Hlavní obsah

Překvapivý obrat. Sobotka míří z NHL do ruského Omsku

Praha
Aktualizováno

Český hokejový reprezentant Vladimír Sobotka bude podle serveru americké stanice ESPN hájit barvy týmu KHL Avantgardu Omsk, což potvrdil i ruský klub. Sedmadvacetiletý forvard se nedohodl na pokračování spolupráce s celkem NHL St. Louis Blues, který předal jednání k arbitráži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Vladimír Sobotka během vyhlášení ankety Zlatá hokejka, v níž skončil čtvrtý.

Článek

Podle klubových stránek Avangardu se má Sobotka již brzy připojit k týmu a začít s tréninkem. "Když jsme mluvili o nějaké posile s přívlastkem 'super', tak tohle přesně vystihuje Vladimíra Sobotku. Podařilo se nám přivést jednoho z nejlepších centrů v Evropě, po kterém moc toužilo St. Louis, aby u nich zůstal, ale on si vybral Omsk," pochvaloval si generální manažer "Jestřábů" Vladimir Šalajev.

"Dáváme dohromady tým s vysokými ambicemi a uděláme to nejlepší, abychom v nadcházející sezoně nezklamali své fanoušky," prohlásil Šalajev v připomínce minulého ročníku, v němž ani později propuštěný český kouč Miloš Říha nedokázal zachránit špatný úvod a Omsk chyběl v play off.

"Jsme si jistí tím, že Sobotkův příchod udělá naše mužstvo silnějším, protože je velmi silný na vhazování, dokáže výtečně zakládat útoky, má fantastickou přihrávku a navíc také inovační myšlení na ledě. Není příliš divu, že Jaromír Jágr chtěl na mistrovství světa hrát v jednom útoku především s ním," doplnil Šalajev. Právě Jágr zanechal v Avangardu v letech 2008 až 2011 velký dojem, následně se vrátil do NHL.

Chtěl zůstat v St. Louis

Sobotkovi v zámoří vypršel tříletý kontrakt, jenž mu zaručoval celkový příjem 3,9 miliónu dolarů, a 1. července se stal chráněným volným hráčem. Přestože má sedmadvacetiletý třebíčský rodák, který v NHL v minulosti oblékal i dres Bostonu, za sebou bodově nejvydařenější ročník kariéry ve slavné lize, dosud se dočkal od Blues pouze tzv. kvalifikační nabídky na 1,4 milionu dolarů ročně. Jeho příjem by tak místo očekávaného nárůstu zůstal stejný jako doposud.

Jeho přechod do KHL je trochu překvapivý s ohledem na to, že v této soutěži dosud nepůsobil a na červnovém karlovarském vyhlášení ankety Zlatá hokejka, v níž skončil čtvrtý, se nijak netajil touhou setrvat v dosavadním působišti. "Rozhodně bych chtěl zůstat v St. Louis. Už jsem si tam vybudoval nějakou pozici a nechtěl bych někde jinde začínat od nuly. Doufám, že se podaří podepsat smlouvu," řekl tehdy Sobotka, jenž zatím nechtěl své stěhování komentovat.

Přestože odehrál v základní části uplynulé sezony jen 61 utkání, připsal si 33 bodů za devět branek a 24 asistencí. V šesti duelech play off přidal tři nahrávky. Celkem má Sobotka v NHL na kontě 381 zápasů a 123 bodů (35+88). Ve vyřazovacích bojích nastřádal ve 40 vystoupeních 12 bodů díky třem zásahům a devíti přihrávkám.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články