Hlavní obsah

Plzeň - Litvínov 2:1Plzeň porazila Litvínov, obhájce titulu zůstává poslední

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Bližňák 1 : 0
51. Svoboda 2 : 0
60. Hořava 2 : 1
Záznam online reportáže

Hokejisté Plzně porazili ve 31. kole Tipsport extraligy Litvínov 2:1 a ukončili sérii dvou porážek na domácím ledě. O zisku tří bodů pro Indiány rozhodly góly Mária Bližňáka a Tomáše Svobody. Pozorného plzeňského gólmana Matěje Machovského překonal až v poslední minutě Miloslav Hořava a tým úřadujících mistrů tak po čtvrté prohře z posledních pěti utkání zůstává na chvostu tabulky.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Hokejisté Plzně se radují z gólu proti Litvínovu. Jeho autorem byl Mário Bližňák.

Článek

Litvínovští i bez zraněných opor Hübla s Jánským naskočili do utkání aktivně a nepustili domácí do očekávaného náporu. Až v sedmé minutě musel Janus poprvé vážněji zasahovat, když při přečíslení dvou na jednoho nebezpečně zakončoval Bližňák po vybídnutí od Kratěny. Poté sice gólman Vervy zlikvidoval i šanci Kubalíka, ale v 10. minutě zaváhal při výjezdu z brankoviště a Bližňák střelou z levého rohu otevřel skóre. Indiáni mohli své vedení zvýšit v závěru první třetiny během 81 vteřin trvající přesilovky pět na tři, výborně bránící hosté však odolali.

Po pauze Litvínovští přidali směrem dopředu. Machovský ovšem dokázal vyrazit střelu nekrytého Guly z pravého kruhu a Doležalova teč mířila vedle. V polovině utkání dokázal Janus zlikvidovat bombu Hrni z mezikruží a za chvíli slovenský brankář pomohl svému týmu přečkat oslabení ve třech proti čtyřem. V pokračující klasické přesilovce připravil Bližňák křížnou přihrávkou dobrou pozici pro Hrňu, jenže ten trefil pouze Januse.

Domácí se tlačili za vyrovnáním a Indrák ve 37. minutě po vyhraném vhazování jen těsně minul litvínovskou branku. Následně si však plzeňský útočník pomohl útočným faulem a při jeho vyloučení Duda od zadního mantinelu našel najíždějícího Gulu, jehož pokus zastavila pravá tyč.

Hořava překazil Machovskému čisté konto

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky sice hosté nezužitkovali početní výhodu, za chvíli ale ve vlastním oslabení zahrozil svižnou střelou Duda. Domácí poté ubránili přesilovku soupeře a paradoxně také zaměstnali Januse pokusem Bližňáka. V 51. minutě už se Indiáni radovali, když si při akci dva na jednoho vyměnili kotouč Svoboda s Hrňou a bývalý útočník Komety nadvakrát zvýšil na 2:0.

O dvě minuty později mohl Svoboda přidat další gól, po ideální nabídce Kracíka ale nepřehodil Janusův levý beton. Zaskvěl si i jeho protějšek Machovský, jenž skvěle zastavil únik Trávníčka. Domácí následně promarnili dvě dvojnásobné přesilovky, za což je hosté potrestali 54 vteřin před koncem kontaktní brankou Hořavy po vyhraném buly. Při krátké hře bez brankáře však už Verva vyrovnat nestihla.

31. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. Bližňák, 51. T. Svoboda (Hrňa) - 60. M. Hořava (Duda). Rozhodčí: Fraňo, Úlehla - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:9. Bez využití. Diváci: 6525.
Plzeň: Machovský - Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, Moravčík - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Bližňák, Lev - Hrňa, Preisinger, T. Svoboda - M. Beran, Přikryl, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.
Litvínov: Janus - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, T. Pavelka, Gula, Frolo, Z. Sklenička - M. Hořava, Duda, Lukeš - Martynek, R. Hanzl, Trávníček - Vantuch, Gerhát, Piroš - Jurčík, Šimeček, J. Doležal - Válek. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Reklama

Související témata: