Hlavní obsah

Hertl jako správný příklad! Talent Zacha chce dát zámořské juniorce košem a zůstat doma

Odrazoval je od toho on sám i jeho agent, vedení hokejového týmu Sarnia Sting si přesto říct nedalo. Mužstvo působící v Ontario Hockey League mělo ve středečním draftu do kanadsko-amerických juniorských soutěží právo první volby a ukázalo si na českého útočníka Pavla Zachu. Jenže sedmnáctiletý talent z Liberce jasně vzkazuje: do juniorky v zámoří nejdu, nejlepší příprava na NHL je zůstat doma a hrát proti dospělým.

Foto: Milan Malíček, Právo

Liberecký útočník Pavel Zacha.

Článek

Zacha se v uplynulé sezóně prosadil do kádru extraligového Liberce, kde odehrál 38 zápasů a připsal si 4 branky a stejný počet asistencí. Upozornil na sebe i na světovém šampionátu hráčů do osmnácti let, kde Češi i zásluhou jeho tří gólů a dvou nahrávek získali senzační stříbro.

Zachových kvalit si pochopitelně všimli i v zámoří a už předem se očekávalo, že na středečním Canadian Hockey League (CHL) Import Draftu bude patřit k nejžádanějšímu zboží. CHL je organizace zastřešující tři hlavní kanadské juniorské soutěže (Western Hockey League, Ontario Hockey League a Québec Major Hockey League), které mají talentované mladíky připravit na přechod do NHL.

Jenže Zacha už dopředu avizoval, že touto cestou jít nechce. Než hrát zámořskou juniorku, to radši zůstane v české seniorské extralize, která ho na budoucí odchod do NHL připraví lépe. I proto před uplynulou sezónou podepsal s Libercem kontrakt na další tři roky.

Sarnia podstoupila vědomý risk

Jako ideální příklad uvádí Tomáše Hertla. Jeden z největších talentů českého hokeje strávil ještě předminulý ročník ve Slavii, přestože se mohl vydat do zámoří. Jenže rok si počkal, vypracoval se v klíčového hráče sešívaných, aby pak zamířil do San Jose. A svými výkony nadchnul natolik, že se v prvním kádru Žraloků bez problémů udržel. „Každý říká, že nejlepší způsob je zůstat v České republice. Mám rád Hertla, protože on udělal to samé," tvrdí Zacha.

Sarnia o Zachově záměru setrvat v domácí soutěži věděla, přesto si ho jako jedničku draftu stejně vybrala. „V tomto draftu je ohledně příchodu hráčů vždycky určitá dávka nejistoty. Podstoupili jsme vědomý risk," vysvětluje generální manažer klubu Nick Sinclair.

„Jsme optimističtí. Sarnia může být místem, které vylepší jeho pozici na draftu (NHL). Doufejme, že Pavel bude od září oblékat náš dres. Výborně bruslí, je talentovaný, má hokejový cit. Prostě má všechny předpoklady pro to, aby byl opravdu dobrým hráčem NHL," připomíná Sinclair, že Zachu čeká v příštím roce draft NHL, ve kterém by se mohl objevit v první desítce.

Jenže Sinclairův optimismus ohledně Zachova stěhování do Sarnie ihned po CHL draftu utlumil hráčův agent Allan Walsh. „Sarnia právě promrhala první volbu CHL Import Draftu vybráním si hráče, který nepřijde, když má profesionální smlouvu (v Liberci)," napsal Walsh na svém účtu na Twitteru.

Udělá Pavel Zacha dobře, když místo zámořské juniorky zůstane v české extralize?
Ano
95,2 %
Ne
4,8 %
Celkem hlasovalo 9227 čtenářů.

Reklama

Související témata: