Hlavní obsah

Selänne bude prvním hráčem Anaheimu s dresem u stropu haly

Anaheim

Bývalý vynikající hokejový útočník Teemu Selänne se během příští sezóny NHL dočká ocenění ze strany Anaheimu, za který odehrál většinu ze své zámořské kariéry. Čtyřiačtyřicetiletý Fin se stane vůbec prvním hráčem kalifornského klubu, jehož dres bude vyvěšen ke stropu haly, číslo osm, s nímž Selänne hrával, pak bude vyřazeno z užívání.

Foto: Profimedia.cz

Finský veterán Teemu Selänne se loučí s fanoušky Ducks.

Článek

Vedení Ducks naplánovalo akci nazvanou "Teemu Tribute Night" příhodně na 11. ledna, kdy Kačeři přivítají v domácím prostředí Winnipeg. Tým z tohoto kanadského města v NHL nějakou dobu nepůsobil, i díky názvu Jets ale v roce 2011 navázal na tradici, jíž dříve započala organizace, do níž patřil právě Selänne. Ten hrával za Winnipeg, který ho do NHL i draftoval, v letech 1992 až 1996, kdy byl vyměněn do Anaheimu.

První kapitola Selänneho působení u Kačerů skončila během ročníku 2000/01, kdy ho výměna zavála do San Jose. Poté hrál ještě za Colorado, ale po roční výluce slavné ligy oblékl v roce 2005 opět dres Anaheimu a v něm také zakončil kariéru.

"Teemu je ikonou naší organizace a zaslouží si být tím prvním hráčem, jehož dres bude vyřazen z užívání," uvedli vlastníci klubu Henry a Susan Samuelisovi v pátečním tiskovém prohlášení. "Jeho oddanost vůči klubu a naší komunitě je nepřekonatelná. Dychtivě očekáváme, až přijde 11. leden, abychom vzdali poctu hráči světové třídy, ambasadorovi a šampionovi, jímž je náš drahý Teemu Selänne," stojí rovněž v prohlášení.

"Je to obrovská pocta," reagoval Selänne. "Samuelisovi a celá organizace Ducks udělali z tohoto místa něco opravdu jedinečného pro mě a také pro mou rodinu. Už se těším, až si ten večer užiju s našimi fanoušky, kteří mě tolik let podporovali," prohlásil oblíbený a populární "Finský blesk".

Selänne, desítka draftu 1988, zakončil bohatou kariéru jako držitel klubových rekordů v takřka všech "ofenzivních kategoriích", včetně nejvyššího počtu vstřelených branek (457), zaznamenaných asistencí (531) i kanadských bodů (988), ale také plusových bodů v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách (+120).

S celkovou bilancí 684 gólů patří Selännemu 11. místo v historickém pořadí střelců, v kanadském bodování je patnáctý (1457). Jeho bodově nejlepší sezónou byla ta vůbec první, kdy za Winnipeg stihl během 84 utkání nasbírat 132 bodů za 76 branek a 56 asistencí. V roce 2007 pomohl Anaheimu dobýt dosud jediný Stanley Cup klubové historie.

Na mezinárodní scéně se zúčastnil celkem šesti olympiád, letos v Soči získal s Finskem již třetí olympijský bronz, z olympiády 2006 má navíc i stříbro. Stříbro (1999) a bronz (2008) má rovněž z mistrovství světa.

Reklama