Hlavní obsah

Jordán měl z Růžičky hlavu jako balón. Už se však těší na reprezentační debut

Martin KézrPrávo

Celou sezónu NHL marně čekal na příležitost od Caroliny, přesto si může zahrát na mistrovství světa. Třiadvacetiletý obránce Michal Jordán patřil mezi nejlepší na farmě v Charlotte a teď dostává odchovanec zlínského hokeje reprezentační šanci, o níž se mu ani nesnilo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Michal Jordán během tréninku české hokejové reprezentace v Praze.

Článek

Byl jste pozvánkou do národního týmu překvapen?

Možná bych nad reprezentací přemýšlel, kdybych se v zámoří dostal do sestavy Hurricanes, jenže já celý rok neměl štěstí. Agent sice minulý týden naznačoval nějakou možnost, ale říkal jsem si, že farmy se u nás moc nesledují. Takže mě docela překvapilo, že mě trenér Růžička chce vidět v přípravě na mistrovství.

Cítíte velkou šanci na účast v Minsku?

Takhle daleko dopředu se nedívám. Budu se snažit jít trpělivě den za dnem, pokaždé odvádět dobrou práci, makat a uvidím, jak dlouho v mužstvu vydržím. Byl jsem třikrát na mistrovství dvacítek, ale tohle je moje první zkouška v reprezentaci dospělých. Okamžitě na ni přišly pozitivní reakce od kamarádů i od rodiny, všichni mi tu pozvánku přáli.

Ze zámoří jste hodně spěchal domů, jak jste zvládl ve středu v poledne první trénink v pražském Edenu?

Byl jsem na ledě zase po šesti dnech, ale čas na aklimatizaci byl neskutečně krátký, vždyť v tu chvíli jsem nebyl doma ani 24 hodin. Hned po příletu jsem si stihl zajezdit akorát na kole. Cítil jsem při tréninku těžké nohy, ale to se snad vyjezdí. Napoprvé jsem toho na konci měl fakt už plné zuby, a jak se mnou ještě trenér mluvil o taktice a hře v obranném pásmu, tak i hlavu jako balón. Teď ale jedeme do Švýcarska, přijdou další tréninky a zápasy, takže se všechno snad zlepší.

Reprezentační debut prožijete už v pátek, kdy na vás ale zřejmě nejvíc dolehnou aklimatizační příznaky po příletu. Nebojíte se toho?

Když jsem se v předchozích letech vracel ze zámoří do Česka, tak jsem se vzpamatovával pokaždé minimálně sedm dní, ale to až tolik nevadilo, protože jsem už měl po sezóně. Tím, že teď budu na ledě v zápřahu, mělo by to být rychlejší. Ale jak na tom jsem doopravdy, to vám asi řeknu až po pátku.

Patříte už do generace hráčů, která sní především o NHL. Kde máte v žebříčku hodnot reprezentaci?

Je pro mě jedním ze dvou snů, které jsem měl, když jsem hokejově rostl. NHL tam byla samozřejmě taky a jsem rád za těch pět zápasů za Carolinu v minulé sezóně, ale nároďáku si ohromně vážím už od mládežnických kategorií. Takže jsem moc rád, že teď přišla příležitost i za seniory.

Myslíte, že půjde praktikovat hokej z farmy i na mezistátní scéně?

Určitě to bude o hodně jiné. Kluziště v Evropě je větší a já na něm nehrál snad šest, sedm let, takže jen doufám, že se dokážu rychle přizpůsobit. Rozdíly mezi hráči bych ale neviděl až tak markantní. Na farmách je dost hokejistů, kteří mají starty v NHL, nebo byli draftovaní a jsou aktuálně na hraně hlavního týmu. Třeba Švýcaři nebo Němci berou i z téhle soutěže hráče na mistrovství. Já mám taky z Charlotte jen pozitivní dojem, měl jsem tam pravidelně přes 25 minut na zápas a byl jsem hodně vytěžovaný na všechny herní situace.

Hodně vás štve, že jste přesto za celý rok nedostal možnost nastoupit v NHL?

To si pište, že štve. V létě před prodloužením kontraktu mi v Carolině slibovali, že bych mohl šestý sedmý obránce být. Podle toho, jak se podaří kemp. Pak jsem slyšel, že se z něj můžu dobře odpíchnout, jenže po dvou zápasech mě poslali dolů, což bylo frustrující. Podepsali pak do obrany dva veterány a během celé sezóny jsem už šanci nedostal. V NHL musíte být ve správný čas na správném místě a mít štěstí na trenéry. Asi jsem ho zatím neměl.

Může vám reprezentace ve vaší snaze proniknout do NHL nějak pomoci?

Když se dostanete na šampionát, tak je to něco velkého. Sleduje to tam víc týmů z Evropy a možná i z NHL. Já to ale beru spíš ze svého pohledu. Chtěl bych se v zámoří víc prosadit. Uvidím, co mají přes léto v Carolině v plánu, jakou nabídku mi dají. Manažer říkal, že se ozve, ale co bude potom, to bych nechal na agentovi. Záložní varianta je KHL, práva na mě vlastní pražský Lev.

Reklama