Hlavní obsah

Erat odchází z Washingtonu do Phoenixu výměnou za Kleslu, který hned putoval do Buffala

Aktualizováno

Čas posledních personálních transakcí v tomto ročníku NHL se dotýká i českých barev. Útočník Martin Erat byl vyměněn z Washingtonu do Phoenixu, opačným směrem míří obránce Rostislav Klesla, který ale okamžitě zamířil spolu s brankářem Washingtonu Michalem Neuvirthem do Buffala. Sabres je získali za Slováka Jaroslava Haláka. Dvaatřicetiletý Erat, který reprezentoval na ZOH v Soči, žádal vedení klubu o výměnu už od listopadu. Nebyl spokojený s vytížením na ledě od trenéra Adama Oatese a ve Washingtonu neměl tak klíčovou roli jako dříve v Nashvillu.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Jakub Voráček (vlevo) se na ZOH v Soči raduje po své trefě do sítě Lotyšska se spoluhráčem Martinem Eratem.

Článek

Také o rok mladší Klesla prožíval v Phoenixu složité období. Dvakrát v sezóně byl dokonce poslán na farmu do celku Portlandu v nižší AHL, kde působí nepřetržitě už od poloviny ledna. Coyotes jej vždy před přesunem do záložního týmu nabídli na listinu volných hráčů, odkud jej ovšem jiný klub NHL nechtěl.

Erat si v probíhajícím ročníku připsal v 53 zápasech 24 bodů za jeden gól a 23 asistencí. Má platnou smlouvu i na příští sezónu, kterou uzavřel ještě při působení v Nashvillu před ročníkem 2008/09 na sedm let s celkovým příjmem 31,5 miliónu dolarů. V tomto ročníku bere 3,75 miliónu dolarů, v příštím to bude o 1,5 miliónu dolarů méně, ale platový strop klubu zatěžuje částkou 4,5 miliónu dolarů.

"Měli jsme o Martina zájem dlouhou dobu. Jsme šťastní, že jsme ho získali," prohlásil pro server tsn.ca generální manažer Phoenixu Don Maloney.

Erat by se mohl zařadit do českého útoku k Martinu Hanzalovi a Radimu Vrbatovi, s kterými už dříve nastupoval v české reprezentaci. "Měl jsem několik nabídek, které jsem zvažoval. Nakonec jsem se rozhodl takto, protože můžu nastupovat s hráči, které znám, a hrát systém, na který jsem zvyklý," řekl Erat serveru azcentral.com.

Změna herního stylu Eratovi prospěje

"Tato sezóna pro mě byla těžká. Byl jsem zvyklý na jiný systém (než ve Washingtonu) a myslím, že Phoenix má hodně blízko k tomu, na co jsem byl zvyklý hrát v Nashvillu. Trenérský tým mě docela dobře zná a o to bude přestup snadnější," doplnil Erat, který nyní myslí jen na to, aby Coyotes pomohl do play off.

Do Washingtonu přišel Erat loni v dubnu s touhou získat Stanleyův pohár, ale tyto ambice se nyní pokusí naplnit jinde. Rodák z Třebíče má v NHL na kontě 785 utkání a 508 bodů za 165 gólů a 343 asistencí. V 50 zápasech play off přidal osm branek a 15 přihrávek.

Kleslovi končí po této sezóně čtyřletá smlouva na celkem 11,9 miliónu dolarů. V barvách Kojotů sehrál v tomto ročníku jen 25 utkání a připsal si gól a tři asistence. I s ročním příjmem 2,975 miliónu dolarů působí na farmě a v dresu Portlandu má na kontě 21 zápasů a devět bodů za tři branky a šest asistencí.

Phoenix získal Kleslu v únoru 2011 z Columbusu, který si jej v roce 2000 při svém vstupu do NHL vybral jako čtyřku draftu. Juniorský mistr světa z roku 2001 sehrál ve slavné soutěži celkem 659 duelů a připsal si 159 bodů za 48 branek a 111 asistencí. Ve 23 duelech vyřazovacích bojů zaznamenal dva góly a sedm přihrávek.

V rámci transakce Phoenix získal spolu s Eratem i sedmadvacetiletého amerického forvarda Johna Mitchella, který ještě nikdy NHL nehrál a nastupoval na farmě v Hershey v AHL. Do Washingtonu putuje s Kleslou také třiadvacetiletý americký centr Chris Brown, jenž má zatím na kontě 11 startů v NHL, a ještě právo výběru ve čtvrtém kole draftu v příštím roce.

Reklama