Hlavní obsah

Zachraňte, co se dá! Vedení NHL předalo hráčské unii další protinávrh, rozhodnout se má dnes

New York

Vedení zámořské NHL odpovědělo v úterý na návrh hráčské unie NHLPA vlastním materiálem, kterým chce zachránit zkrácenou sezonu slavné hokejové ligy. Obě strany se na Nový rok v New Yorku sešly na zhruba půlhodinovém jednání, odpověď NHLPA se očekává během dneška.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Hlavní komisionář NHL Gary Bettman.

Článek

"Na to, co jsme jim přednesli během včerejška (pondělí), odpověděli obsáhlým protinávrhem. Na schůzce jsme jim položili několik otázek, nyní ten dokument budeme muset prostudovat, porovnat s našimi představami a rozhodnout, co dál," řekl výkonný šéf NHLPA Donald Fehr.

Komisionář NHL Gary Bettman nechtěl nový návrh vedení ligy zevrubně rozebírat. "Jsou v něm věci, které hráčská unie požadovala a my s nimi souhlasili. Jsou tam věci, v nichž se naše stanoviska začínají sbližovat, ale také věci, které odmítáme," uvedl Bettman.

Od začátku výluky v polovině září už NHL přišla o více než polovinu plánovaných zápasů, jež jsou zrušeny do 14. ledna. Místo úterního jednání se měl podle původního rozpisu ligy hrát tradiční novoroční zápas pod širým nebem Winter Classic mezi Detroitem a Torontem.

Na záchranu zkrácené sezony zbývá ještě devět dnů: podle Bettmana je nejzazším termínem pro dohodu 11. leden a pro začátek soutěže 19. leden. Každý tým by v tom případě v základní části odehrál 48 zápasů.

Vedení NHLPA zároveň musí během dneška rozhodnout, jak naloží s rozhodnutím hokejistů, kteří v minulých dnech vyslovili souhlas s možností rozpuštění hráčské unie. K tomu se v minulosti odhodlali basketbalisté a hráči amerického fotbalu při svých pracovních sporech s NBA a NFL, což nakonec vedlo mezi oběma tábory k dohodě a záchraně sezony. V tomto případě by však podle zámořských médií měl podobný krok vzhledem ke krátícímu se času spíše opačný účinek.

NHLPA se pře s majiteli klubů zejména o záležitosti týkající se hráčských smluv a také o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí ihned snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát a na dorovnání platů hráčů, kteří na to doplatí, nabízejí částku 300 milionů dolarů. NHLPA chce k rovnoměrnému rozdělení výnosů dojít postupně.

Reklama