Hlavní obsah

Byl jako zeď! Zaslouží si to, potěšilo Jágra, že Haška uvedou do Síně slávy NHL

Las Vegas

Hokejového útočníka Jaromíra Jágra potěšilo, že legendární český brankář Dominik Hašek bude uveden do Síně slávy NHL. Devětačtyřicetiletý Dominátor se této pocty dočká jako první Čech v historii, stejného ocenění se v listopadu na slavnostním ceremoniálu v Torontu dostane i Robu Blakeovi, Peteru Forsbergovi a Mikeu Modanovi.

Foto: Profimedia.cz

Dominik Hašek a Jaromír Jágr při oslavách olympijského zlata z Nagana 1998.

Článek

„Opravdu si to zaslouží. Byl jedním z nejlepších. Dominik je o trošku starší než já, ale měl jsem možnost si s ním zahrát v Naganu a dalších zápasech za národní tým. Byl jako zeď," uvedl Jágr v rozhovoru pro nhl.com během mediálního dne v americkém Las Vegas, kde budou v noci na středu středoevropského času udíleny individuální ceny za právě skončenou sezónu NHL.

Současný útočník New Jersey zavzpomínal na olympijské hry 1998 v Naganu, na kterých oba přispěli k zisku senzačního zlata pro Českou republiku. „Bylo to pravděpodobně největší překvapení ze všech turnajů na světě a my jsme to dokázali díky Dominikovi. Měl speciální styl a hokej miluje. Jsem za něj rád," prohlásil Jágr.

V NHL Hašek odchytal 735 zápasů a posbíral řadu klubových i individuálních ocenění. V letech 2002 a 2008 vyhrál s Detroitem Stanleyův pohár, šestkrát mu byla udělena Vezinova trofej pro nejlepšího brankáře sezóny, dvakrát získal i Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče ročníku.

Být v nominaci na Mastertonovu trofej je pocta

Kromě toho třikrát vyhrál William M. Jennings Trophy pro gólmana týmu, který v sezóně inkasoval nejméně branek. Dvakrát pak pozvedl nad hlavu Ted Lindsay Trophy pro nejlepšího a nejužitečnějšího hokejistu sezóny podle hlasování samotných hráčů.

Devětačtyřicetiletý rodák z Pardubic oblékal v NHL dresy Chicaga, Buffala, Detroitu a Ottawy. V nejslavnější hokejové soutěži světa naposledy nastoupil v sezóně 2008, kariéru pak ukončil v roce 2011 působením ve Spartaku Moskva v KHL. Do síně slávy NHL mohl být uveden až letos, podmínkou totiž je, že musí uplynout tři roky od ukončení kariéry.

Do Síně slávy NHL bude zcela jistě zařazen i Jágr, ten ale nad koncem aktivní kariéry zatím nepřemýšlí. Ve svých dvaačtyřiceti letech bude v NHL dál pokračovat, s New Jersey podepsal nový roční kontrakt. Dnes v noci se kladenský odchovanec může dočkat individuálního ocenění za uplynulý ročník, spolu s Dominikem Moorem z New York Rangers a Mannym Malhotrou z Caroliny se uchází o Bill Masterton Trophy udílenou za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji.

„Myslím, že každý ví, jak moc hokej miluju. Takže je pro mě velká pocta být v nominaci. Hokej je pro mě v mém životě všechno. Vždycky se snažím hrát, jak nejlépe umím, a tahle trofej je něco výjimečného," přiznal Jágr, že jej triumf moc láká.

Reklama