Hlavní obsah

Vysněný klub nemám, nervózní nejsem, říká Vrána před draftem

Praha

Útočník Jakub Vrána je považován za největší současný talent českého hokeje a v pátek by také měl být největší českou nadějí na draftu NHL ve Philadelphii. Nejlepší střelec letošního mistrovství světa hráčů do 18 let, který startoval i na juniorském šampionátu, by měl být draftován v prvním kole.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nejlepší střelec MS hráčů do 18 let Jakub Vrána se stříbrnou medailí po příletu na letiště Václava Havla.

Článek

"Nervózní nejsem. Jedeme si to tam užít a určitě to bude dobrá zkušenost. Těším se, to je jasné. Draft se řeší skoro celou sezonu. Uvidíme, jak to dopadne," řekl Vrána v rozhovoru ČTK před dnešním odletem do zámoří. Žádný vysněný či oblíbený klub v NHL prý nemá. "Budu strašně rád za každý, který o mě projeví zájem," podotkl osmnáctiletý odchovanec Letňan, který momentálně hraje ve švédském Linköpingu.

Vrána má za sebou stejně další kandidáti na přední umístění na draftu pohovory a fyzické testy se všemi kluby NHL v Torontu. "Pohovory jsem se snažil brát s nadhledem a užíval jsem si to. Dostával jsem pořád stejné otázky dokola," pousmál se Vrána, který se postupně setkal se zástupci 29 klubů. Jen s Ottawou nemluvil. V pohodě prý byly i fyzické testy. "Neřekl bych, že byly náročné. Každé cvičení se dělalo jednou. Nejtěžší bylo kolo, ostatní bylo v pohodě," řekl.

Čeká, že zůstane v Linköpingu

Opora stříbrného týmu na letošním MS hráčů do 18 let má ve Švédsku smlouvu na další dva roky, proto Vrána příliš nepředpokládá, že by do zámoří zamířil již teď. "Uvidíme, co bude po draftu. Jestli dostanu smlouvu, nebo ne. Nevím, co se bude dít. Zatím ale počítám s tím, že zůstávám v Linköpingu," uvedl hráč, kterému kouč Vladimír Růžička slíbil, že ho v nadcházející sezoně pozve i do seniorské reprezentace.

Do zámoří Vrána odletěl i s reprezentačním spoluhráčem a velkým kamarádem Davidem Pastrňákem, který by také měl být draftován v prvním nebo druhém kole. "Je to příjemnější, že letíme spolu. Jsme hodně dobří kamarádi, takže si myslím, že o srandu bude postaráno," uvedl. Ideální by bylo, kdyby si je oba vybral stejný klub. "Může se to stát, nikdy nevíte, co tam s tím udělají trejdy. Určitě by nám to oběma pomohlo, kdybychom mohli být spolu," řekl Vrána.

Talentovaný útočník působí ve Švédsku už od roku 2011, nyní se tam připravoval na další sezónu. Minulý týden ale přiletěl domů, neboť v sobotu v Karlových Varech převzal na Zlaté hokejce cenu pro nejlepšího českého juniora. "Samozřejmě, že mě to potěšilo a udělalo mi to obrovskou radost. Minulý rok jsem se na ten pořad koukal v televizi a letos jsem tam mohl být," uvedl Vrána. Do Švédska by se měl vrátit 20. července.

Plán by mohla změnit účast na nováčkovském kempu týmu, který si ho vybere. "Některé kluby je budou mít už nyní, jiné až za měsíc. Uvidíme, jak to dopadne a jak se domluvíme. Třeba zůstanu v Americe déle. Každopádně letím s bruslemi," dodal Vrána.

Reklama

Související témata: