Hlavní obsah

První lajna, nebo farma? Kempy rozhodnou

Praha

Je to tradiční obrázek před každou sezónou. Smečka natěšených mladíků se může přetrhnout, aby zaujala tvůrce sestav, zatímco klíčové postavy týmů si dávají pozor, aby je někdo z nových spoluhráčů v zápalu svatého nadšení nezranil. Třicet tréninkových kempů opět rozhoduje o budoucnosti hokejistů oddaných NHL.

Foto: Profimedia.cz

Kondiční trenéři Canadiens se nestačili divit. Jiří Sekáč na nováčkovském kempu převyšoval ostatní mladíky ve všech parametrech.

Článek

Skoro 60 Čechů je na soupiskách zámořských mužstev v období, které už začaly zpestřovat první přípravné zápasy. Trenéři a manažeři dva týdny před začátkem 98. sezóny NHL pečlivě sledují, jak si noví adepti vedou pod tlakem a v náročných zápasových situacích. Stačí malé zaváhání, špatné vyhození puku ze třetiny a šance na start v nejlepší lize světa pomalu mizí. Ale proč hned propadat pesimismu?

Na to, jak zaujmout v hokejové Mekce světa, má pravděpodobně patent Jiří Sekáč. Účastník letošního mistrovství světa v Bělorusku uhranul Montreal od chvíle, kdy se objevil na nováčkovském kempu. Dvaadvacetiletý útočník všechny převyšoval věkově, technicky i fyzicky. Nad jeho zátěžovými testy kondiční trenéři Canadiens žasli. „Vím, že na dlouhé tratě mi to jde. Vyhecuju se a vydržím," vysvětloval kladenský odchovanec.

Jeho agent Allan Walsh se v létě přehraboval v mnoha nabídkách, ale Sekáč měl po jedné návštěvě Montrealu jasno. Za cíl svého snažení si vybral klub, který se pyšní čtyřiadvaceti Stanley Cupy. „V létě jsem dřel. Moc rád bych to na kempu prodal," hlásil borec, který se trefil hned v prvním utkání za Habs proti Bostonu. Však už Tomáš Plekanec vymyslel českému spoluhráči novou přezdívku: Forrest Gump. Běží, běží a nikdy se nezastaví...

Pastrňák zůstává nohama na zemi

O možnost startu za Bruins na montrealském ledě naopak kvůli bolavému rameni přišel David Pastrňák. Zranění člena stříbrné reprezentační osmnáctky by ale nemělo být fatální a o svou šanci se havířovský rodák ještě může poprat. Zvlášť když ohlasy na jeho výkony byly v Bostonu vesměs nadšené. „Radši chci zůstat nohama na zemi a nedělat si velké naděje," vykládal Pastrňák.

Jeho kamarád z juniorského národního týmu Jakub Vrána si mezitím hledá cestičku v nabité ofenzívě Washingtonu. Spíš ale zůstává realistou, když příští sezónu spojuje nadále s působením v Linköpingu. „Mám to tam rád a nejspíš to pro mě bude nejlepší možnost pokračovat právě ve švédské lize," odhadoval nadaný střelec.

To, že má někdo skvělou smlouvu a počítá se s ním do prvního útoku, ale ještě neznamená, že se v létě může flákat. Jakub Voráček přijel do kempu Philadelphie o pět kilo lehčí a hned se mu to vyplatilo, když v interní bruslařské soutěži skončil třetí. Kouč Craig Berube věří, že vedle Claudea Girouxe bude ryšavý útočník dál vylepšovat osobní rekordy. Loni nasbíral Voráček 62 kanadských bodů.

Havlát restartuje kariéru

O individuální maxima už příliš neusiluje Patrik Eliáš. Nejproduktivnější hráč historie New Jersey bude mít za pár let pod stropem Prudential Centra vyvěšený svůj dres s číslem 26. Nyní však hodně stojí o to, aby se dařilo i Martinu Havlátovi, který se u Ďáblů pokouší restartovat svou zraněními nahlodanou kariéru.

„V reprezentaci se nám s Martinem dařilo, sezóna je sice něco jiného, ale věřím, že tu naši chemii zase obnovíme," tvrdil Eliáš, který příchod svého kamaráda do New Jersey generálnímu manažerovi Devils Lamoriellovi doporučoval.

Velkou možnost dostat se na výsluní bude chtít využít také Radim Vrbata, angažovaný jako střelec ke dvojčatům Sedinovým do Vancouveru. Podle plánů Canucks by české křídlo mělo nasázet přes třicet gólů za sezónu a k tomu přidat i nějaké ty proměněné nájezdy, na něž je Vrbata specialistou.

„S manažerem (Benningem) jsme mluvili o tom, že k Sedinům hledají hráče, co k nim zapadne, umí dávat góly a hraje na přesilovce. Nechtěl jsem jít po penězích, i když ta smlouva (10 miliónů dolarů na dva roky) je opravdu výborná. Spíš jsem hledal dobrou lajnu a dobré spoluhráče," řekl Vrbata. Už po kempu bude jasnější, zda zvolil dobře. Své plány ale budou chtít realizovat i další Češi. A nejen ti osvědčení.

Češi na kempech NHL:
SPOLEHLIVÉ JISTOTY
Jaromír Jágr
Patrik Eliáš
Marek Židlický (všichni New Jersey)
David Krejčí (Boston)
Tomáš Plekanec (Montreal)
Jakub Voráček (Philadelphia)
V NOVÉM PROSTŘEDÍ
Martin Havlát (New Jersey)
Aleš Hemský (Dallas)
Roman Polák (Toronto)
Radim Vrbata (Vancouver)
MUSEJÍ ZABRAT
Dmitrij Jaškin (St. Louis)
Tomáš Kaberle (New Jersey)
Jakub Kindl
Petr Mrázek (oba Detroit)
Petr Zámorský (NY Rangers)
MOHOU PŘEKVAPIT
Tomáš Nosek (Detroit)
David Pastrňák (Boston)
Jiří Sekáč (Montreal)
Jakub Vrána (Washington)
Na soupiskách třiceti týmů NHL je v tréninkových kempech celkem 59 českých hokejistů.

Reklama