Hlavní obsah

Bylo tam srdíčko, padali jsme do střel, pochvalovali si hokejisté Lva po první finálové výhře

Další precizní týmový výkon předvedli na úvod finálových bojů o Gagarinův pohár hráči pražského Lva. Domácímu Metallurgu tak poslali jasný vzkaz o obrovské touze dovést úspěšné - a pro mnohé překvapivé - tažení vyřazovacími boji KHL do vysněného konce se zlatou tečkou.

Foto: Profimedia.cz

Hokejisté Lva Praha zleva Jiří Sekáč, Petr Vrána a Ondřej Němec se radují z první finálové výhry v Magnitogorsku.

Článek

"Porazili jsme je týmovým pojetím. Myslím, že jsme tam všichni nechali 100 procent a možná i něco navíc. Bylo tam to srdíčko, padali jsme do střel, snažíme se pomoct si jeden druhému a hrajeme blízko sebe. Myslím, že to byl dneska klíč k tomu, abychom vyhráli," řekl novinářům obránce Martin Ševc.

Zároveň ale brzdil přehnaný optimismus směrem k dalším utkáním série. "Je to samozřejmě příjemné, ale je to jen jeden zápas a my musíme vyhrát čtyřikrát, takže teď si to můžeme užít, ale už brzy se zase začneme soustředit na druhé utkání," řekl Ševc.

Výběr kouče Kariho Jalonena působil velmi kompaktně a sebevědomě, na svého soka byl navíc očividně výborně připravený. "Nešli jsme určitě do zápasu s tím, že ho prohrajeme, ale s ničím jsme nijak nepočítali. Chtěli jsme vyhrát a je jen dobře, že se nám to povedlo hned ten první zápas," pochvaloval si Ševc.

Jeho tým musel čtyřikrát do oslabení, ale i tyto nelehké chvilky ustál. "Pustili jsme si jejich přesilovky a nějaké další akce, ale hlavně jsme se soustředili na náš výkon a snažili se hrát náš styl, ne podle nich," připomněl český bek. "Navíc jsme dnes hráli výborně ve hře pět na pět, určitě jsme jim nedali nic zadarmo," dodal Ševc.

Vymazali první lajnu Metallurgu

Podle očekávání byla nejvíce vidět první lajna Metallurgu v centru s českým útočníkem Janem Kovářem a křídly Danisem Zaripovem a Sergejem Mozjakinem. "Jsou to všechno výborní hráči, ne nadarmo vyhráli kanadské bodování základní části a jsou na tom podobně i v play off. Myslím ale, že tím naším týmovým pojetím jsme je malinko vymazali," uvedl Ševc.

Sám si navíc kromě spolehlivé defenzivní činnosti připsal i vítězný gól ve 14. minutě při přesilové hře. "Vždy je důležité, když dáme gól v přesilovce, tím spíš, že byla takhle dlouhá a potom už nám žádnou další nedali," připomněl Ševc, že přestupek Viktora Antipina, po němž ho sudí s trestem do konce utkání poslali do kabin, byl jediným prohřeškem proti pravidlům ze strany domácích v celém utkání.

Třetí čisté konto v play off vychytal Petri Vehanen. "Je to pořád dokola. Kolikrát to vypadá, jako kdyby tam postavil zeď. A navíc ten klid, který v bráně má, přenáší na celé mužstvo, což je pak vidět i na naší hře," myslí si Ševc.

Perfektní práce, liboval si Vrána

"Bylo to z obou stran možná trochu nervózní a oba týmy tak nějak čekaly, s čím přijde soupeř. Ale ten první gól byl pro nás moc důležitý a pak jsme hráli skvěle v defenzivě a snažili se nedat jim moc prostoru," shrnul duel Petr Vrána, na němž se Antipin vyfauloval.

Přes nepříjemný zákrok mohl ale pokračovat ve hře a domácím se pomstil nejlepším možným způsobem - v polovině 25. minuty zvýšil na 2:0. "Jirka Sekáč to skvěle zatáhl do třetiny, vyměnili si to tam s Martinem (Thörnbergem) a nevím, zda tam domácí udělali nějakou chybu, ale nechali mě tam před brankou docela volného. Tohle byla první věc, která mě napadla, Košečkin to možná trošku podcenil a sice si lehl, ale vyšlo to. Od kluků perfektní práce," ocenil Vrána spoluhráče z útoku.

Reklama

Související témata: