Hlavní obsah

Palát a spol. nadchli kouče Tampy i přes vyřazení. Zahrají si čeští mladíci i na MS?

Tampa

V základní části NHL si vedli náramně, ale v play off končí už po čtyřech zápasech. Ani gól českého hokejisty Ondřeje Paláta, jenž nastoupil v první formaci i s obráncem Andrejem Šutrem, neodvrátil ve čtvrtém duelu s Montrealem vyřazení hokejistů Tampy z bojů o Stanley Cup v nejkratším možném termínu. Kouč Blesků Jon Cooper i přes tento neúspěch svůj tým chválí.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Ondřej Palát smutní. Jeho Tampa Bay vypadla z play off už v prvním kole, když nestačila na Montreal.

Článek

Líbí se mu, jak se v Lightnings podařila přestavba kádru, do níž parádně zapadlo i české trio třiadvacetiletých talentů, z něhož tentokrát chyběl kvůli zranění obránce Radko Gudas. Cooper měl v týmu hned jedenáct hráčů, kteří nikdy nehráli play off a v nejprestižnější lize světa se vlastně pořád spíše rozkoukávali.

Ondřej Palát v základní části nasbíral 59 bodů a v klubovém bodování skončil druhý za Martinem St. Louisem, v play off pak nastoupil k třem zápasům, v nichž si připsal tři body. Lépe si v Tampě vedl jen Steven Stamkos, jenž si připsal o bod víc.

„Je velmi dobře zdokumentováno, jak si tenhle tým vedl během sezóny. Pro nás to byl přechodný rok, který dopadl nadmíru pozitivně. Aby tolik hráčů debutovalo v play off, jako v našem mužstvu, to se moc nevidí.  Dostali jsme se (v základní části) přes sto bodů, což je vynikající počin týmu, který jsme postupně skládali i z kluků, kteří nikdy NHL nehráli," těšilo trenéra Tampy.

Cooper měl dobře zmapované potenciální talenty pro první tým, protože tři roky působil na farmách Tampy Norfolk Admirals a Syracuse Crunch, jimiž prošli právě i zmínění tři čeští mladíci. Lightnings převzal na konci minulé sezóny po Guy Boucherovi, ale v posledních šestnácti duelech už účast v play off nezachránil.

Zkušenosti se budou hodit

Začal tak s proměnou kádru a letos jeho tým v základní části zářil. „Naším cílem byla účast v play off, a to se povedlo. Chtěli jsme také, aby fanoušci mohli být na náš tým pyšní. Nechci teď proto být zahořklý, kvůli tomu, že jsme v play off nevyhráli jediný zápas," pokračoval kouč.

Zkušenosti z vyřazovacích bojů, byť poměrně krátké, se podle něj budou v příští sezóně jeho mladému mužstvu náramně hodit. „Musíte se do té situace dostat, cítit tu atmosféru a pochopit význam těch zápasů. Dokud si to na vlastní kůži neprožijete, nevíte, o čem to je," dodal kouč.

I přes brzké vyřazení pro české trio sezóna končit nemusí. Může se zocelit v bojích na mistrovství světa v Minsku. Kouč národního týmu Vladimír Růžička o borce z Tampy zájem projevil, otázkou je, zda vzhledem ke zdravotním potížím Paláta i Gudase v poslední době, projdou lékařskou prohlídkou.

Který z českých hráčů Tampy Bay by byl největší posilou pro Růžičkův výběr na MS?
Ondřej Palát
77,3 %
Radko Gudas
18,6 %
Andrej Šustr
4,1 %
Celkem hlasovalo 4635 čtenářů.

Reklama

Související témata: