Hlavní obsah

Trenér San Jose opěvoval Hertla: Jako by na naší střídačce ani tak dlouho nechyběl

Talentovaný hokejista Tomáš Hertl je zpět! V letošní sezóně ho zranění kolene připravilo o olympiádu, většinu sezóny a pravděpodobně i trofej pro nejlepšího nováčka aktuálního ročníku NHL. O play off, na jehož konci může být vysněný Stanley Cup, se ale připravit nenechá. Proti Coloradu (5:1) odehrál slušný zápas, dokonce i trenér San Jose přiznal, že od něj tolik nečekal. „Budu o moc lepší,“ slibuje navíc odchovanec pražské Slavie.

Foto: Profimedia.cz

Útočník San Jose Tomáš Hertl prožil úspěšný návrat.

Článek

Dvacetiletý Hertl se v utkání aktivně zapojoval do hry ve všech jejích aspektech. Brousil soupeře u mantinelů, cpal se do šancí a v pohybu se nijak nešetřil. Po téměř čtyřměsíční pauze odehrál hodně slušných 15 minut.

„Koleno je v pohodě," řekl Hertl. „Už to byl opravdu dlouhý čas. Jsem trochu unavený. Myslím ale, že v neděli budu o moc lepší," dodal navrátilec do sestavy Sharks, který proti Coloradu dvakrát vypálil na branku,

Kouče překvapil

Trenér Todd McLellan Sharks přiznal, že ho český mladík udivil. Hrál totiž lépe, než od něj po takto dlouhém výpadku čekal.

„Opravdový test přijde až zítra proti Phoenixu. Uvidíme, jak se bude cítit ráno," brzdil McLellan přehnané naděje spojené s Hertlovým comebackem. „Proti Coloradu se několikrát velmi slušně předvedl ve hře u mantinelu. Rychle se do toho opět obul. Ve svém vůbec prvním střídání v utkání se dostal ke střele, což mu na úvod muselo dodat sebedůvěru," připomínal kanadský kouč moment z druhé minuty, kdy Hertl na brankáře Berru vypálil z levého kruhu.

„Těžko si to můžete dopředu malovat lépe," pokračoval. „Hned se dostával do gólových šancí. Jsem si jistý, že když se ze střídání vracel na střídačku, přišlo mu, jako by ji ani na tak dlouhou dobu neopustil," chválil McLellan dvacetiletého útočníka. Slávistický odchovanec na sebe upozornil i v závěru utkání, kdy dostal menší trest za vražení na hrazení.

Hertl se zranil 19. prosince minulého roku v utkání proti Los Angeles, kdy ho zákrokem „koleno na koleno" vyřadil kapitán soupeře Brown. Mladík podstoupil operaci v posledním dni roku a bylo jasné, že přijde o únorové olympijské hry. Nepočítalo se ani s jeho návratem pro play off NHL. Fakt, že je zpět, je malou senzací.

Havlát naznačil: Stále se mnou je třeba počítat

Hlavní hvězdou zápasu San Jose s Coloradem byl však dvaatřicetiletý útočník Martin Havlát, který tři z pěti gólů Sharks sám dal a na jeden přihrál. Na hattrick v NHL čekal od 2. listopadu 2005 - celkem 3083 dnů.

„Už to nějaký čas trvalo. Ze všeho nejdůležitější ale je, jak jsme zápas odehráli a že jsme ho dotáhli až do vítězství," řekl český forvard. Jeho představení bylo tou nejlepší možnou reakcí na to, že ho trenér nechal při minulém zápase na tribuně

„Odpověděl na to opravdu dobře, a to nejen góly," lichotil mu McLellan. Proti Coloradu celý zápas odjezdil a bojoval o každý puk. Jeho formace byla v utkání naše nejlepší a on (Havlát) byl její důležitou součástí," chválil kouč čtvrtou formaci Sharks.

V noci ze soboty na neděli ve 3:00 SEČ čeká San Jose poslední utkání základní části - proti devátému týmu Západní konference Phoenixu, kterému těsně unikla účast v play off.

Reklama

Související témata: