Hlavní obsah

Jednou si v kariéře pod širým nebem zachytám, věří gólman Mrázek

Detroit/Praha

Gólman hokejistů Detroitu Petr Mrázek byl blízko startu v novoročním duelu NHL pod širým nebem, v němž se jeho tým utkal s Torontem. Nakonec se do branky postavila týmová jednička Jimmy Howard a jednadvacetiletý ostravský rodák mu kryl záda ze střídačky. Mrázek si zápas přesto užil a věří, že během kariéry by si jednou mohl podobnou událost vychutnat přímo na hrací ploše.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Petr Mrázek v přípravě na Winter Classic. V zápasu proti Torontu však přednost v brance Detroitu dostal Jimmy Howard.

Článek
Fotogalerie

"I když jsem nakonec nechytal, budu na to vzpomínat v tom nejlepším. Byla skvělá atmosféra a samozřejmě šlo o velký zážitek. Je to určitě něco jiného, než když hrajete klasický zápas v hale," řekl ČTK Mrázek, jenž měl relativně blízko k tomu, aby do sledovaného duelu od začátku nastoupil. "Trenér mě upozorňoval, že není jisté, jak to bude s Howiem," uvedl na adresu Howarda, jenž měl v prosinci téměř třítýdenní zdravotní pauzu.

Zápas dvou týmů ze zakládající šestky NHL, označovaný jako Winter Classic, přilákal do hlediště Michigan Stadium rekordní návštěvu na hokejovém utkání 105.491 diváků. "Když jsem to viděl, tak to bylo opravdu něco. Den předtím jsme trénovali na prázdném stadiónu, ale pak nastupujete před těmi zaplněnými tribunami... Šel mi z toho mráz po zádech," řekl Mrázek, přičemž v danou chvíli nebylo na vině typicky zimní počasí, které zápas provázelo.

"Kromě toho mrazu a sněžení i docela dost foukal vítr, takže podmínky byly o něco těžší a bylo potřeba si vzít na sebe teplejší věci. Kvůli tomu větru se i měnily strany ve třetí třetině, jak tomu bývalo v minulosti, a také v prodloužení," podotkl Mrázek. Právě v polovině nastavované pětiminutovky šlo o kuriózní moment, neboť siréna zastavila jeho spoluhráče Henrika Zetterberga v momentě, kdy měl našlápnuto do samostatného úniku na brankáře Jonathana Berniera. Detroit nakonec prohrál 2:3 po nájezdech.

Naposledy pod širým nebem? Jako kluk na rybníku

Mrázek se nijak netajil tím, že by si rád jednou v podobném zápasu zachytal. "Byla sice strašná zima, ale člověka to určitě láká, protože to nemáte možnost hrát každý rok. Třeba ta šance ještě někdy přijde," věří. Zavzpomínal také, kdy hrál hokej pod širým nebem naposledy. "To už je hodně dlouho. Snad ještě jako malý na rybníku na vesnici v Antošovicích u Ostravy," smál se Mrázek.

Pro Rudá křídla šlo o pěkné zpestření, nicméně v sezóně slavnému klubu ke spokojenosti zatím kus chybí. Je sice na pozicích zaručujících postup do play off, ale výsledky má jako na houpačce a převažují porážky. Na 18 vítězství připadá 24 proher.

"Atmosféra v klubu je dobrá, ale není to jednoduché. Každý se chce proti Detroitu ukázat a porazit tým s takovou historií," řekl Mrázek, jenž si v kariéře krátce zachytal i na světovém šampionátu (2012) a odvezl si tehdy bronz. "Snad se nám v novém roce povede ještě lépe, abychom byli v play off a šli do něho z co možná nejlepší pozice."

Chce to trpělivost

Po osobní stránce je s vývojem sezóny spokojený. "Zatím jde vše vcelku podle plánu. Ten je, abych chytal hodně na farmě v Grand Rapids a byl připravený kdykoliv jet vypomoci v prvním týmu. V Grand Rapids mám dobré statistiky a úplně špatné to nebylo ani v prvním týmu," hodnotil Mrázek, jemuž patří s průměrem 2,09 inkasované branky druhé místo mezi gólmany AHL a má také jednu z nevyšších úspěšností zákroků.

Na začátku listopadu vychytal dokonce první nulu v NHL a počet zápasů, do nichž ve slavné lize zasáhl, rozšířil na šest. Věří, že budou brzy následovat další. "Je to o trpělivosti a o tom dávat tomu naprosté maximum bez ohledu na to, kde zrovna jsem," uvedl Mrázek.

Reklama

Související témata: