Hlavní obsah

Matka kvůli draftu poprvé letěla letadlem, vyprávěl talentovaný Vrána na prahu slavné NHL

Aktualizováno

Nejvýše umístěným Čechem v letošním draftu kanadsko-americké NHL se stal Jakub Vrána, kterého si jako celkově třináctého vybral Washington Capitals. „Jen jsem čekal, až řeknou mé jméno, a když se tak stalo, byl jsem opravdu šťastný, a cítil, že začíná něco nového,“ líčil osmnáctiletý talent.

Foto: Bill Streicher, Reuters

Jakub Vrána (druhý zprava) šel při letošním draftu na řadu jako třináctý.

Článek
Fotogalerie

Pro svou cestu do nejprestižnější hokejové soutěže obětoval Jakub Vrána hodně. Už v patnácti letech se vydal do Švédska, kde nastupoval v první lize za Linköping.

„Samozřejmě mi chyběla rodina, ale šel jsem tam kvůli hokeji, který miluju. Myslím, že to byla dobrá volba. Bydlel jsem sám, musel jsem naučit hodně nových věcí, například vaření. Hodně mi to pomohlo," pochvaloval si odchovanec Letňan.

I díky tomuto kroku se zdokonalil v angličtině, což ocenili i zámořští novináři. „Byl jsem tři roky ve Švédsku, musel jsem si umět říct o jídlo," pobavil žurnalisty český hokejista. Na draftu už se bez rodičů obejít nemusel. „Matka kvůli draftu poprvé letěla letadlem," řekl na tiskové konferenci po prvním kole výběru světových talentů.

Novináři také pečlivě vyzvídali, jak sám Vrána hodnotí své přednosti. Kromě střílení gólů přišla řeč i na hru v početní nevýhodě. „Moje první hra v oslabení byla na mistrovství světa do osmnácti let," pokračoval Vrána v dobré náladě a dodal, že defenzivní schopnosti piloval po trénincích s koučem Niclasem Hävelidem, někdejším hráčem NHL.

Nicméně hlavní zbraní třináctky letošního draftu je střílení gólů, což potvrdil i na mistrovství světa osmnáctiletých, kde se stal nejlepším střelcem turnaje. „Nikdy nevíte, zda to není váš poslední gól. Musíte to oslavit!" dodal k otázce na jeho emotivní oslavy svých tref.

Jedním z prvních gratulantů byl Alexandr Ovečkin. Washingtonský kapitán s českým hokejistou hovořil po telefonu, zatímco Vránu zabíraly kamery. „Co se děje? Nic moc. Jen mě teď draftovali Washington Capitals," odpovídal pražský rodák novému spoluhráči a připomněl, že ho jednou na turnaji v Rusku žádal o autogram.

Za své spojení s klubem hlavního města USA vděčí mimo jiné rodině Františka Kučery. Olympijský vítěz z Nagana postavil v Letňanech halu, v níž se zabydlel klub, který Vránu do patnácti let vychovával. Kučerův bratr Vojtěch je skautem Washingtonu a podílel se tak na Vránově příchodu.

Prosadí se Jakub Vrána v nadcházející sezóně NHL do sestavy Washingtonu?
Ano.
76 %
Ne.
11,7 %
Jen sporadicky.
12,3 %
Celkem hlasovalo 3440 čtenářů.

Reklama

Související témata: