Hlavní obsah

Finsko - Švýcarsko 3:2 SNFinsko udolalo vicemistry světa v nájezdech. Američané vydřeli výhru nad Kazachstánem

Minsk
Aktualizováno

Hokejisté Švýcarska podlehli v pátečním duelu skupiny B týmu Finska 2:3 po samostatných nájezdech. Na světovém šampionátu v Minsku tak zaznamenali už čtvrtou porážku a účast ve čtvrtfinále se jim vzdaluje. Dva body vydřely v odpoledním zápase Spojené státy americké. Kazachstán zdolaly 4:3 po prodloužení. Hrdinou střetnutí se stal zadák Seth Jones, jenž vsítil dva góly a na jeden ještě přihrál.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Finský útočník Iiro Pakarinen (vlevo) slaví se spoluhráčem Jokinenem (R) výhru nad Švýcarskem.

Článek
Fotogalerie

Úvodní část souboje mezi Finskem a Švýcarskem příliš vzrušujících okamžiků nenabídla a oba týmy zamířily shodně jen čtyřikrát mezi tyče. Už v šesté minutě otevřel skóre bez přípravy střílející Kivistö ranou od modré čáry. Přesně v polovině první třetiny mohl zvýšit Komarov, z mezikruží ale ostrým projektilem minul. Pak neuspěl ani nadvakrát Palola, na druhé straně zase nedokázal vyrovnat Weber.

Ve druhé třetině už si oba gólmani Rinne a Berra zachytali přece jen víc. Ve 25. minutě se do slibné možnosti dostal Plüss, Rinne se svou lapačkou byl však dostatečně rychlý. Chvilku na to ho ani nadvakrát nedokázal překonat Romy. Švýcaři byli i v dalších minutách aktivnější, jenže po polovině zápasu je zmrazil Jokinen, jenž o brusli bránícího Webera zvýšil na 2:0.

Se Švýcary a jejich reálnými nadějemi na postup do čtvrtfinále to v tu chvíli vypadalo hodně bledě, ale nabudil je okamžik z končící 42. minuty, kdy Suri skvěle trefil na levý beton finského gólmana. Rinne, který udržel čisté konto v předchozích dvou startech v Minsku, tak inkasoval po dlouhých 169 minutách a 35 vteřinách.

Velké štěstí měli Švýcaři, když Pakarinen v přečíslení dvou na jednoho přihrával a blokující bek Weber srazil kotouč jen velmi těsně vedle levé Berrovy tyče. Romy se Segerem spálili další šance, ale nakonec se mohli přece jen radovat. Josi si vyjel z rohu kluziště do palebné pozice a tečovanou ranou, při níž využil zakrytého výhledu Rinneho, vyrovnal v polovině 57. minuty na 2:2.

Romy měl vzápětí další příležitost, kdy mohl rozhodnout, ale vítěznou trefu měli na holi i Palola s Jokinenem na druhé straně, v posledních vteřinách pak nedal Brunner.

Nájezdy ukončil Pakarinen

Šlo se do prodloužení a velkou komplikací pro Švýcarsko v něm byl už po 16 vteřinách faul Romyho, rozhodnout ale musely nakonec až nájezdy. Začínali Finové a Immonen trefil tyč, Brunner, Lehterä, Hollenstein a Haula nedali, Suri mohl rozhodnout, selhal však i on. Pokračovalo se v opačném gardu a tyč rozezvučel tentokrát Švýcar Fiala, Kontiola však také nedal. Brunnerovi to nevyšlo ani na druhý pokus a Pakarinen vzápětí vystřelil Finům druhý bod.

Šťastný střelec označil svůj gól jako senzační, především s ohledem na jeho důležitost. "Když jsem střílel, nemyslel jsem vůbec na nic. Už před tím, než jsem se na nájezd rozjel, jsem byl rozhodnutý, že to zkusím gólmanovi mezi betony. A zafungovalo to," pochvaloval si Pakarinen.

Seveřané po velmi špatném startu do turnaje, kdy podlehli Lotyšsku a následně i Rusku, vyhráli potřetí za sebou a mají nakročeno do play off. "Ty tři výhry jsou pro nás obrovsky důležité. Snad v tom budeme pokračovat, ale v neděli nás čeká tým USA a na ten zápas potřebujeme být velmi dobře připravení," varoval Rinne.

Obhájcům loňského stříbra se naopak po další porážce šance na postup do čtvrtfinále o velký kus vzdálila, v tabulce skupiny zůstali předposlední.

Jones vydřel Američanům výhru

Američané začali proti Kazachstánu hodně ospale a jakoby bez zájmu. Gólman Thomas se tak díky několika zákrokům brzy dostal do provozní teploty, což se mu hodilo i proto, že jeho mužstvo hrálo hned čtyřikrát za sebou v oslabení. Třikrát Američané odolali, byť jim jednou pomohla horní tyčka po střele Starčenka.

