Hlavní obsah

Tampa Bay - Montreal 1:4Tampa Bay prohrála bez Paláta doma i podruhé, Gudas se porval. Detroit porazil jediným gólem Medvědy

New York
Aktualizováno

Hokejisté Tampy Bay neuspěli s Montrealem ani ve druhém domácím utkání úvodního kola play off NHL a po výsledku 1:4 už prohrávají v sérii 0:2 na zápasy. Nenastartovala je za stavu 0:1 ani bitka Radka Gudase, který ale v souboji s Brandonem Prustem také tahal za kratší konec. V barvách vítězů se radoval kapitán olympijského výběru pro Soči Tomáš Plekanec.

Foto: Kim Klement, Reuters

Radost hokejistů Montrealu ve druhém duelu na ledě Tampy Bay. Úplně vlevo oslavuje český hokejista Tomáš Plekanec.

Článek
Fotogalerie

V sestavě Lightning chyběl kvůli zranění v horní části těla Ondřej Palát, jehož spoluhráč Andrej Šustr naopak v pátek ve vyřazovací části NHL debutoval.

Největší hvězdou zápasu byl vyhlášen brankář Canadiens Carey Price, který si připsal 26 zákroků a až v 59. minutě ho připravil o čisté konto Teddy Purcell. Už předtím si ale hosté po bezbrankové první třetině vypracovali čtyřgólový náskok, když dvakrát skórovali ve druhé i třetí části. Dvakrát se trefil René Bourque, po jedné brance přidali David Desharnais a Brendan Gallagher. Český útočník Tomáš Plekanec se na rozdíl od předchozího zápasu gólově neprosadil.

 „Hrajeme dobře jako tým. Jeden druhého povzbuzuje a podporuje. Plníme to, co nás učí trenéři," řekl Price, jenž byl po prvním utkání i přes výhru (5:4 v prodloužení) kritizovaný, neboť čtyřikrát inkasoval. Tentokrát tým podržel on. „Předchozí zápas nebyl určitě můj nejpovedenější. Ale přesto jsme vyhráli, to na tom bylo nejlepší. O tom to je. Pokud se někomu z hráčů nedaří, jsou tam další, kteří tým pozvednou," dodal gólman Montrealu. Výhodu domácího prostřední nezužitkovali ani hokejisté Bostonu, kteří v úvodním utkání série podlehli Detroitu 0:1. Vyrovnaný duel, v němž si ani jeden tým nevypracoval mnoho gólových příležitostí, rozhodl v 57. minutě Pavel Dacjuk. Brankář Red Wings Jimmy Howard podpořil zisk prvního bodu pětadvaceti zásahy a připsal si třetí nulu v kariéře play off.

„Je to dobrý začátek, ale ještě je před námi hodně těžkých zápasů," uvedl Dacjuk, jenž Tuukku Raska překvapil střelou z vrcholu levého kruhu. Branka vypadala lacině, ale finský gólman ji neviděl kvůli dobré práci Justina Abdelkadera, jenž vlítl mezi dva beky Bostonu a zastínil tím i výhled Raskovi. „Vždycky chcete mít puk na očích, ale ztratil jsem ho. A čekal jsem od něj přihrávku. To obvykle dělá," přiznal finský gólman.

Cogliano rozhodl premiérovou trefou

Zato Anaheim je v západní části pavouka play off doma proti Dallasu zatím stoprocentní. Nejlepší tým konference po základní části ale proti Hvězdám opět uspěl pouze o jediný gól. Po vítězství 4:3 v úvodním zápase se tentokrát Kačeři radovali ze stejně těsné výhry v poměru 3:2.

Skóre otevřel v osmé minutě z přesilové hry hostující Chiasson. O vyrovnání se ale ještě do první přestávky postaral druhý muž individuálních statistik základní části a se čtyřmi body momentální lídr kanadského bodování play off Ryan Getzlaf. Kapitán Ducks nastoupil s obličejovým krytem, který měl chránit jeho čelist po zásahu pukem z minulé utkání. Navíc se mezi oběma zápasy proti Dallasu účastnil porodu svého třetího dítěte.

„Poslední dny jsou neuvěřitelné. Sice malinko hektické, ale to jsou věci, které ve svém životě chcete dělat," řekl po narození dcery. Několik hodin poté, kdy mu tvář zašili četnými stehy hlubokou tržnou ránu. „Ještě jsem si ledoval obličej, zatímco žena rodila. Ještěže dnes už jsem do tváře pukem nedostal," řekl s úsměvem Getzlaf, který za svůj přístup získal spoustu komplimentů. Podle trenéra Ducks Bruce Boudreaua by například měl být nominovaný na nejužitečnějšího hráče.

Ve druhé třetině strhl vedení na stranu Anaheimu další tahoun týmu Corey Perry. Vítězná branka padla na začátku šesté minuty třetího dějství, kdy se v oslabení po přihrávce Getzlafa prosadil Andrew Cogliano. Pro autora rozhodující trefy šlo o vůbec první střelecký zářez ve Stanley Cupu. V desáté minutě pak už pouze upravil  na konečných 2:3 z pohledu Dallasu Ryan Garbutt.

1. kolo play off NHL:
Východní konference:
Boston - Detroit 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka: 57. Dacjuk. Střely na branku: 25:24. Diváci: 17 565. Stav série: 0:1.
Tampa Bay - Montreal 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky: 59. Purcell - 31. a 55. Bourque, 23. Desharnais, 52. Gallagher. Střely na branku: 27:26. Diváci: 19 204. Stav série: 0:2.
Západní konference:
Anaheim - Dallas 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Branky: 18. Getzlaf, 37. Perry, 46. Cogliano - 8. Chiasson, 50. Garbutt. Střely na branku: 19:36. Diváci: 17 426. Stav série: 2:0.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1