Hlavní obsah

Pocta Haškovi! Dominátor by měl být jako první Čech uveden do Síně slávy NHL

Hovořilo se o tom již od konce loňského roku, teď je to ještě pravděpodobnější. Legendární český brankář Dominik Hašek by měl být v listopadu jako první český hokejista uveden do Síně slávy NHL. Portál thehockeynews.com tvrdí, že komise na svém pondělním jednání navrhne Dominátora jako jednoho ze tří hráčů, kteří by měli být novými členy Síně slávy v Torontu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dominik Hašek.

Článek

Hašek v NHL odchytal 735 zápasů a posbíral řadu klubových i individuálních ocenění. V letech 2002 a 2008 vyhrál s Detroitem Stanleyův pohár, šestkrát mu byla udělena Vezinova trofej pro nejlepšího brankáře sezóny, dvakrát získal i Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče ročníku.

Kromě toho třikrát vyhrál William M. Jennings Trophy pro gólmana týmu, který v sezóně inkasoval nejméně branek. Dvakrát pak pozvedl nad hlavu Ted Lindsay Trophy pro nejlepšího a nejužitečnějšího hokejistu sezóny podle hlasování samotných hráčů.

Devětačtyřicetiletý rodák z Pardubic oblékal v NHL dresy Chicaga, Buffala, Detroitu a Ottawy. V nejslavnější hokejové soutěži světa naposledy nastoupil v sezóně 2008, kariéru pak ukončil v roce 2011 působením ve Spartaku Moskva v KHL. Do síně slávy NHL může být uveden až letos, podmínkou totiž je, že musí uplynout tři roky od ukončení kariéry.

Hašek se letos v zámoří dočkal již jedné pocty, na konci března byl uveden do klubové Síně slávy Buffala. Sabres navíc v příští sezóně slavnostně vyvěsí jeho dres ke stropu haly First Niagara Center a jeho číslo 39 vyřadí z užívání.

Kromě Haška má být letos do Síně slávy ještě uveden švédský útočník Peter Forsberg, třetím do party by pak mohl být americký útočník Mike Modano. Zatímco o Haškovi s Forsbergem se nepochybuje, Modanova nominace může vyvolat debaty uvnitř komise. Pokud by se pro Modana nevyslovilo alespoň čtrnáct lidí z osmnáctičlenné komise složené z hráčů, trenérů a dalších, mohlo by se dostat na Chrise Osgooda, Adama Footea, Marka Recchiho, Douga Weighta nebo Owena Nolana.

Reklama