Smolař okamžiku si však vše vynahradil ve čtvrté početní výhodě poté, co byl ve slibné šanci faulován Romanov. Před odkrytou brankou ho v 15. minutě naslepo našel Upper a Starčenko se nemýlil. Jenže o čtyři minuty později se poprvé proti pravidlům provinili i Kazaši a hříšníka Litviněnka vrátil už po deseti vteřinách zpět do hry dorážkou vlastní střely Smith.

Zámořský favorit ale zaspal i nástup do druhé části a Romanov snadno vrátil vedení na stranu svého celku, když z kruhu povedenou ranou propálil Thomase. V další početní výhodě Američanů pak gólmana Ivanova dvakrát zachránila branková konstrukce, než vše před sebou propálil Jones a vyrovnal parádní ranou do horního růžku. Na začátku 36. minuty faulovaný Gaudreau stihl v pádu připravit puk pro Donovana a Američané vedli.

Ani třetí dějství nezačali Američané dobře a při své přesilovce jim ujel Romanov, jehož musel Jones faulovat. Nařízené trestné střílení ale v klidu pokryl Thomas. V 54. minutě však vyrovnání přece jen přišlo zásluhou Starčenka, když mu Američané Jimmy Hayes a McCabe místo jednoduchého vyhození naservírovali puk ideálně mezi kruhy.

Až poté tým USA opět přeřadil na vyšší rychlostní stupeň. Smith napálil odražený puk, ale Ivanov ho schoval do lapačky. V poslední vteřinách neuspěl ani Jones, vše ale sám napravil v následném prodloužení. "Hraje neuvěřitelný hokej. Je skvělý hráč a ještě lepší člověk," ocenil hrdinu zápasu Gaudreau.

"Chtěli jsme ten zápas rozhodně vyhrát. Upřímně řečeno jsme nechtěli dopustit, aby to bylo nakonec takhle vyrovnané, ale jsme šťastní, že se nám podařilo dosáhnout na body," prohlásil Jones, teprve devatenáctiletý obránce Nashvillu v NHL.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina B:
USA - Kazachstán 4:3 v prodloužení (1:1, 2:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 19. Smith (Nelson, Jones), 24. Jones (Smith), 36. Donovan (Gaudreau), 62. Jones (Dekeyser, Gaudreau) - 15. Starčenko (Upper, Dallman), 22. Romanov (Panšin, Lakiza), 54. Starčenko (Antropov). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Sidorenko (Běl.) - Fluri (Švýc.), Lederer (ČR). Vyloučení: 4:7. Využití: 2:1. Diváci: 10 779.
USA: Thomas - Jones, Dekeyser, Gardiner, Murphy, McCabe, Petry, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Miele, Abdelkader - J. Hayes, Trocheck, Mueller - Stapleton, Shore, Wingels - K. Hayes. Trenér: Peter Laviolette.
Kazachstán: Ivanov - Blochin, Dallman, Lakiza, Semjonov, Litviněnko, Savčenko, Vasilčenko, Kazancev - Starčenko, Antropov, Žajlajov - Romanov, Upper, Puškarev - Gavrilin, Poliščuk, Krasnoslobodcev - Rymarev, Spiridonov, Panšin. Trenér: Ari-Pekka Selin.
Finsko - Švýcarsko 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Kivistö (Immonen, Salomäki), 33. Jokinen (Haula), rozhodující sam. nájezd Pakarinen - 42. Suri (Fiala), 57. Josi (Romy, Suri). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek (oba ČR) - Dahmen (Švéd.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 12 630.
Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen - Lehterä, Kontiola, Palola - Komarov, Jokinen, Haula - Salomäki, Immonen, Pakarinen - Huhtala, T. Sallinen, J. Sallinen - Savinainen. Trenér: Erkka Westerlund.
Švýcarsko: Berra - Schlumpf, Josi, Seger, Weber, Kukan, Blum, Grossmann - Moser, Romy, Brunner - Hollenstein, Cunti, Ambühl - Rüfenacht, Schäppi, Stancescu - Suri, Froidevaux, Plüss - Fiala. Trenér: Sean Simpson.
Kanadské bodování mistrovství světa v hokeji v Minsku:
1. Tichonov 4 zápasy/9 bodů (4 branky + 5 asistencí)
2. Ovečkin (oba Rus.) 4/8 (3+5)
3. Hodgson (Kan.) 5/7 (6+1)
4. Plotnikov (Rus.) 4/7 (4+3)
5. Jones (USA)
-. Lindström (Švéd.) oba 5/7 (3+4)
...22. Němec (ČR) 4/5 (1+4)
Probojují se hokejisté Švýcarska na MS v Minsku do čtvrtfinále?
Ano
13,5 %
Ne
86,5 %
Celkem hlasovalo 938 čtenářů.

Reklama

Související témata: