Hlavní obsah

Chára ho vyděsil, jinak je ale Pastrňák z Bostonu nadšený. Bude skvělý, věští Bergeron

Boston

Tréninkový kemp nováčků Bruins sice začíná až za týden, český hokejista David Pastrňák se však už týden připravuje v Bostonu. S jediným cílem: osmnáctiletý útočník, jehož si Medvědi vybrali v prvním kole draftu NHL, chce trenéry na kempu nováčků i následném kempu celého A týmu přesvědčit, že si zaslouží získat pevné místo v kádru Bostonu. Svým přístupem a schopnostmi už stačil okouzlit třeba Patrice Bergerona, jednu z útočných hvězd klubu.

Foto: Profimedia.cz

David Pastrňák na draftu NHL, kde si jej v prvním kole vybral Boston.

Článek

Právě s Bergeronem, ale i dalšími hráči Bruins, už se Pastrňák potkal na ledě. A je z toho unešený. „Jsem šťastný. Je neuvěřitelné, že s nimi můžu bruslit. Jsou to skvělí hráči a je těžké soustředit se na trénink, když se okolo vás prohánějí takoví hokejisté. Snažím se je sledovat a něco se od nich naučit," říká rodák z Havířova, který dosud působil ve švédském Södertälje, kam by se nejspíš vrátil, pakliže by se do prvního kádru Medvědů neprobojoval.

„Ale trénovat v Bostonu mi dá víc, než kdybych zůstal ve Švédsku a připravoval se tam. S kluky z NHL budu makat ještě tvrději. Nemám tu nic jiného na práci než hokej, přijel jsem sem s tím, abych se dostal do NHL," vyhlašuje Pastrňák.

Šanci rozhodně má. Na prvním letním soustředění nováčků trenéry zaujal, příští týden jej v Nashvillu čeká další nováčkovský kemp. A pokud se nestane nic neočekávaného, za dva týdny i kemp hlavního týmu. Podle zpráv ze zámoří má Boston ještě na soupisce dvě volná místa do útoku...

Chára a spol. mu se vším pomůžou

„Nemyslím ale na to, jestli se nakonec do týmu dostanu. Prostě se budu snažit ukázat, jak hraju. Nechci mít myšlenky na hromadu věcí, ale naopak si to tady užít," tvrdí Pastrňák, jemuž udělalo radost, že jeho idol z dětství David Krejčí rok před vypršením své smlouvy podepsal s Bruins nový šestiletý kontrakt. „Takže mám sedm let na to, abych se dostal do týmu," směje se Pastrňák.

A pochvaluje si, jak se k němu ostřílení hráči Bostonu na trénincích chovají. „Viděl jsem se i se Zdenem Chárou a ten je trochu děsivý," znovu se rozesměje Pastrňák v narážce na obrovitou postavu slovenského zadáka. „Je fajn a říkal mi, že je připravený mi kdykoliv se vším pomoct. Stejně jako ostatní kluci. Cítím se proto pohodlněji a jsem rád, že jsou tak přátelští," pochvaluje si.

Od svých možných spoluhráčů se však chvály dostává i jemu. „Je hodně rychlý, šikovný a tvrdě maká. Vím, že je ještě brzy na hodnocení, ale je silný na puku. Je super mít ho tady," chválí Čecha Patrice Bergeron, vítěz Stanley Cupu s Bostonem z roku 2011.

Znalost angličtiny mu spoustu věcí usnadní

„Chce se učit a i jeho angličtina je na velice dobré úrovni, což mu hodně věcí usnadní. Vypadá nadšeně a natěšeně. Je pro něj dobré, že přijel dřív. Pozná kluky, ale i město a okolí. Pomůže mu to a já tu budu pro něj, kdyby cokoliv potřeboval," pokračuje Bergeron, jenž v uplynulé sezóně po dvou letech opět získal Selke Trophy, ocenění pro nejlépe bránícího útočníka v NHL.

Pastrňák je sice ofenzivním útočníkem, v Bostonu chce ale přesvědčit, že se na něj dá spolehnout i v obraně. „Jsem sice technický útočník, ale tak se tady nechci prezentovat. Chci ukázat, že umím být i dobrým hráčem do defenzivy. Právě na ni se chci zaměřit, ne na střílení gólů," vyhlašuje.

Podaří se mu splnit svůj dětský sen a vybojuje si místo v NHL už od příští sezóny? „Já o tom samozřejmě rozhodovat nebudu, ale vypadá to, že bude skvělým hráčem. Uvidíme v příštích týdnech," uzavírá Bergeron.

Podaří se Davidu Pastrňákovi získat místo v týmu Bruins už letos?
Ano
78,8 %
Ne
21,2 %
Celkem hlasovalo 2748 čtenářů.

Reklama