Hlavní obsah

Favorit finále? Liberec! Ale pod tlakem budeme i my, říká kapitán Sparty

Praha

Spolu s Tomášem Netíkem, Janem Hlaváčem a Michalem Dragounem je jedním z pamětníků dosud posledního mistrovského titulu hokejové Sparty. Jenže se vzpomínkami na devět let starou událost na současného kapitána Pražanů Jaroslava Hlinku nechoďte. „Nejsem ten typ, který by vzpomínal. To mě čeká, až skončím. Teď myslím jenom na Liberec,“ říká devětatřicetiletý útočník před čtvrtečním startem finále play off proti Bílým Tygrům.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sparťanský útočník Jaroslav Hlinka se raduje z gólu - ilustrační foto.

Článek

K Liberci má kvůli jeho výkonům v sezóně respekt. Severočeši nejenže v základní části stanovili nové rekordy v počtu výher i bodového zisku, úžasnou formu si přenesli i do vyřazovacích bojů, v nichž zvítězili ve všech osmi duelech. „Pod tímto dojmem jsou favoritem oni. Celou sezónu hrajou moc dobře, ale moc o nich mluvit nemůžu, protože jsem je viděl hrát akorát čtyřikrát proti nám," prohlásil s dvanácti kanadskými body nejproduktivnější sparťan letošního play off.

Právě vzájemné zápasy ze základní části ale hovoří ve prospěch Sparty, která si připsala tři vítězství. „Jenže vyřazovací část je úplně o něčem jiném. Liberec by třeba mohla nahlodat prohra, kterou v play off ještě nezažil, jenže abychom to zjistili, musíme je nejdřív porazit," směje se Hlinka, podle něhož se ve finále zaslouženě potkávají dvě nejlepší mužstva sezóny.

Devět let čekání na finálové boje bylo pro pražský klub hodně dlouhé. „Sparta má vždycky nejvyšší ambice, jenže devět let už se tady nic nevyhrálo. Proto je určitě hezké, že jsme po tak dlouhé době ve finále, je to úspěch. Ale ještě je potřeba udělat jeden krok. Chceme vyhrát titul, ne být druzí. Proto budeme pod tlakem i my," uvědomuje si útočník, který se Spartou získal mistrovský pohár čtyřikrát.

Zranění Přibyla by mohlo mužstvo semknout

Ze své pozice ostříleného borce se mladším a méně zkušeným spoluhráčům snaží před vrcholem sezóny udílet rady, moc to ale nepřehání. „Samozřejmě poradím, ale moc toho není třeba. Stejně to jsou všechno jenom řeči. V dané vteřině se stejně musí na ledě každý sám rozhodnout, co je nejlepší udělat. Hlavní je hrát všechny momenty naplno a nic nevypouštět," nabádá mistr světa z roku 2001.

Ztrátou pro Spartu je pak zranění Daniela Přibyla, který si ve čtvrtém semifinále proti Plzni poranil koleno a po operaci pro něj skončila sezóna. Pražanům se tak rozpadla elitní formace Přibyl, Hlinka, Buchtele, které to v základní části tolik klapalo...

„Příba nám bude hodně chybět, celou sezónu byl naším nejlepším hráčem. Musíme se ale obejít bez něj a hrát za něj. Ale dá se říct, že by to mohlo tým semknout," uvažuje Hlinka nad absencí Přibyla, jehož místo zaujme Miroslav Forman. „Je to trochu jiný typ hráče, důraznější. Daříme se mu, hraje dobře. Snad nám to bude klapat," přeje si Hlinka.

Který hokejový tým získá letos mistrovský titul?
Bílí Tygři Liberec
64,7 %
Sparta Praha
35,3 %
Celkem hlasovalo 25044 čtenářů.

Reklama

Související témata: