Hlavní obsah

Švédsko - Slovensko 3:1Slováci obhájce titulu potrápili, na body ale nedosáhli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Nyquist 1 : 0
20. Backlund 2 : 0
30. Marinčin 2 : 1
42. Nygren 3 : 1
Záznam online reportáže

Minsk/Praha
Aktualizováno

Hokejisté Švédska porazili v pátečním utkání mistrovství světa v Minsku tým Slovenska 3:1. Výběr Tři korunek si ve skupině A připsal pátou výhru a vrátil se na první příčku tabulky před Kanadu, která v odpoledním duelu deklasovala Itálii 6:1.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Švédský útočník Gustav Nyquist (uprostřed) slaví se spoluhráči gól proti Slovensku.

Článek
Fotogalerie

Slováci měli před zápasem velké problémy se složením sestavy, kouč Vůjtek postrádal trojici nemocných útočníků Hrivík, Haščák, Marcinko, neměl tak k dispozici kompletní čtyři formace. "Chyběla nám trojice stabilních hráčů, což se projevilo. Takový je ale život," řekl Vůjtek České televizi.

Do první šance se dostal ve druhé minutě Nyquist, Laca ve slovenské brance ale nepřekonal. To se nepodařilo později ani Hjalmarssonovi, na druhé straně se do slibné příležitosti dostal Ďaloga. V 11. minutě již Švédové vedli, když vyloučení Nagyho využil Nyquist.

Seveřané poté nevyužili několik slibných příležitostí, jedenáct sekund před koncem první třetiny ale vedení zvýšili. Opět se prosadili v přesilové hře, když byl podruhé vyloučen Nagy.

"První třetina byla z naší strany opravdu dobrá, ale přišli jsme o dost sil, což se pak projevilo. I díky tomu, že jsme ve druhé části měli dost vyloučených. Ale měli jsme to pod kontrolou," řekl útočník Mikael Backlund.

Do slovenské branky se od druhé třetiny místo Laca poprvé na turnaji postavil Janus a jeho spoluhráčům se podařilo duel zdramatizovat. Kapitán Šatan se ještě ve 25. minutě neprosadil, ale Marinčinova tečovaná střela v polovině zápasu těsně po vypršení přesilovky již skončila za zády Nilssona.

Vyrovnat mohl Miklík, ale švédský gólman předvedl vydařený zákrok. A na začátku třetí třetiny to místo 2:2 bylo 3:1 pro Tre Kronor. Januse ve 42. minutě překonal střelou od modré Nygren.

Seveřané ještě přidali a mohli vedení zvýšit, brankář Slovanu Bratislava však i díky pomoci tyčky držel Slováky ve hře o body. Jeho spoluhráčům se ale již snížit nepodařilo a Slovensko prohrálo čtvrtý z pěti zápasů na turnaji. Naopak Švédsko udrželo na šampionátu v Bělorusku neporazitelnost.

Kanada nasázela Itálii šest gólů

Kanaďané rozhodli souboj s Itálií ve druhé třetině, ve které hned čtyřikrát rozvlnili síť. Dvěma góly se na výhře zámořského celku podílel Cody Hodgson, jenž je se šesti brankami aktuálně nejlepším střelcem turnaje. "Hraju s výbornými křídly. Vytváříme si spoustu šancí jako lajna, i v přesilových hrách. Doufám, že to bude pokračovat i nadále. Nejdůležitější zápasy nás teprve čekají," řekl Hodgson.

Italové po středečním vyrovnaném střetnutí s českou reprezentací začali proti Javorovým listům aktivně, opět ale doplatili na nízkou produktivitu. Insam, Ihnacak ani Rocco nedokázali otevřít skóre a ve 14. minutě se jako první prosadili favorizovaní zámořští hráči. Gól dal Ward.

Na konci první třetiny fauloval Ramoser kolenem Burrowse, putoval s pětiminutovým trestem do kabin a hned na začátku druhé části Kanada rázně vykročila za jednoznačnou výhrou.

V dlouhé přesilovce sice vstřelil favorit jen jeden gól, celkem se ale ve druhé dvacetiminutovce trefili čtyřikrát. Bellissima překonali Kanaďané i při vlastním oslabení. Dvakrát se prosadil Hodgson, který ve čtvrtek odpoledne zničil Dány hattrickem.

Italové se nadále snažili předvést něco i v útočném pásmu a nakonec se jim podařilo skórovat. Brankáře Reimera prostřelil 72 sekund po začátku třetí třetiny Borrelli. Poslední slovo ale měli Kanaďané, na 6:1 zvýšil po rychlém protiútoku Schenn, který vyzrál na Bellissimova náhradníka Andrease Bernarda.

"Začali jsme trochu pomaleji a deset až patnáct minut jsme spoléhali na Reimera. Pak jsme ale hráli naši hru a odvedli docela dobrou práci," řekl útočník Brayden Schenn.

Hokejové mistrovství světa v Minsku - skupina A:
Švédsko - Slovensko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Nyquist (Axelsson), 20. Backlund (Lindström), 42. Nygren (Klasen) - 30. Marinčin (Réway, Tatar). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Šindler (ČR) - Carlson (Kan.), Leermarkers (Niz.). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. Diváci: 7563.
Švédsko: Nilsson - Fransson, Ekholm, Andersén, Burström, Erixon, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Axelsson, J. Lundqvist, Rasmussen - Danielsson. Trenér: Pär Marts.
Slovensko: Laco (21. Janus) - Ďaloga, Sloboda, Švarný, Valach, Marinčin, Brejčák, Čerešňák, Mihálik - Šatan, Viedenský, Nagy - Miklík, Mikúš, Tatar - Tybor, Pánik, Šťastný - Skokan, Réway. Trenér: Vladimír Vůjtek.
Kanada - Itálie 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 14. Ward, 22. Hodgson, 27. Chimera (Ward, Scheifele), 30. Turris (Read), 37. Hodgson (B. Schenn, MacKinnon), 57. B. Schenn (MacKinnon, Huberdeau) - 42. Borrelli (Johnson, Scandella). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Gofman - Raming (oba Rus.), Dehaen (Fr.). Vyloučení: 7:4, navíc Ramoser (It.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5772.
Kanada: Reimer - Myers, Coburn, Bieksa, Ellis, Gudbranson, Rielly - MacKinnon, B. Schenn, Burrows - Read, Turris, Chimera - Kadri, Brouwer, Hodgson - Ward, Monahan, Huberdeau - Scheifele. Trenéři: Dave Tippett.
Itálie: Bellissimo (41. Andreas Bernard) - Nicoletti, Egger, Trivellato, Johnson, Hofer, Borgatello, Larkin, Sullivan - Ihnacak, Rocco, Borrelli - Scandella, Kostner, Di Casmirro - Gander, Tudin, Felicetti - Insam, Anton Bernard, Ramoser. Trenér: Tom Pokel.
Kanadské bodování mistrovství světa v hokeji v Minsku:
1. Tichonov 4 zápasy/9 bodů (4 branky + 5 asistencí)
2. Ovečkin (oba Rus.) 4/8 (3+5)
3. Hodgson (Kan.) 5/7 (6+1)
4. Plotnikov (Rus.) 4/7 (4+3)
5. Jones (USA)
-. Lindström (Švéd.) oba 5/7 (3+4)
...22. Němec (ČR) 4/5 (1+4)
Probojují se hokejisté Slovenska na MS v Minsku do čtvrtfinále?
Ano
24,6 %
Ne
75,4 %
Celkem hlasovalo 4820 čtenářů.

Reklama

Související témata: