Hlavní obsah

Hertl se touží v play off pomstít Kings. Nemám je rád, je to osobní, burcuje český talent

San Jose

Pesimistické prognózy mu předpovídaly, že tahle sezóna už pro něj skončila, jenže dvacetiletý český hokejista Tomáš Hertl se po operaci kolena stihl vrátit do NHL ještě na poslední dvě utkání základní části a teď se může těšit na play off. V zámoří je sice nováčkem, ale nikdo mu nemusí vysvětlovat, jak prestižní bude pro Žraloky první kolo proti velkým rivalům z Los Angeles.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Jednadvacetiletý kanadský brankář Visentin chytá do lapačky puk dorážený Tomášem Hertlem (vlevo)

Článek

Sám má na souboj s Kings nepěknou vzpomínku, protože ošklivé zranění kolena mu 19. prosince právě kapitán Los Angeles Dustin Brown. Kvůli němu přišel o olympiádu v Soči, 45 zápasů v NHL a také možnost poprat se o trofej pro nejlepšího nováčka.

„Je to osobní. Pro mě to bude motivace navíc. Chci LA porazit. V play off je to důležitější než kdy jindy. V téhle sezóně je opravdu moc nemám rád," rozpovídal se na oficiálních stránkách NHL.

Exslávistický útočník zatím nasbíral v 35 zápasech NHL pětadvacet bodů za patnáct gólů a deset asistencí. Málem rozšířil svoje brankové konto hned v prvním utkání po návratu proti Coloradu, ale gólman Reto Berra mu v tom na poslední chvíli zabránil.

Přináší góly i zábavu

„Jeho nadšení pro hru znamená velký přínos pro náš útok. Je opravdu šťastný, že je zpátky a my samozřejmě také. Podle mě přináší týmu ofenzivní říz a zároveň nadšení a zábavu. Pochopitelně také hodně umění na ledě a góly. Už dokázal, čeho je schopen. Těšíme se, že v tom bude pokračovat," chválil ho spoluhráč Tommy Wingels.

Proti Coloradu hrál Hertl převážně ve třetím útoku Žraloků s Jamesem Sheppardem a právě Wingelsem. Proti Phoenixu už jej ale kouč Todd McLellan nasazoval do první formace spolu s Joem Thorntonem a Brentem Burnsem. Do třetího útoku místo něj zamířil Joe Pavelski.

To však nemusí nic znamenat. Kouč naznačil, že český reprezentant nakonec ani nemusí být v sestavě pro úvodní zápas play off. „Po návratu odehrál jen šest třetin, má za sebou tedy asi dvacet minut hokeje od poloviny prosince. Pokud bude moct nastoupit a být pozitivním přínosem, pak bude hrát. Pokud ne, budeme muset udělat další rozhodnutí," vysvětloval McLellan.

Na play off je připravený

Podle něj ale má dvacetiletý hokejista i po dlouhé absenci na ledě správný timing. „Když ho nemáte, necítíte tolik, co se děje kolem vás a může to být pro vás i nebezpečné. Jak jsem ho ale sledoval ve dvou posledních zápasech, myslím, si že pro tohle má velmi dobrý cit. Na druhou stranu play off je úplně jiná hra než tyhle poslední zápasy v základní části," pokračoval trenér.

Sám Hertl se však cítí dobře, byť připustil, že jeho operované koleno bylo po zápasové zátěži trochu unavené a bolavé. Před startem play off však má čas na odpočinek. „Teď už je to mnohem lepší. Na play off jsem připravený," hlásí Hertl.

Reklama

Související témata: