Hlavní obsah

New Jersey - Boston 3:2Češi řádili při výhře Ďáblů nad vítězem Prezidentovy trofeje, Mrázek vychytal Detroitu čisté konto

Aktualizováno

Čeští hokejisté měli prsty ve všech gólech New Jersey při výhře 3:2 nad nejlepším týmem základní části Bostonem v nedělním utkání NHL. Dvě branky včetně té vítězné si v posledním utkání Ďáblů v sezóně připsal Marek Židlický, jednou mu nahrál Patrik Eliáš a podruhé Jaromír Jágr. Kladenský veterán v duelu proti svému někdejšímu klubu asistoval i u zbývající trefy, kterou zaznamenal Travis Zajac, a s 1050 přihrávkami v kariéře předstihl na osmém místě historického pořadí další legendu - Kanaďana Gordieho Howea. Židlický byl zámořskými novináři vyhlášen druhou hvězdou zápasu, Jágr třetí. Dařilo se také brankáři Detroitu Petru Mrázkovi, který vychytal své druhé čisté konto v NHL.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Obránce New Jersey Marek Židlický (2) a jeho spoluhráč Travis Zajac slaví jednu z dvou tref českého beka v nedělním duelu s Bostonem.

Článek
Fotogalerie

Boston, již jistý vítěz Prezidentovy trofeje, nechal před play off odpočívat řadu opor včetně obránce Zdena Cháry a útočníků Davida Krejčího či Jaroma Iginly. Skóre otevřel 11. trefou v sezóně Židlický a poté, co hosté srovnali v přesilovce, zlomili Ďáblové nerozhodný stav dvěma trefami v rozmezí necelých třech minut závěrečného dějství.

Jágr si při nich připsal 42. a 43. asistenci v sezóně a v dlouhodobém pořadí nejproduktivnějších hráčů se s 1755 kanadskými body dotáhl na šestého Steva Yzermana. Definitivní podobu výsledku dal v početní výhodě Brad Marchand pouhých 16 vteřin před koncem.

Dvaačtyřicetiletý Jágr má za své působení v NHL na svém kontě v základní části 705 gólů a 1050 přihrávek a jen tři přesné trefy ho dělí od šestého nejlepšího kanonýra historického pořadí zámořské ligy Mika Gartnera. Hráči New Jersey však podruhé za sebou neprošli do play off, Jágra s Židlickým by reprezentační kouč Vladimír Růžička rád využil na květnovém světovém šampionátu v Bělorusku.

Brodeur prožil emotivní zápas

Bouřlivých ovací se dočkal od diváků v Prudential Center brzy 42letý brankář Martin Brodeur, pro něhož byl možná zápas s Bostonem posledním v jeho dlouhé a úspěšné kariéře. Trojnásobný kanadský vítěz Stanleyova poháru, který si mimochodem připsal první výhru v NHL z celkových 688 právě proti Bruins v březnu roku 1992, pochytal 16 střel hostí a byl vyhlášen první hvězdou utkání.

O tom, jestli bude v kariéře pokračovat, nechtěl Brodeur spekulovat. "Tyhle věci jsou těžké. V New Jersey jsem strávil celý svůj život. Spousta fanoušků mě zná od začátku, dvacet let skandovali moje jméno a podporovali mě. Byl to velmi emotivní zápas," přiznal Brodeur.

V této sezóně ztratil v New Jersey pozici týmové jedničky a o čas v brance se musel výrazně podělit s Corym Schneiderem. Po posledním zápase připustil, že z toho byl frustrovaný. "Myslím, že to je zřejmé. Trenéři ustanovili dva brankáře číslo jedna a to prostě nefungovalo, podobně jako třeba ve Vancouveru. Nebylo to moc dobré. Nedostali jsme se do play off. Myslím, že je důležité, že když máte v týmu špičkového brankáře, musíte mu dát dostatek příležitostí. A tuhle roli teď naplno převezme Cory," dodal Brodeur.

Mrázek se překvapit nenechal

Druhé čisté konto v kariéře NHL si připsal český brankář Petr Mrázek v závěrečném utkání Detroitu v základní části. Dvaadvacetiletý gólman pomohl hokejistům Red Wings k vítězství 3:0 v St. Louis a byl vyhlášen druhým nejlepším hráčem zápasu.

Vítkovický odchovanec Mrázek při svém devátém startu v sezóně zlikvidoval všech 23 střeleckých pokusů Blues. Hvězdou utkání byl autor dvou gólů Justin Abdelkader, na jehož druhé brance se asistencí podílel obránce Jakub Kindl.

V prvním kole play off se oba soupeři utkají s loňskými finalisty Stanley Cupu. Red Wings čeká série s nejlepším týmem základní části Bostonem, Blues, kteří zakončili dlouhodobou část šesti prohrami v řadě, vyzvou úřadující šampióny z Chicaga.

"Teď nás ale čeká krátká přestávka. Nabereme novou energii a budeme připraveni. V play off se začíná od začátku. Jediné, co si z uplynulých dnů musíme vzít za poučení je, že bychom měli více odpočívat a méně trénovat," řekl trenér Ken Hitchcock, jehož svěřenci vyhráli v základní části 52 zápasů a vytvořili nový klubový rekord.

Hlinkův rekord odolal

Český forvard Caroliny Jiří Tlustý se dvěma asistencemi na gólech Erika Staala podílel na výhře svého týmu 6:5 po nájezdech na ledě Philadelphie, v dresu poražených zaznamenal jednu přihrávku Jakub Voráček. Domácí si sice po gólu Wayna Simmondse deset vteřin před vypršením normální hrací doby vynutili prodloužení, ale rozhodl rozstřel, v němž se jako jediný znovu trefil Staal.

"Jenže to nic neznamená. Přál bych si, abych mohl říci něco jiného. Znovu jsme nepostoupili do play off a to je velké zklamání. Musíme se zlepšit. Musíme koukat dopředu, pokusit se zlepšit ve většině činností a dobře se připravit na novou sezónu," řekl Staal.

Až v dovednostní soutěži se dočkali diváci gólu v duelu mezi Washingtonem a Tampou Bay, domácí kanonýr Alexander Ovečkin se ale neprosadil ani v ní. Rozhodující trefu tak zařídil Bleskům Matt Carle. Tampa 46. výhrou v sezóně rovněž vytvořila nový klubový rekord.

Forvard hostí Ondřej Palát kvůli zranění nehrál a přišel tak o možnost vyrovnat, či dokonce vylepšit historický český nováčkovský rekord Ivana Hlinky, který ve své úvodní sezóně v NHL v roce 1982 získal 60 bodů. Frýdecko-místecký rodák nakonec letošní ročník zakončil s bilancí o jediný bod horší.

Výsledky NHL:
St. Louis - Detroit 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 14. a 53. Abdelkader (na druhou Kindl), 37. Sheahan. Petr Mrázek odchytal za Detroit celý zápas a z 23 střel neinkasoval. Střely na branku: 23:21. Diváci: 18 430.
New Jersey - Boston 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)
Branky: 8. a 47. Židlický (na první Eliáš, na druhou Jágr), 44. Zajac (Jágr) -  20. Eriksson, 60. Marchand. Střely na branku: 31:18. Diváci: 19 562.
Philadelphia - Carolina 5:6 po sam. nájezdech (1:3, 3:1, 1:1 - 0:0)
Branky: 33. a 60. Simmonds, 10. Read, 32. Timmonen (Voráček), 36. Couturier - 9., 21. (na obě Tlustý) a rozh. nájezd E. Staal, 3. a 56. Skinner, 13. Malhotra. Střely na branku: 44:38. Diváci: 19 727.
Washington - Tampa Bay 0:1 po sam. nájezdech
Branka: 65. Carle. Střely na branku: 18:32. Diváci: 18 506.
Phoenix - Dallas 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky: 21. Doan (Z. Michálek), 58. Moss (Erat) - 3. Sceviour. Střely na branku: 31:17. Diváci: 15 146.
Pittsburgh - Ottawa 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 15. J. Jokinen, 26. Stempniak - 19. a rozhodující sam. nájezd Turris, 38. Stone. Střely na branku: 28:33. Diváci: 18 663.
Minnesota - Nashville 3:7 (2:1, 1:4, 0:2)
Branky: 6. Haula, 13. Pominville, 23. Parise - 35. a 56. C. Smith, 15. Clune, 25. R. Ellis, 27. S. Weber, 27. Josi, 52. Jarnkrok. Střely na branku: 29:33. Diváci: 18 658.
Vancouver - Calgary 5:1 (2:0, 3:1, 0:0)
Branky: 8. a 14. D. Sedin, 30. Corrado, 34. Kesler, 39. Y. Weber - 36. Gaudreau. Střely na branku: 23:22. Diváci: 18 910.
Anaheim - Colorado 3:2 v prodl. (0:1, 0:1, 2:0 - 1:0)
Branky: 42. Maroon, 45. S. Koivu, 62. Bonino - 13. B. Malone, 39. Elliott. Střely na branku: 36:31. Diváci: 17 528
Buffalo - NY Islanders 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)
Branky: 11. McBain, 28. M. Ellis, 50. Mitchell - 37. a 41. Lee, 57. a rozhodující sam. nájezd Nelson. Střely na branku: 39:25. Diváci: 18 804.
Dvojice pro první kolo play off:
Východní konference:
Boston - Detroit
Tampa Bay - Montreal
Pittsburgh - Columbus
New York Rangers - Philadelphia
Západní konference:
Colorado - Minnesota
St. Louis - Chicago
Anaheim - Dallas
San Jose - Los Angeles

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1