Hlavní obsah

Hadamczik odtajnil nominaci pro Turín

Jirka G. NovákSport.cz

Český hokejový tým už zná napjatě očekávanou nominaci reprezentace na zimní olympijské hry v Turíně. Hlavní trenér týmu Alois Hadamczik ve čtvrtek slavnostně odtajnil třiadvacet jmen, která budou hájit čest českého hokeje na jedné z největších akcí příštého roku. Takřka všichni hráči působí v NHL, jediným hokejistou z Evropy je liberecký brankář Milan Hnilička.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik (vlevo) a generální manažer národního celku Zbyněk Kusý na tiskové konferenci v Praze.

Článek

"Nominace se nerodila jednoduše, často se například měnila její pravidla. Na inspekční cestě v NHL jsme ale viděli většinu hráčů, které jsme do týmu vybrali," nastínil výběr jmen generální manažer reprezentace Zbyněk Kusý na čtvrteční tiskové konferenci v Praze.

Základním nominačním kritériem podle Kusého bylo, že vybráni byli jen hráči, kteří byli v době nominace stoprocentně zdraví. "Hamrlík má zraněné koleno, zdravotní problémy mají i Dvořák a Eliáš. Chybějí i Fischer a Havlát, kteří patřili do základního kádru a nominace by je jinak neminula," prozradil trenér Hadamczik.

Patnáct šampionů z Vídně

"Tým musí mít určitou strukturu, nelze vybrat  jen hráče co umějí dávat góly, ale také ty, co dokáží zapracovat v defenzívě. Kádr je složen z hráčů různého věku, v obraně je věkový průměr 29,2, v útoku 28,4 let," potvrdil Hadamczik zkušenost kádru. Ve zveřejněné nominaci je osm hráčů z olympiády v Naganu, deset ze Salt Lake City a hned patnáct hokejistů vybojovalo světový titul na posledním šampionátu ve Vídni.

Nejméně zkušeností se hrou v seniorském národním týmu mají útočníci Jan Bulis, Rostislav Olesz a Martin Erat. "Bulis patří mezi zkušené hráče, kteří dokázají vzít odpovědnost na sebe. Erat zase podává velmi dobré výkony ve svém klubu, zdobí jej velká bojovnost a agresivita," obhajoval jejich volbu Hadamczik.

Průcha přímluvy od Jágra nepotřebuje

Ten také vyloučil, že by se na nominaci Malíka a Průchy nějakým způsobem přimlouval jejich spoluhráč z New York Rangers a největší hvězda týmu Jaromír Jágr. "Jágr se za nikoho nepřemlouval, Průcha si místo v sestavě vybojoval sám. Poslední zápasy hrál parádně," řekl Hadamczik, jenž prozatím nehodlá řešit otázku prvního brankáře.

"Oba brankáři jsou ve výborné formě, ale otázku jedničky budeme řešit později. Hlavně je třeba, aby oba vytvořili v týmu co nejlepší pohodu," nechtěl sdělit své představy, stejně jako v případě složení jednotlivých útočných řad. "Představu máme, ale říkat dva měsíce kde kdo bude hrát, by nebylo korektní. Především si přejeme, aby hráči zůstali zdraví," dodal.

Nominace pro ZOH 2006
Brankáři
Dominik Hašek (Ottawa), Milan Hnilička (Liberec), Tomáš Vokoun (Nashville)
Obránci
Pavel Kubina (Tampa Bay), Jaroslav Špaček (Chicago), Marek Židlický (Nashville), František Kaberle (Carolina), Tomáš Kaberle (Toronto), Filip Kuba (Minnesota), Marek Malík  (NY Rangers)
Útočníci
Martin Ručinský, Martin Straka, Jaromír Jágr  (všichni N.Y.Rangers), Milan Hejduk (Colorado), David Výborný (Columbus), Václav Prospal (Tampa Bay), Robert Lang (Detroit), Petr Čajánek (St. Louis), Rostislav Olesz (Florida), Aleš Hemský (Edmonton), Jan Bulis (Montreal), Martin Erat (Nashville), Patrik Eliáš (New Jersey).
Trenéři: Alois Hadamczik, Mojmír Trličík a Ondřej Weissman
Program českých hokejistů v Turíně
15. 2. 2006: Česko - Německo
16. 2. 2006: Česko - Švýcarsko
18. 2. 2006: Česko - Finsko
19. 2. 2006: Česko - Itálie
21. 2. 2006: Česko - Kanada
Play-off olympijského turnaje začíná 22. 2. 2006, finále je na programu 26. 2. 2006.

Reklama