Hlavní obsah

Jágr chce zůstat Ďáblem! Budu hrát, dokud budu moct chodit, slibuje 68

New Jersey

Zatímco jeho spolubojovníci ze slavné naganské party jeden po druhém končí kariéry, 42letý Jaromír Jágr o ničem takovém vůbec neuvažuje. Naopak by si rád ještě o pár let prodloužil kariéru v NHL, kde si náramně oblíbil působení v New Jersey, ač v posledních dnech bylo stále jasnější, že neprojde do play off. Se svým typickým humorem mluvil o svých dalších hokejových plánech v rozhovoru pro oficiální stránky NHL.

Foto: Profimedia.cz

Sranda musí být. Jaromír Jágr a brankář New Jersey Devils Martin Brodeur (30) se radují z vítězství proti Minnesotě.

Článek

„Ještě nevím, kde budu hrát, ale každopádně chci hrát, dokud budu moct chodit," vtipkoval slavný kladenský odchovanec. V zámoří kroutí už jedenadvacátou sezónu, na tři ročníky si ještě odskočil do ruského Omsku, ale stále nemá dost.

Únava a různé bolístky ho zatím vůbec netrápí. „Pro mě věk není nic. Prostě nestárnu. Nevím, jak je to možné. To se kámo musíš asi zeptat Boha," vyzval redaktora.

Teď jsem jako na prázdninách

„Znám dobře své tělo, když jdu makat, jiní nejdou, protože by byli unavení. Devadesát procent věcí, které dělám, ostatní dělat nemůžou, protože by je to bolelo. Moje tělo je ale na to zvyklé. Jako malý jsem bruslil čtyři hodiny denně, pak jsem musel dělat na farmě. Takže dohromady jsem byl v zápřahu tak osm hodin každý den. Dnes je to pro mě spíš zábava. V porovnání s tím, co jsem dělal jako pěti šesti leté dítě, jsem teď jako na prázdninách. V Česku na to máme přísloví - co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš," prozradil svůj recept český reprezentant.

I když mu před příchodem do New Jersey mnozí nevěřili, suverénně vévodí kanadskému bodování svého týmu. Situace klubu, který teď už najisto neprojde do bojů o Stanley Cup, ani vlastní statistiky ho však spokojeností příliš nenaplňují.

„Pro mě osobně i pro tým mohla být sezóna daleko lepší. Musel jsem se učit nový herní systém. Je mnohem snazší být v týmu, kde hrajete už čtyři pět let. Potřebujete tak dvacet zápasů, než zjistíte, jak hrají ostatní kluci. 65 bodů není nic moc. Míval jsem i 150, takže je to pro mě velký úpadek. Proto nejsem nijak nadšený," mračil se Jágr, jenž bude teprve potřetí během svého působení v NHL chybět v play off. Předtím se mu to stalo v roce 2002 ve Washingtonu a o dva roky později s newyorskými Rangers. I proto má volno pro případný start na květnovém MS v Bělorusku.

Hokej miluji, říká legenda

V týmu z Newarku se ale zabydlel velmi dobře a rád by si zde zůstal i v další sezóně. „Doufám, že zůstanu. Moc se mi tu líbí. A víte proč? Lou (Lamoriello) je nejpříjemnější šéf, pod jakým jsem kdy hrál. Má hromadu zkušeností, v týmu je 25 let a dobře ví, jak hráči reagují a co potřebují," pochvaloval si.

„Lamoriello odděluje hokej od osobních věcí. Když třeba nedáváte góly, jinde se na vás často dívají, jako byste byl nejhorší chlap na světě. Jste ale pořád stejný člověk, jenom prostě nedáváte góly. Když děláte něco špatně jako hokejista, Lou vám to dá vědět, ale stále vás má rád jako člověka, když si to nepokazíte. Není mnoho lidí, kteří dokáží tohle oddělit, protože sami na sebe cítí tlak," vysvětloval Jágr.

Sezóna klubu nevyšla optimálně, ale Jágr si vysloužil ocenění. "Bez něj bychom nebojovali do poslední chvíle o postupovou osmičku," vysekl mu poklonu kouč Peter DeBoer. Jágr dostal i cenu pro nejužitečnějšího hráče sezóny. Hlasy mu dávali sami hokejisté.  "Kdo pro mě hlasoval, zvolil dobře. Kdo ne, ať se příště rozhodne líp," vtipkoval.

Už dříve zmiňoval, že třeba vyrazí na další olympiádu v Koreji. Že vydrží hrát do padesáti. "Vždycky říkal, že nikdy nezestárne," připomínal pro nj.com i obránce Devils Mark Fayne. "Nejdřív jsem to bral jako fór, ale hrál každý zápas sezóny. Vždy 18 až 26 minut v utkání. Je výkonný, je to úžasné," pokračoval Fayne.

S hokejem Jágr nechce končit především proto, že hru zkrátka stále miluje a nechce se s ní na vrcholové úrovni ještě loučit. „Miluji tu hru, fanoušky, výzvy, to vše je pro mě motivací. Kde jinde najdete místo, aby vás sledovalo tolik lidí? Jsem na tom závislý. Proto je NHL tak speciální. Jsou tu plné arény a lidé sledují zápasy v televizi," dodala pro nhl.com hrající legenda s číslem 68.

Pojede Jágr na šampionát do Běloruska?
Ano
84 %
Ne
16 %
Celkem hlasovalo 28839 čtenářů.

Reklama

Související témata: