Hlavní obsah

Spartu podobný problém jako Lva nepotká, uklidňuje Speychal, i když extraligový klub je také ztrátový

Praha

Stále se nevzdává myšlenky, že neúčast pražského Lva v Kontinentální lize bude trvat jen jednu sezónu. Robert Speychal, výkonný ředitel Sportovního holdingu Praha, pod jehož křídly působí právě Lev i Sparta, odmítá, že by se krach jediného českého zástupce po dvouletém působení v KHL nějak dotknul i klubu s „S“ ve znaku. „Spartu to spíš ovlivní v pozitivním smyslu, vždyť si ze Lva vzala některé hráče,“ naráží s úsměvem Speychal na přesuny brankáře Lukáše, obránců Ďalogy s Mikušem a útočníka Cingela.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Výkonný ředitel Sportovního holdingu Praha Robert Speychal.

Článek

Vylučujete tedy, že by podobný problém mohl v blízké budoucnosti potkat i Spartu?

Absolutně! V podmínkách, které byly nastaveny, i ve výších rozpočtů obou celků jsou velké rozdíly. Sparta ho má podstatně menší, zatímco složit rozpočet 700 miliónů korun, jak to činilo v poslední sezóně u Lva, nejde jen tak znenadání.

Pořád doufáte, že si Lev může dát v KHL pauzu jen na sezónu a v příštím roce se vrátí?

Nevzdáváme se té myšlenky, skutečně to takhle zatím je. Máme celý rok na to, abychom sehnali zbytek peněz, protože nějaká část už je daná dohromady.

Kdyby se to nepodařilo, zanikne Lev definitivně?

To teď nemohu říct.

Ani to, jestli by třeba hrál pod jiným jménem?

Kdybychom se vrátili, tak určitě jenom pod značkou Lev Praha a v holešovické Tipsport Aréně.

V libeňské O2 aréně, kde klub odehrál většinu letošního play off a trhal divácké rekordy KHL, nikoliv?

Pro O2 arenu jsme se rozhodli s těžkým srdcem. Věděli jsme, že ji zaplníme, tak jsme nechtěli diváky ochudit. I když to pro nás bylo finančně dost náročné.

Má vůbec SHP ještě chuť pumpovat peníze do Lva, když ani letošní finále KHL nezajistilo ziskovost projektu?

Ale my jsme to přeci nedělali kvůli penězům! Sparta taky není zisková, a přesto se snažíme, aby to fungovalo. Pro Lva to byla úspěšná sezóna, jejího konce je nám samozřejmě líto. Bojovali jsme až do poslední chvíle, bohužel se to ale nepodařilo. Ztroskotalo to čistě na financích.

Dá se vůbec v současné době plánovat rozpočet týmu v KHL z dlouhodobějšího hlediska? Nebo koukáte z roku na rok?

Co na to říct, je to těžký. KHL jako liga je jinak posazená než třeba NHL. Všechno se vyvíjí, samozřejmě v ní existují různé proudy pro i proti zahraničí. Vidíte, že kluby přicházejí a odcházejí. Prostě ten systém není tak zajetý jako v NHL. Ale v ní zase mají jiné problémy, jako stávky a podobně.

Reklama

Související témata: