Hlavní obsah

Češi by měli před OH trénovat nájezdy! V NHL pohořeli Jágr, Eliáš i Vrbata

Při hokejovém turnaji na Olympijských hrách v Soči uplyne již 16 let od zlatého českého triumfu v Naganu. Legendární brankář Dominik Hašek tehdy dotáhl Hlinkův výběr až k historickému zlatu, tentokrát se podobně povedený kousek od družiny Aloise Hadamczika nečeká. Většina borců ze zlaté generace tuzemského hokeje je již za zenitem, gólmanská hvězda v nedohlednu a z talentů zářil za mořem jen momentálně zraněný Hertl.

Foto: Rick Scuteri, ČTK/AP

Gólman San Jose Sharks Antti Niemi zneškodňuje nájezd Radima Vrbaty z Phoenixu.

Článek

Hadamczik chtěl na olympiádě svěřit post jedničky mezi třemi tyčemi Ondřeji Pavelcovi. Byla to jedna z mála předem daných jistot sestavy pro Soči. Jenže i ta má zřejmě odzvoněno. Gólmanovi Winnipegu se v poslední době zle nedaří, v nočním domácím zápase proti Minnesotě byl dokonce střídán už po sedmi minutách!

Během tohoto krátkého časového úseku inkasoval Pavelec tři branky ze šesti střel a musel své místo přenechat Alu Montoyovi, který lovil puk ze své sítě pouze jednou z třiadvaceti pokusů soupeře. „Padlo pět branek během sedmi minut a my udělali změnu na postu gólmana. Ta ovšem neměla moc co dočinění konkrétně s Pavelcovým výkonem. Měl jsem prostě pocit, že tým potřebuje nějaký impuls," snažil se ochránit psychiku své jedničky kouč Jets Claude Noel. Z posledních devíti duelů, do kterých nastoupil, ale odešel Pavelec hned osmkrát poražen. A na jeho rozpoložení a formě je to znát.

Na nájezdy by se Češi spoléhat raději neměli

Šance, že při turnaji v Soči zažijí čeští fanoušci opakování báječných chvil z Nagana, je tak výrazně nižší. Na to, že si euforicky zakřičí po vítězném penaltovém rozstřelu, jako tomu bylo před šestnácti lety po semifinále s Kanadou, si tuzemští hokejoví nadšenci rovnou mohou nechat zajít chuť. Nejenže se trápí gólmanská jednička, ale především čeští střelci jsou v zámoří při nájezdech pro smích.

V nočních duelech se při závěrečné loterii rozjela proti gólmanům soupeře hned trojice zamýšlených opor pro turnaj v Soči - Jágr, Eliáš ani Vrbata však svůj nájezd neproměnili. Útočník Phoenixu Radim Vrbata sice ve třetí části duelu se San Jose vystřelil svému týmu přesilovkovým gólem prodloužení, v penaltovém rozstřelu pak ale český útočník neuspěl, zatímco v dresu Žraloků proměnili oba nájezdy Logan Couture a Patrick Marleau.

Jágr s Eliášem neuspěli ani v jednom ze šesti pokusů

Zkušený český matador Patrik Eliáš se sice také podílel na brance, která vynesla New Jersey bod v zápase s Columbusem, svou penaltu pak ale stejně jako letos v nájezdech bezzubý Jaromír Jágr zahodil a hráči Blue Jackets se tak díky přesné exekuci Cama Atkinsona mohli radovat z bonusového bodu. "Není složité přijít na to, co je naším problémem při nájezdech, když jsme proměnili pouze jediný," připomněl Jágr tristní bilanci Ďáblů v probíhajícím ročníku, v němž prohráli všech šest zápasů, které dospěly až k penaltám, přičemž z 20 nájezdů proměnili jediný!

Sezónní statistika je pak pro české borce ještě víc alarmující. Eliáš neproměnil ani jeden ze svých letošních čtyř nájezdů, Jágr má na kontě nulu ze dvou pokusů. Jen Vrbata má ze sedmi pokusů zatím lehce nadpoloviční úspěšnost a se čtyřmi přesnými zásahy v nájezdech mu patří desátá příčka v celé NHL.

Kromě Vrbaty se ale žádný jiný Čech nedokázal prosadit v této dovednostní soutěži více než jedenkrát. To zároveň znamená, že na tuzemské borce trenéři týmů v zámořské lize při nájezdech ani příliš nesázejí. Pokud tedy bude muset ve vyřazovací fázi turnaje v Soči český tým absolvovat rozhodující nájezdy, jeho šance na postup, či zisk medaile, tak výrazně poklesnou a ve fanoušcích dresů se lvem na prsou bude v takové chvíli asi jen malá dušička.

Reklama

Související témata: