Hlavní obsah

Je to Dominik Lundqvist, nebo Henrik Hašek? Bývalého parťáka obou gólmanů nadchl Švédův zákrok

New York

Celou svou zámořskou kariéru spojil s New Yorkem Rangers, až v deváté sezóně se však dočkal! Švédský hokejový brankář Henrik Lundqvist se s Jezdci konečně probojoval do finále NHL a zahraje si o Stanleyův pohár. Král Henrik byl navíc v šestém utkání série s Montrealem znovu jednou z klíčových postav, hlavně kvůli fantastickému zákroku z 36. minuty za bezbrankového stavu.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Parádní zákrok gólmana Rangers Henrika Lundqvista proti Montrealu.

Článek

Dvaatřicetiletý gólman musel bleskově zareagovat na teč svého obránce Dana Girardiho, který vložil hokejku do přihrávky Thomase Vaneka. Po Girardiho zásahu puk směřoval do branky Rangers, Lundqvist však instinktivně pustil svou hůl, kotouč zastavil vyrážečkou a přetočil se na záda.

Připomněl tak Dominika Haška, který byl podobnými zásahy bez hokejky proslulý. Taky že Martin Biron, bývalý brankář a dnes analytik televizní stanice MSG hned napsal na svůj účet na twitteru. „Je to Dominik Lundqvist, nebo Henrik Hašek?"

Biron oba gólmany dobře zná, vždyť s každým z nich během své kariéry v NHL působil. S Haškem strávil čtyři sezóny v Buffalu, s Lundqvistem si zase zahrál poslední čtyři ročníky v Rangers, než v roce 2013 ukončil kariéru.

Lundqvistův výkon uchvátil i jeho spoluhráče. „Byl to ohromný zákrok, který změnil ráz celého zápasu," připomněl obránce Marc Staal, že o tři minuty později vstřelil jediný gól zápasu Dominic Moore a Rangers po celkové výhře 4:2 v sérii postoupili do finále NHL, které si zahrají po dlouhých dvaceti letech.

„Nemyslím si, že jsem byl někdy tolik odhodlaný vyhrát zápas jako dneska," přiznával Lundqvist, jak moc mu na postupu záleželo. Rodáka z Are navíc může těšit, že 42. výhrou ve vyřazovacích bojích vytvořil nový klubový rekord. Ten dosud držel brankář Mike Richter. A Lundqvist by se jistě nezlobil, kdyby stejně jako on v roce 1994 dokázal dokráčet k zisku Stanley Cupu.

Reklama

Související témata: