Hlavní obsah

Pod širým nebem kralovalo Brno. Sparta zlomila lídra, Sýkora řídil velký obrat Pardubic

Jan ŠvandaSport.cz
Aktualizováno

Dlouho očekávané střetnutí pod širým nebem zvládli lépe hokejisté Brna. Na stadiónu za Lužánkami porazili v rámci 33. kola Tipsport extraligy Plzeň 5:2, když dvěma góly přispěl k vítězství Jan Hruška. Do provizorně vybudované arény zavítalo 18 514 fanoušků, což je nový divácký rekord české nejvyšší soutěže. Sparta v dalším nedělním šlágru zdolala vedoucí Liberec 5:2 a utnula tak Bílým Tygrům jejich desetizápasovou sérii výher. Zlín si poradil s Olomoucí 4:2. Pardubice zásluhou Petra Sýkory udolaly Vítkovice 4:3 po prodloužení, ačkoliv v utkání prohrávaly už 0:3. Mladá Boleslav zvítězila nad Litvínovem 2:0, Karlovy Vary podlehly domácímu Chomutovu 1:3. Souboj Třince s Hradcem Králové se bude dohrávat v úterý od 17 hodin.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hokejisté Komety slaví s fanoušky výhru nad Plzní.

Článek
Fotogalerie

Za Lužánkami začali ve skvělé atmosféře lépe Indiáni, které poslal do vedení Lev. Těsně před první přestávkou ale Kometa stav otočila. Káňa nejprve v samostatném úniku branku přestřelil, o pár vteřin později ale přece jen srovnal a necelou minutu před koncem první třetiny dokonal obrat Hruška. Stejný hráč pak ve 33. minutě podruhé překonal Machovského a bylo to už 3:1.

Indrák ve 37. minutě ještě vykřesal Západočechům naději na bodový zisk, jenže ve 48. minutě uklidnil domácí fanoušky Němec, jenž vrátil Brnu dvougólový náskok. Výhru Komety pak ještě v mrazivém počasí stvrdil střelou do prázdné klece Kováčik. Brno přerušilo soupeři sérii tří výher v řadě.

Kapacita arény za Lužánkami činí 21 500 diváků. Vyprodáno sice nakonec nebylo, nicméně do ochozů dorazilo 18 514 příznivců, což je nový rekord extraligy. Dosud nejvíce fanoušků přišlo v roce 2012 na duel mezi Kladnem a Brnem. V pražské O2 areně bylo tehdy 17 182 diváků.

Hokejové hry v Brně budou pokračovat dalšími zápasy mládežnických kategorií. V pátek pak Kometa přivítá za Lužankámi v atraktivním souboji pražskou Spartu.

Sparta přibrzdila rozjetý Liberec

Další z taháků kola mezi Spartou a suverénně vedoucím Libercem rozhodli Pražané v prostřední dvacetiminutovce, kdy v rozmezí 25. a 32. minuty postupně skórovali Sabolič, Hamilton a Buchtele. Šanci na zvrat dal podještědskému celku zkraje závěrečné periody Bakoš, svěřenci trenéra Jandače se ale o vítězství už nenechali připravit. Při závěrečné power play pojistil tříbodový zisk svou druhou trefou v utkání Sabolič.

Bílí Tygři nevylepšili klubový rekord v počtu výher za sebou. Jejich vítězná šňůra se zastavila na čísle deset. Aktuálně nejlepší celek extraligy prodloužil čekání na výhru na hřišti Sparty, naposledy uspěli Liberečtí na jejím ledě v září 2011 (3:2 v prodloužení).

Do O2 areny přišlo v neděli 11 105 diváků, což znamená nejvyšší návštěvu v sezóně v hale, více diváků přišlo pouze na zmiňovaný duel pod širým nebem za Lužánkami. Sparta i proti Liberci potvrdila dobrou formu. Vyhrála čtyři z posledních pěti utkání, přičemž kromě duelu v Litvínově nasázela pokaždé soupeři pět branek.

Berani udolali Kohouty

Zlín si proti Olomouci vypracoval tříbrankový náskok, přesto se v závěru strachoval o výhru. Kohouti zadělali na pořádné drama. Po přesilovkové trefě Kafky a gólu Buce sahali dokonce po vyrovnání, Lotyš Bukarts ale do opuštěné klece stvrdil domácím tři body.

Berani vůbec poprvé v sezóně zvítězili počtvrté za sebou a poskočili na devátou příčku, naopak Hanáci zaznamenali pátou porážku z uplynulých šesti střetnutí.

Skvělý Sýkora zařídil obrat

Vítkovice měly v Pardubicích výborný vstup do utkání. Na začátku druhé třetiny vedly po Kucserově trefě už 3:0, vzápětí ovšem snížil Čáslava, který zavelel k velkému zvratu. Dynamo totiž dokázalo tříbrankovou ztrátu dohnat a nakonec v prodloužení i vybojovat bonusový bod.

Hvězdou střetnutí se stal útočník Petr Sýkora, který byl u všech čtyř branek Východočechů. U prvních dvou asistoval, ve 42. minutě srovnal na 3:3 a v prodloužení svým druhým zásahem v utkání zařídil domácím výhru.

Ostravané museli překousnout devátou porážku z posledních deseti utkání. V tabulce figurují na jedenácté příčce, přičemž za desátým Třincem zaostávají o tři body. Oceláři mají ale úterní duel s Hradcem Králové k dobru. Pardubice ztrácejí na Vítkovice bod.

Růžička vychytal výhru nad mistrem

Mistrovský Litvínov nenašel v Mladé Boleslavi recept na Martina Růžičku, který se při zranění Davida Ritticha poprvé objevil v brankovišti Středočechů. Osmadvacetiletý gólman kryl všech 28 střel Chemiků, kteří po gólech Hyky a Musila nakonec prohráli 0:2.

Verva nenavázala na středeční vítězství nad Spartou a zůstává na chvostu tabulky. Na předposlední Energii ztrácí čtyři body.

Chomutov zadělal na výhru proti Varům dvěma rychlými zásahy v rozmezí 36. a 37. minuty, kdy Závorku překonali Skinner s Ruttou. Tomáš Rachůnek v 55. minutě snížil, poslední slovo ale měli Piráti. Do prázdné branky zpečetil jejich triumf Růžička. Tři přihrávky si připsal v utkání Roman Červenka.

33. kolo hokejové Tipsport extraligy:
Brno - Plzeň 5:2
Branky: 20. a 33. J. Hruška, 16. Káňa, 48. V. Němec, 59. Kováčik - 11. Lev, 37. Indrák.
Sparta Praha - Liberec 5:2
Branky: 25. a 59. Sabolič, 9. Čajkovský, 28. Hamilton, 32. Buchtele - 2. Valský, 43. Bakoš.
Zlín - Olomouc 4:2
Branky: 51. a 60. Bukarts, 22. Ondráček, 44. Kubiš - 53. P. Kafka, 56. Buc.
Pardubice - Vítkovice 4:3 po prodl.
Branky: 42. a 63. P. Sýkora, 22. Čáslava, 29. Marcinko - 7. Hovorka, 14. Tomi, 21. Kucsera.
Chomutov - Karlovy Vary 3:1
Branky: 36. Skinner, 37. Rutta, 60. Vl. Růžička ml. - 55. T. Rachůnek.
Mladá Boleslav - Litvínov 2:0
Branky: 26. Hyka, 60. P. Musil.
Zápas mezi Třincem a Hradcem se bude dohrávat v úterý v 17 hodin.

Reklama

Související témata: