Hlavní obsah

Legenda se loučí. Saku Koivu ukončil kariéru

Další hokejová legenda míří do sportovního důchodu. Finský útočník Saku Koivu ukončil v devětatřiceti letech kariéru. Dlouholetý kapitán Monteralu Canadiens, který v zámořské NHL odehrál 18 sezón, své rozhodnutí oznámil prostřednictvím hráčské asociace NHLPA.

Foto: Profimedia.cz

Finský útočník Saku Koivu (vpravo) v dresu Anaheimu v souboji se Slávou Vojnovem z Los Angeles v utkání NHL.

Článek

"Když se ohlédnu za dvaadvaceti lety své profesionální kariéry ve Finsku a poté v NHL, cítím se šťastný a naplněný," uvedl majitel čtyř medailí z olympijských her. "Ukončení kariéry jsem už nějakou dobu zvažoval a svým rozhodnutím jsem si jistý," dodal.

Koivu přišel do Montrealu v roce 1995 a o čtyři roky později se stal prvním evropským kapitánem v historii Canadians. S céčkem na dresu vedl tým až do roku 2009. Posledních pět sezon oblékal v NHL dres Anaheimu, před touto sezónou ale v klubu nedostal novou smlouvu.

"Měl jsem velké štěstí, že jsem měl šanci hrát za legendární Canadians tolik let a působit jako kapitán, sdílet tu čest s mnoha opravdu legendárními kapitány z minulých dob," řekl finský mistr světa z roku 1995.

Kariéru slavného centra přerušila v roce 2001 vážná nemoc, kvůli léčbě rakoviny mízních uzlin Koivu zmeškal téměř celou sezónu. V jejím závěru se ale rodák z Turku dokázal vrátit a pomohl Montrealu do play off.

V NHL odehrál Koivu 1124 zápasů, v nichž nasbíral 832 bodů za 255 gólů a 577 asistencí.

Reklama