Hlavní obsah

Sobotkův odchod do Ruska? Rozhodlo tři sta tisíc dolarů, které St. Louis odmítlo přihodit

St. Louis

Vyprávěli, jak je pro ně kvůli své všestrannosti nepostradatelný hráč, kterého chtějí udržet za každou cenu. Jenže nakonec nebylo vedení St. Louis Blues ochotno nabídnout českému hokejistovi o 300 tisíc dolarů více, aby s ním uzavřelo novou smlouvu. Když proto třebíčský rodák viděl, že představy obou stran nevedou k vzájemnému průsečíku, rozhodl se kývnout na lukrativní nabídku od Avangardu Omsk z Kontinentální ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Vladimír Sobotka.

Článek

„Chtěli byste říct, že to není o penězích, ale je to byznys, takže to o penězích je. Stejně jako o tom, jak si vás (klub) hodnotí. Vladi makal (za St. Louis) a je smutné, že se musel rozhodnout odejít do KHL," prohlásil pro web stltoday.com hráčův agent Petr Svoboda.

Sobotkovi v létě vypršel tříletý kontrakt, díky kterému si v uplynulé sezóně vydělal 1,4 miliónu dolarů. A kvůli jeho dobrým výkonům bylo jasné, že se v nadcházejícím ročníku měl dočkat výrazného navýšení platu. Se svým agentem požadoval jako chráněný volný hráč roční smlouvu na 3 milióny dolarů, na to ale St. Louis nechtělo přistoupit.

Po vleklých jednáních nabízelo 2,4 miliónu dolarů, na začátku července přihodilo ještě 300 tisíc. Jenže dalších 300 tisíc, které Sobotka požadoval, už Bluesmani dát nechtěli. „V podstatě šlo o 300 tisíc. Ale nebyl prostor pro jednání. Bylo to 2,7 miliónu za sezónu a přijměte," popisuje Svoboda postup klubu.

Sobotkova bilance v poslední sezóně NHL
Zápasy61
Góly9
Asistence24
Body33
+/-+14

Generální manažer Blues Doug Armstrong uvedl, že na stole ležela i nabídka dvouletého kontraktu, který by bývalému hráči Slavie zajišťoval 3 milióny za každou sezónu. O to prý ale Sobotka neměl zájem, preferoval jen roční kontrakt.

„Vladi se snažil zůstat v St. Louis, to je jisté. Miloval město, stejně jako mužstvo i fanoušky. Z nějakého důvodu jsme se ale nedokázali dohodnout," musel přiznat Svoboda. Jeho klienta dost možná zasáhla i událost z 6. července. Zatímco on klub k arbitráži, která by určila Sobotkův výdělek pro další sezónu, nedal, St. Louis tak s hráčem naopak učinilo. Armstrong to vysvětluje tím, že klub doufal, že se tím celý proces urychlí.

Jenže neurychlil. Sobotka místo toho ve čtvrtek kývnul Omsku, se kterým podepsal smlouvu na tři roky. V každém by si měl vydělat 4 milióny dolarů. To však ještě neznamená, že v KHL vydrží celou dobu. V kontraktu má totiž zanesenou klauzuli, podle které se po každé sezóně může rozhodnout k návratu do zámoří.

„Chci jenom zdůraznit, že jde o Vladovo obchodní rozhodnutí, které respektuji. Nezmění to můj obdiv k němu jako k člověku, hráči a k tomu, čeho dosáhl a ještě dosáhne. Nechci to otáčet do osobní roviny. Mám k němu maximální respekt," nechal se slyšet Armstrong. Podle něj by v St. Louis vítali Sobotku s otevřenou náručí, pokud by se vrátil.

Reklama

Související témata: