín. V Pardubicích promarnil dvougólové vedení, přesto vybojoval tři body. V 59. minutě mu ho zařídil Petr Holík. Berani zvítězili v základní hrací době popáté v řadě. Na šesté místo, které zaručuje přímý start ve čtvrtfinále play off a aktuálně ho drží právě Východočeši, ztrácejí už jen pět bodů.

Bílí Tygři přerušili sérii porážek

Liberec toužil v prvním zápase po reprezentační přestávce ukončit šňůru šesti porážek v řadě a to se mu povedlo. Bílí Tygři proměnili v utkání dvě početní výhody, což se jim naposledy povedlo ve 36. kole proti Plzni. Z premiérového zásahu v sezóně se těšil zadák Bílých Tygrů Michal Plutnar. Kohouti prohráli podeváté za sebou a play off se jim začíná vzdalovat.

Podještědský tým i přes vítězství zaostává za desátou Mladou Boleslaví nadále o šest bodů. Bruslařský klub totiž v dalším důležitém souboji o start v play off vyhrál v Karlových Varech 3:0. První nulu v sezóně vychytal brankář Martin Růžička. Energie pošesté za sebou nebodovala a na desátou příčku zajišťující play off ztrácí třináct bodů.

Hokejová Tipsport extraliga, 45. kolo:
Vítkovice - Slavia 7:5
Branky: 10., 16. a 60. Hlinka, 3. Szturc, 14. Olesz, 39. Huna, 54. Húževka - 22. a 57. Vas, 6. Knot, 17. Bednář, 33. Poletín.
Plzeň - Třinec 4:6
Branky: 6. a 30. Lev, 8. Jeřábek, 33. Simon - 2. Linhart, 9. Rákos, 19. Hrabal, 20. Dravecký, 30. Žejdl, 52. Orsava.
Litvínov - Hradec Králové 5:2
Branky: 4. Pavelka, 13. Štindl, 18. Trávníček, 28. Petružálek, 60. Hübl - 17. Pláněk, 17. Kukumberg.
Liberec - Olomouc 5:1
Branky: 7. Bulíř, 11. Jelínek, 17. Bulík, 50. Plutnar, 57. Šimek - 46. Patera.
Pardubice - Zlín 2:3
Branky: 23. Gregorc, 44. P. Sýkora - 14. Köhler, 19. Marušák, 59. Holík.
Karlovy Vary - Mladá Boleslav 0:3
Branky: 4. Látal, 24. Stříteský, 49. Jarůšek.
Sparta - Brno 2:3
Branky: 47. Klimek, 50. Rolinek - 2. Dočekal, 22. Vondráček, 41. J. Hruška.

Reklama

Související témata: